Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα μέτωπα «υπέρ της δημοκρατίας» δεν έφραξαν τον δρόμο, αλλά ενίσχυσαν την ακροδεξιά


Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, με το υψηλό -για μια ακόμη φορά- ποσοστό της ακροδεξιάς Λεπέν, είναι η τραγική συνέπεια αφενός της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις στο όνομα μάλιστα της "δημοκρατίας" και της "προόδου" και αφετέρου του συμβιβασμού και εκφυλισμού που έχει επικρατήσει στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στη Γαλλία.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα καλέσματα "ενάντια στον λαϊκισμό", τα μέτωπα "υπέρ της δημοκρατίας", οι λογικές του "μικρότερου κακού", που αποτέλεσαν τη "σημαία" διαδοχικών αντιλαϊκών κυβερνήσεων στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Μακρόν, όχι μόνο δεν έφραξαν τον δρόμο στην ακροδεξιά, αλλά αντίθετα την ενίσχυσαν περαιτέρω. Πολύ περισσότερο που στις σημερινές συνθήκες η αντιδραστικοποίηση αυτή τροφοδοτείται από τη συνολική πολιτική της ΕΕ, τις θεωρίες "περί άκρων", αλλά και από τους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που διαπερνούν και τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το παραπάνω αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα καταρρίπτει την "ανάγνωση" για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών που κάνουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ κλπ. στην Ελλάδα, εμφανίζοντας ως απάντηση στην ακροδεξιά τον ίδιο τον δρόμο που οδήγησε στη γιγάντωσή της.

Όσο δεν δυναμώνει ο αντικαπιταλιστικός αγώνας και το εργατικό κίνημα σε κάθε χώρα, τόσο οι λαοί θα έρχονται αντιμέτωποι με κάλπικα διλήμματα, τόσο θα ενισχύεται η αντιδραστικοποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος.

 Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

 

7 σχόλια:

  1. Ελατε μαζευτειτε σας εχω συντομο ανεκδοτο.."Γαλλικη αριστερα"!

    Crhistos Kazakos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει και συντομότερο
      "Γαλλικό κομμουνιστικό Κόμμα"

      Τακης Παπουτσης

      Διαγραφή
  2. Έχω αναφερθεί ξανά για τις πολιτικές επιλογές των Γάλλων πολιτών, με τους οποίους μοιράζομαι την ίδια χώρα,πάνω από είκοσι χρόνια. Ένας λαός με δημοκρατικές παραδόσεις, με πλούσιους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες και κυρίως με υψηλό επίπεδο κουλτούρας. Αυτά πολύ παλιά. Γιατί ο σημερινός Γάλλος,είναι μόνο η σκιά του παλιού του εαυτού. Μην το κουράζω και ας έρθω στην ουσία. Το 65% περίπου των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς Λεπέν,προέρχονται από τα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Στο ίδιο ποσοστό είναι και το μορφωτικό επίπεδο που την στηρίζει. Τα ποσοστά αυτά μειώνονται,όσο προχωράμε προς τα αριστερά. Και στην Γαλλία όταν μιλάμε για αριστερά,εννοούμε δυστυχώς την χειρότερη έκφραση του αναθεωρητισμού. Από τον Mélenchon έως και τον Roussel.
    Σήμερα η λέξη κομμουνισμός τρομάζει τους νεαρούς Γάλλους,καθώς εγκλωβισμένοι στην αστική προπαγάνδα και με ανύπαρκτη πολιτική παιδεία-η Ελλάδα έχει υψηλότερη-βολεύονται στη λογική του ''υπάρχουν και χειρότερα''.
    Το Κομμουνιστιό Επαναστατικό Κόμμα,που στην ουσία είναι νέο κόμμα και ακολουθεί με συνέπεια την μαρξιστική λενινιστική θεωρία,όπως και το ΚΚΕ, δεν βρίσκει σήμερα απήχηση στους εργαζομένους και όσοι το στηρίζουν,ανήκουν κύρια στη διανόηση,ενώ ο τύπος το χαρακτηρίζει ακροαριστερό εξτρεμιστικό.

    Ernesto Morales

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ υπάρχει ένα εξαιρετικό κεφάλαιο για τη ρεφορμιστικη μετάλλαξη του Γαλλικού ΚΚ.
      https://sep.gr/.../eyrokommoynismos-theoria-kai.../

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει και το PRCF (Pôle de Rénovation Communiste de France). Επίσης με πολύ μικρή απήχηση. Ουσιαστικά, πρόκειται για δυο πολύ μικρά κόμματα που προέρχονται από διάσπασή τους για λόγους δυσνόητους (σ εμένα τουλάχιστον). Έχουν και τα δυο παραπλήσιες θέσεις με το ΚΚΕ κι από όσο γνωρίζω το ΚΚΕ διατηρεί καλές σχέσεις και με τα δυο τα οποία με τη σειρά τους αναφέρονται συχνά στις θέσεις του ΚΚΕ. Γίνονται απ όσο έχω ακούσει κάποιες προσπάθειες επανενωσής τους...

      Ilias Elie

      Διαγραφή
    3. Αλλες σχέσεις έχει το ΚΚΕ με τα Κ.Κ Μεξικού Τουρκίας κ.α και ...άλλες... με τα ...ΚΕΚΡ Συρίας ΑΚΕΛ και ...Κ.Κ Κούβας μετά το 2008. Η Ιδεολογική πάλη και ζύμωση συνεχίζεται με σφοδρότητα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. "Ακροαριστερος " ο Μελανσον για την ΕΡΤ ....αναρχοκομμουνι....κι ο Τσιπρας μεγας μπολσεβικος

    Leonidas Papadimitriou

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου