Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Συλλαλητήριο ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις στις 12 Μάη


Συλλαλητήριο την Πέμπτη 12 Μάη, στις 7 το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου ενάντια στην ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία που η κυβέρνηση φέρνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για ψήφιση στη Βουλή και πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 22 Μάη που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ., από το Γ' Σώμα Στρατού και θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα των Φορέων της Θεσσαλονίκης ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις μέσα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν Εργατικά Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδία και Σύλλογοι Γονέων, Σωματεία Αυτοαπασχολουμένων, Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.

Εισηγητικά ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και του πλανήτη ολόκληρου. Και τόνισε ότι: «Κάποια στιγμή ο πόλεμος αυτός θα τελειώσει, με τα όποια θύματα και καταστροφές και για τους δύο λαούς. Ο κίνδυνος όμως για έναν νέο πόλεμο, ίσως ακόμη πιο θανατηφόρο, ακόμη πιο γενικευμένο, δε θα εκλείψει. Γιατί θα συνεχίσει να υπάρχει η μήτρα που το γεννά, ο ιμπεριαλισμός και η εκμετάλλευση. Αυτή είναι η ένοχη μήτρα που γεννά τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις, είναι το κεφαλαιοκρατικό σύστημα, που ο πόλεμος βρίσκεται στο DNA του. Αυτήν τη μήτρα πρέπει να καταστρέψουν οι λαοί με τους αγώνες τους».

Αναφέρθηκε επίσης στον πολύμορφο αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό αγώνα των εργαζόμενων και του λαού που βρίσκεται σε εξέλιξη όλους τους τελευταίους μήνες, με κορυφαία στιγμή την απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Απρίλη που κατέληξε στο Λιμάνι της πόλης. Εξέφρασε την έντονη καταδίκη στην κρατική τρομοκρατία, στις συλλήψεις και την κακοποίηση οκτώ συναγωνιστών που θα δικαστούν στις 15 Ιούνη. Και κάλεσε να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και του αγωνιζόμενου λαού, τονίζοντας: «Με τη μαζική μας παρουσία να πετύχουμε την αθώωσή τους, να βάλουμε φραγμό στην κυβερνητική τρομοκρατία και αυταρχισμό».

Επίσης σημείωσε την ανάγκη, «η κάθε εκδήλωση του εργατικού κινήματος, της νεολαίας, των γυναικών, των φοιτητικών συλλόγων, των συλλόγων γονέων, των φορέων του πολιτισμού και του αθλητισμού να γίνουν βήμα έκφρασης της αντίθεσης του λαού μας, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας και την απαίτησης να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας».

Απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και στήριξη της Αντιπολεμικής Συναυλίας, που θα γίνει την Κυριακή 8 Μάη στην πλατεία Αριστοτέλους και διοργανώνεται από το Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, που συμμετέχει στην Επιτροπή Φορέων Θεσσαλονίκης ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Τέλος αναφέρθηκε αναλυτικά στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, που η κυβέρνηση φέρνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για ψήφιση στη Βουλή.

Ο Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Μπ. Βέλλης, παρουσίασε το κείμενο καλέσματος που υιοθετήθηκε ομόφωνα και αναφέρει:

«Η Επιτροπή Αγώνα των Φορέων της Θεσσαλονίκης ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις καλεί τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των γυναικών και της νεολαίας, όλο το λαό σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στόχος της είναι να επικυρωθεί η Συμφωνία πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στις 16 Μάη και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν.

Είναι η Συμφωνία που υπέγραψε τον Οκτώβρη του 2021 ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Α. Μπλίνκεν. Με τη Συμφωνία αναβαθμίζονται οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο, στο Λιτόχωρο, στη Λάρισα και αλλού. Μετατρέπει ολόκληρη τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς και σε στόχο αντιποίνων. Η Συμφωνία δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που ήδη ζει από πρώτο χέρι στην τσέπη του το λογαριασμό της εμπλοκής. Σηματοδοτεί την ακόμη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στην επικίνδυνη αντιπαράθεση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με την Κίνα και τη Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων.

Είναι μια Συμφωνία επικίνδυνη!

Επεκτείνεται αρχικά για πέντε χρόνια και στη συνέχεια επ' αόριστον. Το πόσο επικίνδυνη είναι το βλέπουμε καθημερινά από την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία για λογαριασμό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ηδη η Συμφωνία, την οποία πρόλαβε να προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, εφαρμόζεται στην πράξη με τις υποδομές στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στις βάσεις της Σούδας, της Λάρισας και όλης της χώρας να συμμετέχουν ενεργά στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα στέλνει πολεμικό υλικό και προετοιμάζεται να στείλει και τμήματα των ενόπλων δυνάμεών της, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες ασκήσεις - πρόβες πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ούτε γη - ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Όλοι στον αγώνα! Να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά!

Τώρα είναι ώρα για τη μεγαλύτερη κλιμάκωση της πάλης μας!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, ολόκληρο το λαό και τους φορείς του σε πλατιά και μαζική εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης ενάντια στην επικίνδυνη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία.

Δυναμώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας:

· Να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις!

· Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!

· Να σταματήσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, με οποιαδήποτε μορφή και πρόσχημα!

· Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις!».

 

 ΠΑΜΕ Έξω η Ελλάδα από τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία

Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ Η συμφωνία για τις βάσεις εκθέτει τον λαό σε μεγάλους κινδύνους 

4 σχόλια:

  1. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/history/2921-gia-tis-9-tou-mai Η κυρία Μόσχου του Αντικομουνιστικού αγώνα των Μανιαδάκηδων με ευκαιρία την 9η Μάη του 1945 ήρθε να ξεπλύνει τον καπιταλισμό έχοντας διαλέξει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο ληστών το Ρώσικο Ιμπεριαλισμό. Ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος ήταν Ιμπεριαλιστικός απο την αρχή μέχρι το τέλος και απο τις δύο πλευρές των Ιμπεριαλιστικών χωρών με την ΕΣΣΔ των Μπολσεβίκων να τους διασπά με δύο ελιγμούς ένα με κάθε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και να παίρνει την νίκη αποσπώντας 7 χώρες απο τον καπιταλισμό. Μάταιος ο κόπος της κυρίας να κρύψει πίσω απο αυτή την νίκη το πέρασμα της Κ.Δ στον οπορτουνισμό με τα πολιτικά μέτωπα και στάδια που κατέστρεψαν τα πάντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ λαοκρατία ευρωκομουνισμός που κατέστρεψε τα πάντα. Απο αυτή τη σαπίλα ξεβρόμισε το ΚΚΕ τα τελευταία 31 χρόνια. Κουράγιο και ξυδάκι.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://cubaniagriega.blogspot.com/ 9η Μάη 1945 διαστρεβλωμένη για να χωρέσει κάτω απο την σημαία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού που σφάζει τον Ουκρανικό λαό στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο με ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Πάλι μόνοι μας θα φωνάζουμε όταν όλοι τους αγκαλιά θα λένε ΝΑΙ(νταξ ο ένας θα λέει εγώ θα ζητούσα πιο πολλά ανταλλάγματα για να γίνω σφουγγαρίστρα των ΗΠΑ)
    Η Ιστορία γράφει όμως
    Το ΚΚΕ από την μια και όλοι οι υπεύθυνοι για ότι συμβεί(συνέβη,συμβαίνει) από την άλλη
    Prodromidis Kyriakos Prod

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην κοινωνική συμμαχία δεν είμαστε μόνοι μας. Η πρόσκληση για συμπόρευση απευθύνεται σε όλους με μοναδικό κριτήριο συμμετοχής το ταξικό. Η πρόσκληση ισχύει και για εσένα. Καλορίζικος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου