Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

«Θέατρα μεγάλων κρίσεων» απ' τα Βαλκάνια ως το Σαχέλ φέρνει η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση


Τα επόμενα βήματα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία εξέτασαν χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, προαναγγέλλοντας ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά, ενώ οι κόντρες τους μαίνονται και σε μια σειρά άλλων ζωνών του πλανήτη.

Οπως είπε μετά τη συνεδρίαση ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, συζήτησαν με στελέχη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (International Criminal Court) για το πώς η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει με χρήματα, και «στοιχεία», στις «έρευνες» για εγκλήματα πολέμου από πλευράς των Ρώσων στην Ουκρανία.

Συζήτησαν, επίσης, για τον τρόπο εφαρμογής των κυρώσεων, «ώστε να μην υπάρχουν κενά» στην εφαρμογή τους, αλλά και για το «τι άλλο μπορούμε να κάνουμε», όπως είπε ο Μπορέλ, χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση ένα «ασύμμετρο σοκ» για την ΕΕ, εφόσον τα ανατολικά κράτη πλήττονται περισσότερο από άλλα σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό ανεφοδιασμό, και τα κύματα προσφυγιάς που δέχονται. Εξ ου και ζήτησε «αλληλεγγύη» και «αλληλοκατανόηση» μεταξύ των κρατών - μελών, αντανακλώντας βασικά αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα.

Σε κάθε περίπτωση, έβαλε στόχο για ταχύτερη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ, με κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου, παρά του αερίου, καθώς, όπως είπε, το πρώτο είναι ευκολότερο να το αναπληρώσουν, για ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ και των εφαρμογών υδρογόνου, αξιοποιώντας τον πόλεμο και ως «επιταχυντή» της στρατηγικής του «πράσινου New Deal». Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί είχαν γεύμα εργασίας με τους ομολόγους τους από Ισλανδία και Νορβηγία, συζητώντας ειδικά με τον Νορβηγό για το πώς μπορεί να αυξήσουν τις εξαγωγές καυσίμου από εκεί προς την ΕΕ, αλλά και να εντείνουν τη διμερή συνεργασία στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, οι υπουργοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τη στήριξη προς την κυβέρνηση του Κιέβου με όπλα και εφόδια για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ενώ ως άλλο ένα σημείο αντιπαράθεσης έβαλαν τη «ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση», με τον Μπορέλ να φέρνει ως παράδειγμα πως η άνοδος π.χ. στις τιμές των τροφίμων δεν οφείλεται στις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ευρωατλαντικοί, αλλά στο γεγονός ότι οι Ρώσοι εμποδίζουν, όπως είπε, εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία...

Μεγάλο ενδιαφέρον, από πλευράς όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, είχε και η συζήτησή τους για το Μάλι, όπου αποφάσισαν «αναπροσανατολισμό» της στρατιωτικής, «εκπαιδευτικής» τους επιχείρησης, κατηγορώντας την κυβέρνηση της χώρας ότι «δεν συνεργάζεται» σε έρευνες για σφαγές που γίνονται εκεί, απευθύνοντάς της κατηγορίες ότι συμπράττει με τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner». «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε τόσο εκεί, όσο πριν, δεν μπορεί να εκπαιδεύουμε ανθρώπους για να σφάζουν», είπε όλο υποκρισία ο Μπορέλ, τονίζοντας ωστόσο ότι το Σαχέλ αποτελεί πάντα περιοχή προτεραιότητας για την ΕΕ, η οποία, όπως φαίνεται, απλά θα αναδιατάξει δυνάμεις της σε άλλες χώρες της περιοχής, διατηρώντας πάντα μια εκπαιδευτική αποστολή στο Μάλι με αντικείμενο το ...Δίκαιο του πολέμου.

Επίσης, συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια, τις εξελίξεις σε Λιβύη και Υεμένη, καθώς και τη σύγκληση Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ - Ισραήλ. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας ενημέρωσε τους ομολόγους του για τον λεγόμενο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για τον Ινδο-Ειρηνικό, που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στην Πράγα, στις 13 και 14 Ιούνη (εκτός από τα κράτη - μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ, θα προσκληθούν εκπρόσωποι χωρών του Ινδο-Ειρηνικού, των ΗΠΑ και του Καναδά).

«Μονόδρομος» η εμπλοκή και οι επικίνδυνες «διευθετήσεις» για την κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, προσερχόμενος ο Ελληνας υπουργός, Ν. Δένδιας, στο ΣΕΥ δήλωσε ότι θα ενημέρωνε τους ομολόγους του για την επίσκεψή του στην Οδησσό στις 3/4, καθώς και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και στη Μαριούπολη, «κάτι που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η Ρωσία», όπως είπε. Για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Λιβύη, είπε ότι θα ζητούσε από το ΣΕΥ να «επισπεύσουν» «αυτά τα θέματα. Διότι, εάν η ΕΕ δεν ενεργήσει και δράσει τώρα, διατρέχουμε τον κίνδυνο οι περιοχές αυτές να γίνουν θέατρα μεγάλων κρίσεων όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε στην Ουκρανία».

Προηγουμένως, το Σάββατο, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, είπε ότι «υφίσταται μείζον πρόβλημα στις σχέσεις όλων των χωρών της ΕΕ, όλης της δυτικής συμμαχίας και της Ρωσίας». Για την πρόσφατη απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «δεν είχε καμιά άλλη εναλλακτική επιλογή. Εκανε το μόνο πράγμα που μπορούσε να κάνει», ενώ χαρακτήρισε την αναμενόμενη «αντίπραξη από τη ρωσική πλευρά» «μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το γεγονός ότι η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στην επίσκεψή της την προηγούμενη βδομάδα στην Αθήνα ακύρωσε ξανά την όποια προοπτική κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «EastMed», ο Δένδιας απέδωσε την εξέλιξη στην «οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος», ισχυριζόμενος ότι τάχα δεν υφίσταται «το γεωπολιτικό επιχείρημα που υποκρύπτεται», δηλαδή ότι οι Αμερικανοί απορρίπτουν τον αγωγό για να μην ενοχληθεί η Αγκυρα, από τη χάραξή του μέσα από ό,τι η Τουρκία θεωρεί δική της θαλάσσια ζώνη, αφού «υποστηρίζουν τον Asia Interconnector, τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ακριβώς την ίδια όδευση με τον EastMed». «Αρα δεν υφίσταται γεωπολιτική επιλογή στα λεγόμενα για τον EastMed», πρόσθεσε, αποσιωπώντας και τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις των ΗΠΑ για τις «εντάσεις» που δημιουργεί ο αγωγός, και πολύ περισσότερο την ολοφάνερη επιτάχυνση των «διευθετήσεων» στα Ελληνοτουρκικά για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή.

Ενδεικτική άλλωστε ήταν στο Φόρουμ των Δελφών και η τοποθέτηση του Ian Lesser, αντιπροέδρου του German Marshall Fund των ΗΠΑ στο Βέλγιο, που επισήμανε ότι «κάθε αμερικανική προεδρία θα επαναβεβαιώνει τον ρόλο της (Τουρκίας) στην περιοχή». «Ως μείζων σύμμαχος στο ΝΑΤΟ έχουμε την άποψη ότι μπορούμε να φέρουμε πίσω την Τουρκία» (στη Δύση, απομακρύνοντάς την από τη Μόσχα), είπε, έστω και αν εκτίμησε ότι η Αγκυρα δεν θα εφαρμόσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι ο Δένδιας στο περιθώριο του Φόρουμ είχε συναντήσεις με τους πρέσβεις των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Τουρκία, με ατζέντα συζήτησης τις «στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ», το Ουκρανικό και τις «εξελίξεις» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κόμβος και για τον ανεφοδιασμό των ΝΑΤΟικών η Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Κυριακή, στη Βουλή, στη Μόνιμη Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, και ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση «υποστηρίζει τη διατήρηση εκ μέρους της Συμμαχίας πλήρους ετοιμότητας προκειμένου να συνδράμει στην προάσπιση του ευρωατλαντικού χώρου έναντι της ρωσικής απειλής», ξεχώρισε ανάμεσα στις υπόλοιπες συνεισφορές την «ιδιαιτέρως σημαντική (...) ύπαρξη ενός στιβαρού και λειτουργικού μηχανισμού λογιστικής υποστήριξης των αμυντικών δραστηριοτήτων», προβάλλοντας ως «ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη Συμμαχία στην περιοχή μας» τη «δρομολόγηση σύνδεσης με αγωγό καυσίμων της χώρας μας με τις συμμάχους Βουλγαρία και Ρουμανία, προκειμένου να καταστεί εφικτή η τροφοδοσία αυτών με καύσιμα μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, στο βορειανατολικό άκρο της χώρας μας, σε ενδεχόμενη περίπτωση που οι επιχειρήσεις της Συμμαχίας το απαιτήσουν, καθώς εκτιμάται ότι ο χώρος της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να καταστεί απαγορευτικό περιβάλλον "non permeation environment" για την εκτέλεση αντίστοιχων θαλάσσιων μεταφορών».

Σημειωτέον, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, η Elizabeth K. Lee, γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε πως «είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της Θράκης (...) Το κλειδί για την αποκάλυψη του κρυμμένου θησαυρού είναι η υποδομή. Θα πρέπει να βελτιωθούν οι μεταφορές. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εντάθηκαν οι συζητήσεις για τις στρατηγικές δυνατότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά της Ενέργειας. Το λιμάνι ως εμπορικός κόμβος μπορεί να λειτουργεί ως εναλλακτική δίοδος για τον Βόσπορο».

7 σχόλια:

  1. http://fadomduck2.blogspot.com/2022/04/blog-post_13.html......Οι Οπορτουνιστές του ...ΚΕΚΡ παλεύουν με την ...χούφτα τους σαν Σοσιαλσωβινιστές κάτω απο την σημαία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού στηρίζοντας τον στην σφαγή του λαού της Ουκρανίας στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΡΩΣΙΑΣ ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε για μερίδιο απο την λεία βουτηγμένο στο αίμα του. Ολη αυτή η σαπισμένη σούπα που βρωμάει είναι που κατέστρεψε την Κ.Δ μετά το 1935 και την ΕΣΣΔ μετά το 1953. Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα κάνει σκόνη και θρύψαλα όλες αυτές τις οπορτουνιστικές παπάτζες δικαιώνοντας απόλυτα τους Μπολσεβίκους ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ και τις θέσεις του ΚΚΕ μετά το 1991.... που είναι ακριβώς η Μπολσεβίκικη γραμμή. Ιδια δικαίωση ισχύει και για τα άλλα Κ.Κ που υπογράψαμε μαζί την ανακοίνωση για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ας Σκούζουν όσο θέλουν δεν κάνουμε βήμα πίσω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε αυτήν την Κοινή Ανακοίνωση τασσόμαστε ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, που αποτελεί μια από τις συνέπειες της τραγικής κατάστασης που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Είναι έκθετες τόσο οι αστικές όσο και οι οπορτουνιστικές δυνάμεις, που για χρόνια πολεμούσαν την ΕΣΣΔ και πρόσφατα γιόρτασαν και τα 30 χρόνια από τη διάλυσή της, αποσιωπώντας το γεγονός πως η παλινόρθωση του καπιταλισμού σήμανε τη διάλυση ιστορικών εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και επανέφερε τους λαούς της ΕΣΣΔ στην εποχή της ταξικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Τα Κόμματα που υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση

      ΚΚ Αζερμπαϊτζάν
      Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
      ΚΚ Βελγίου
      Κίνημα «Τσε Γκεβάρα» (Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία)
      Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας (PCRF)
      ΚΚ Ελλάδας
      ΚΚ Ελ Σαλβαδόρ
      ΚΚ Κουρδιστάν - Ιράκ
      Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
      ΚΚ των Εργατών της Ισπανίας
      Μέτωπο Κομμουνιστών (Ιταλία)
      Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν
      Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
      ΚΚ Μεξικού
      ΚΚ Μπαγκλαντές
      Νέο ΚΚ Ολλανδίας
      Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας
      ΚΚ Πακιστάν
      Περουάνικο ΚΚ
      Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
      ΚΚ Σουαζιλάνδης
      Σουδανέζικο ΚΚ
      ΚΚ Σουηδίας
      ΚΚ Τουρκίας
      Φιλιππινέζικο ΚΚ [PKP 1930]
      ΚΚ Φινλανδίαςhttps://www.rizospastis.gr/story.do?id=11597786 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Η Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία έγινε με πρόσχημα την ύπαρξη φασιστικών νεοναζιστικών ομάδων στην Ουκρανία.

      Προσπαθώντας να εμφανίσουν την απαράδεκτη ρωσική εισβολή ξεκομμένη από τον σφοδρό ανταγωνισμό με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που έχει κάνει τον ουκρανικό λαό «σάκο του μποξ», προσπαθούν να κρύψουν - όπως και το 2014 - ότι η αστική τάξη στην Ουκρανία και παντού, δεν διστάζει να στηρίζει νοσταλγούς του Χίτλερ προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα και να υπηρετήσει τους ανταγωνισμούς της, πάντα σε βάρος των λαών.

      Νεοναζί υπάρχουν μόνο στην Ουκρανία;

      Η απάντηση είναι όχι.

      Ρώσοι νεοναζί

      Η ομάδα Wagner έχει με επικεφαλής τον Ντμίτρι Ούτκιν, θαυμαστή του Γ Ράιχ.

      Ο Ούτκιν και η ομάδα του βρέθηκαν και στην Κριμαία το 2014 αλλά και στο Ντονμπάς. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Για την ομάδα Βάγκνερ, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Αρκεί η φωτογραφία του ιδρυτή της Dmitry Utkin, πρώην μέλους των υπηρεσιών πληροφοριών του Ρωσικού Στρατού (GRU).

      Σε μία γνωστή «σέλφι» του, φαίνεται ότι είναι τέτοια η αγάπη του για τα SS, που έχει φτάσει στο σημείο να κάνει τα εμβλήματα και τα διακριτικά της στολής των SS τατουάζ πάνω στο σώμα του!Στα σλάβικα «Rusich» σημαίνει ο Ρώσος και η ομάδα αυτή των μισθοφόρων εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2014 στην περιοχή του Ντονμπάς. . Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές ήδη πολλές μονάδες «Rusich» έχουν μπει ξανά στην Ουκρανία σε συγκεκριμένα σημεία και διενεργούν σαμποτάζ, κάτι που ίσως να φανερώνει την πρόθεση της Μόσχας να «χτυπήσει» ξανά στα μέρη αυτά.

      Ένα από τα πιο γνωστά μέλη των «Rusich» είναι ο Γιαν Πετρόφσκι που ήταν εκπαιδευτής των παραστρατιωτικών αυτών μονάδων και ο οποίος έχει πολεμήσει και στον πόλεμο στη Συρία.

      Ύμνος της οργάνωσης είναι ένα εθνικιστικό παραλήρημα που ονομάζουν «Άγριο φίδι» το οποίο σε κάποιον στίχο αναφέρει: «Μόνος σου θα σκοτώσεις το άγριο φίδι που είναι στο Γκνιταχάντε και σε περιμένει αδυσώπητο.»Δίπλα στους Ρώσους νεοναζί, όμως, υπάρχει και μια ολόκληρη στρατιά νεοναζί ανά την Ευρώπη, που φαίνεται ότι είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμοι.https://gkagkarin.blogspot.com/2022/04/blog-post_335. html?showComment=1649601312833#c3596219324045774168 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Στη χώρα μας ορισμένοι υποστηρικτές του ρωσικού «αφηγήματος» επιπλέον μας καλούν σε αντιφασιστικό αγώνα ενάντια στο «φασιστικό Κίεβο», παραγνωρίζοντας πως δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που ο Πρόεδρος της Ρωσίας εκθείαζε τον Ρώσο ιδεολόγο του φασισμού, φιλόσοφο Ιβάν Ιλίν, μεταξύ των έργων του οποίου θα βρει κανείς τα εξής: «Εθνικοσοσιαλισμός. Νέο πνεύμα», «Σχετικά με τον ρωσικό φασισμό», «Περί φασισμού» κ.ο.κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. Τι να κάνουμε

      Σε αυτές τις συνθήκες, υπαρκτού κινδύνου γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, έχει μεγάλη σημασία ο προσανατολισμός της εργατικής - λαϊκής πάλης στη χώρα μας. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα. Πρέπει να δυναμώσει η πίστη στη δύναμη της ταξικής πάλης, της σύγκρουσης με την πολιτική της εμπλοκής και με τα σχέδια της αστικής τάξης να σπρώξει τους εργαζόμενους στην παγίδα της στήριξης της συμμετοχής της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο όνομα των «συμμαχικών υποχρεώσεων» στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ή δήθεν της ανάγκης υπεράσπισης της «κυριαρχίας» της Ουκρανίας, ή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ή της «δημοκρατίας» από τον «αυταρχικό Πούτιν».

      Επιπλέον, το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να απορρίψει το δίλημμα να επιλέξει κάποια από τις δύο μεριές της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. Ακόμη κι αν αυτή καμουφλάρεται πότε με το θρησκευτικό δόγμα της Ορθοδοξίας, πότε με τον «αντιφασισμό», ο οποίος είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα προπέτασμα καπνού.

      Ούτε είναι λογικό να στηρίξουμε τον πιο «αδύνατο» ενάντια στον «ισχυρότερο». Ο Λένιν έγραφε γι' αυτό: «Η πρώτη από τις κυρίαρχες χώρες κατέχει, ας υποθέσουμε, τα 3/4 της Αφρικής ενώ η δεύτερη το 1/4. Το αντικειμενικό περιεχόμενο του πολέμου τους είναι το ξαναμοίρασμα της Αφρικής. Ποιας πλευράς την επιτυχία πρέπει να ευχόμαστε; Το πρόβλημα, όπως έμπαινε προηγούμενα, αποτελεί παραλογισμό, γιατί δεν ισχύουν σήμερα τα παλιά κριτήρια εκτίμησης: Δεν έχουμε ούτε μια πολύχρονη ανάπτυξη ενός αστικού απελευθερωτικού κινήματος ούτε το πολύχρονο προτσές της κατάρρευσης της φεουδαρχίας. Δεν είναι δουλειά της σύγχρονης δημοκρατίας ούτε να βοηθήσει την πρώτη χώρα να κατοχυρώσει το "δικαίωμά" της στα 3/4 της Αφρικής ούτε να βοηθήσει τη δεύτερη (έστω κι αν αυτή έχει αναπτυχθεί οικονομικά πιο γρήγορα από την πρώτη) να αποσπάσει αυτά τα 3/4. Η σύγχρονη δημοκρατία θα παραμείνει πιστή στον εαυτό της μόνο στην περίπτωση που δε θα προσχωρήσει σε καμία ιμπεριαλιστική αστική τάξη, στην περίπτωση που θα πει ότι "και οι δύο τους είναι η μια χειρότερη από την άλλη", στην περίπτωση που σε κάθε χώρα θα εύχεται την αποτυχία της ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης. Κάθε άλλη λύση θα είναι στην πράξη εθνικοφιλελεύθερη και δεν θα έχει τίποτε το κοινό με τον αληθινό διεθνισμό... Στην πραγματικότητα, όμως, σήμερα είναι αναμφισβήτητο ότι η σύγχρονη δημοκρατία δεν μπορεί να σέρνεται στην ουρά της αντιδραστικής, ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης - αδιάφορο τι "χρώμα" θα έχει αυτή η αστική τάξη (...)»*.

      Το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, που είναι το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, πρέπει παντού να χαράξει αυτοτελή γραμμή, μακριά από αστικά - ιμπεριαλιστικά σχέδια και με κριτήριο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα συμφέροντα των αστικών τάξεων.

      Αυτό κάνει το ΚΚΕ, υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και δυναμώνει την πάλη για την αποδέσμευση της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολέμους και συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

      Είναι η γραμμή της σύγκρουσης με όσους οδηγούν τον λαό στο πολεμικό «σφαγείο» στο όνομα της αναβάθμισης των συμφερόντων της αστικής τάξης.

      Είναι ο δρόμος της ρήξης με τον καπιταλισμό, για την εργατική εξουσία, που θα οικοδομήσει τη νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

      Παραπομπή:

      * Β. Ι. Λένιν: «Κάτω από ξένη σημαία». Άπαντα, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», τ. 26, σελ. 140 - 141 και 146.

      *Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

      Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη» https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/285998/gia-tin-oxynsi-anamesa-stis-dynameis-toy-eyroatlantismoy-kai-sti-rosia ...... Απο τον ΛΕΝΙΝ στους οπορτουνιστές του ...ΚΕΚΡ και στην ...χούφτα τους.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου