Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Κολοσσιαίο στρατιωτικό πακέτο 40 δισ. δολαρίων εγκρίνουν οι ΗΠΑ


 Η Ρωσία θα ηττηθεί στον «πόλεμο των εξοπλισμών», λέει το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας

 Kολοσσιαίο στρατιωτικό πακέτο σχεδόν 40 δισ. δολαρίων ενέκρινε προχτές το βράδυ η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, για την «απογείωση» της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας, τον εκσυγχρονισμό των εξοπλισμών στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, την παραπέρα ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την αναπλήρωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ για τις τεράστιες ποσότητες εξοπλισμών που έχουν στείλει ήδη στο Κίεβο.

Το κείμενο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, με τις ψήφους Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, ενώ αναμένεται να εγκριθεί και από τη Γερουσία στα τέλη της τρέχουσας βδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Ανάμεσα σε άλλα το πακέτο προβλέπει:

-- Αύξηση της δυνατότητας του Αμερικανού Προέδρου να εγκρίνει αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από τα αμερικανικά αποθέματα, στα 11 δισ. δολάρια.

-- Χρηματοδότηση 6 δισ. στην «Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της Ουκρανίας», που επιτρέπει στις ΗΠΑ να αγοράζουν όπλα από βιομηχανίες και να τα παρέχουν στο Κίεβο.

-- Σχεδόν 9 δισ. για την ανανέωση του εξοπλισμού των ΗΠΑ που έχει σταλεί στην Ουκρανία. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η Ουάσιγκτον έχει διαθέσει σχεδόν 4 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

-- Περίπου 950 εκατ. ως βοήθεια για τους πρόσφυγες.

-- Κονδύλια για την εξασφάλιση «της συνέχειας των ουκρανικών δημοκρατικών θεσμών».

Σημαντικό μέρος του νέου πακέτου θα χρηματοδοτήσει επίσης κράτη του ΝΑΤΟ που δίνουν βαρύ εξοπλισμό στην Ουκρανία, για αντικατάστασή του με αμερικανικούς εξοπλισμούς.

Επίσης, το πακέτο προβλέπει δαπάνες για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

«Οι πρόσθετοι πόροι που περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο θα μας επιτρέψουν να στείλουμε περισσότερα όπλα, όπως πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά, στην Ουκρανία. Θα μας βοηθήσουν επίσης να αναπληρώσουμε το απόθεμά μας και να υποστηρίξουμε τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο έδαφος του ΝΑΤΟ», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Με το πρόγραμμα αυτό «η Αμερική στέλνει σε ολόκληρο τον κόσμο το μήνυμα ότι είναι αδιασάλευτη η αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τον θαρραλέο λαό της Ουκρανίας μέχρι τη νίκη» επί της Ρωσίας, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Την άποψη ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, και ότι λογαριάζει πως η βοήθεια που προσφέρει η Δύση στο Κίεβο θα αρχίσει να λιγοστεύει, είχε διατυπώσει προχτές η επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Αβριλ Χέινς. «Πιθανώς» ο Πούτιν «υπολογίζει σε εξασθένιση της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ και της ΕΕ» εν μέσω «ελλείψεων διατροφικών ειδών και ανόδου των τιμών της Ενέργειας, που ενδέχεται να επιδεινωθεί», ανέφερε.

Επιπλέον, δύο γερουσιαστές με επιρροή, ο Ρεπουμπλικάνος Λ. Γκρέιαμ και ο Δημοκρατικός Ρ. Μπλούμενταλ, εισηγήθηκαν προχτές, στο πλαίσιο των αμερικανικών αντιποίνων σε βάρος της Μόσχας, η Ρωσία να καταχωριστεί στη μαύρη λίστα των «κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», όπου σήμερα περιλαμβάνονται Κούβα, Ιράν, Συρία και Βόρεια Κορέα.

Σχολιάζοντας την έγκριση του τεράστιου στρατιωτικού πακέτου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν «πόλεμο δι' αντιπροσώπου» εναντίον της Ρωσίας

Ο δε πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας, Β. Βολόντιν, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί το πακέτο βοήθειας για να «χρεώσει» την Ουκρανία. Υποστήριξε ακόμα ότι οι ΗΠΑ οικειοποιήθηκαν τα ουκρανικά αποθέματα σιτηρών έναντι πληρωμής.

Στόχος η διατήρηση «μακρύτερης σύγκρουσης» με τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις από την ουκρανική κυβέρνηση για «νέα φάση του πολέμου» και για τον στόχο διατήρησης μιας πιο μακρόχρονης σύγκρουσης, μέσα από τη ροή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, με την προσδοκία ότι τελικά θα κερδηθεί ο «πόλεμος των εξοπλισμών».

«Η προμήθεια ξένων όπλων έχει γίνει ρουτίνα, παρά τις ρωσικές προσπάθειες να καταστρέψει τις υποδομές μεταφορών», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Χ. Μαλιάρ και πρόσθεσε: «Εχουμε ήδη λάβει μεγάλο αριθμό όπλων. Τώρα όμως έχουμε μπει στην περίοδο της ρυθμικής προμήθειας όπλων στην Ουκρανία (...) Εργαζόμαστε για να επιταχύνουμε τον ρυθμό της βοήθειας».

Σύμφωνα με την ίδια, οι νέες συμφωνίες και ρυθμίσεις «θα βοηθήσουν την Ουκρανία να διατηρήσει μια μακρύτερη σύγκρουση». «Επί του παρόντος εξετάζεται ένα πακέτο μίσθωσης δανείου με υποστήριξη από την ΕΕ και άλλες χώρες», είπε η Μαλιάρ και συμπλήρωσε:

«Με άλλα λόγια, μπαίνουμε σε μια νέα φάση του πολέμου. Η Ρωσία οδηγείται σε μια κατάσταση όπου δεν θα μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο των εξοπλισμών. Ωστόσο, μέχρι να έρθει αυτή η νίκη, θα έχουμε αρκετές δύσκολες βδομάδες, ίσως και μήνες».

Είπε ακόμα ότι οι γραμμές παραγωγής πολεμικού υλικού της Ουκρανίας αναβαθμίζονται: «Θέτουμε ένα στρατηγικό στοίχημα για την ανάπτυξη της δικής μας παραγωγής. Οι κατασκευαστές είναι ήδη φορτωμένοι με στρατιωτικές παραγγελίες μέχρι το τέλος του έτους».

Σε εξέλιξη στρατιωτική εκπαίδευση Ουκρανών στην Ευρώπη

Παράλληλα, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συνεχίζουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, υπολογίζοντας ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

Ουκρανοί στρατιωτικοί έφτασαν στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν στο σύστημα του τεθωρακισμένου αυτοκινούμενου πυροβόλου «Panzerhaubitze 2000», ενημέρωσαν κυβερνητικές πηγές το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων προχτές. Με απλές οβίδες το βεληνεκές του φτάνει τα 30 χλμ., ενώ με ειδικά πυρομαχικά μπορεί να φτάσει τα 40 με 50 χλμ., σύμφωνα με τις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Οπως εξηγούν ειδικοί, η χρήση των πυροβόλων αυτών, σε συνδυασμό με δεδομένα αναγνώρισης, θα επιτρέπει να βομβαρδίζονται στόχοι σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις απ' ό,τι σήμερα.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτικών ξεκίνησε χτες στη Σχολή Πυροβολικού της Μπούντεσβερ, στο Ινταρ - Ομπερστάιν, διευκρίνισαν πηγές του DPA. Ο αριθμός των μελών πληρωμάτων που έφτασαν στη Γερμανία ξεπερνά τα 60 και η εκπαίδευση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 μέρες.

Το Βερολίνο θα διαθέσει στην Ουκρανία 7 τέτοια πυροβόλα, ενώ «περιορισμένο αριθμό» θα παραδώσει και η κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Αντίστοιχα, εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ολοκληρώσει ή ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους από ΗΠΑ και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ, σε χώρες εκτός Ουκρανίας.

Ιταλία: Ενδοκυβερνητικοί τριγμοί για τα όπλα στην Ουκρανία

Οι σχέσεις Ιταλίας - ΗΠΑ αλλά και οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ «είναι ιδιαίτερα ισχυρές» και «ο πόλεμος στην Ουκρανία τις έκανε ακόμη ισχυρότερες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι, που συναντήθηκε προχτές με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε οδό για την ειρήνη, για την κατάπαυση του πυρός και για την έναρξη αξιόπιστων διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Πάντως, στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», που στηρίζεται από όλα σχεδόν τα κόμματα του κοινοβουλίου, παρουσιάζονται «τριγμοί» σχετικά με τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποστολή βαρέων όπλων, κάτι που απορρίπτει η πλειοψηφία των κομμάτων.

Τη Δευτέρα, αντιδράσεις προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Αμυνας (από το Δημοκρατικό Κόμμα) ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία «εξοπλισμό ικανό να εξουδετερώσει τις θέσεις από τις οποίες η Ρωσία βομβαρδίζει χωρίς διάκριση τις πόλεις και τον άμαχο πληθυσμό».

«Πέντε Αστέρια» και «Λέγκα» ζήτησαν από τον Ντράγκι περισσότερη διαφάνεια και ενημέρωση σχετικά με τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, καθώς και «περισσότερες προσπάθειες» για κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.

«Μετά από δυόμισι μήνες, πρέπει να αναρωτηθούμε σε ποιον καταλήγουν τα όπλα αυτά. Είναι σαφές ότι πρέπει να υπερασπιστούμε την Ουκρανία, αλλά ο λαός αυτός χρειάζεται επειγόντως κατάπαυση του πυρός», υπογράμμισε ο γραμματέας της «Λέγκας», Μ. Σαλβίνι.

Ενδεικτική δε για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της ΕΕ είναι η συνέντευξη του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, στην εφημερίδα «La Repubblica»: «Oι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Πολωνία) σκέφτονται να πάνε μαζί στο Κίεβο. Είναι ένδειξη ηγετικού ρόλου και ότι δεν υπάρχει εξάρτηση από τις ΗΠΑ - οι οποίες, βέβαια, δεν πρέπει να κατακρίνονται για την δράση τους και για το ότι στηρίζουν τα θύματα του πολέμου αυτού», δήλωσε.

Στη σημερινή ΕΕ «δεν υπάρχει θέση για τον φιλοπουτινισμό του (σ.σ. Ούγγρου πρωθυπουργού) Ορμπαν», ο οποίος όμως «είναι πιο απομονωμένος απ' ό,τι στο παρελθόν, διότι η ρωσική εισβολή διέλυσε τον άξονα του Βίσεγκραντ». «Πρέπει να επενδύσουμε δυναμικά σε Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία», πρόσθεσε.

Η Γερμανία δεν μπορεί να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας χωρίς το ΝΑΤΟ, εκτίμησε ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Β. Σμιτ, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ». «Γι' αυτό συνεργαζόμαστε τόσο στενά και καλά, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσουμε ως συμμαχία ισχυρών εταίρων σε αυτόν τον κόσμο», είπε απαντώντας σε ερώτηση αν η Γερμανία θα μπορούσε να αναλάβει διεθνή ηγετική θέση, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία ενεργεί πρωτίστως μέσω της ΕΕ.

Φινλανδία: Θέμα ημερών η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Λίγα βήματα απομένουν μέχρι η Φινλανδία να στείλει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Π. Χααβίστο στο CNBC. Η απόφαση θα κλιμακώσει τη γεωπολιτική αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας και προσθέτει «μπαρούτι» στην ευρύτερη περιοχή.

«Οταν όλα τα πολιτικά μας κόμματα είναι έτοιμα - και το τελευταίο, οι Σοσιαλδημοκράτες, το Σάββατο - τότε είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε ως κυβέρνηση, και τότε φυσικά αυτή η συζήτηση, για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα έρθει στο Κοινοβούλιο, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα. Μετά απ' αυτό είμαστε έτοιμοι να στείλουμε αίτηση», είπε ο Φινλανδός ΥΠΕΞ.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η εισβολή «άλλαξε την κατάσταση της πολιτικής ασφάλειας, με τέτοιο τρόπο που δεν υπάρχει επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε πριν».

Σήμερα ο Φινλανδός Πρόεδρος Σ. Νιινίστο αναμένεται να εκφράσει δημόσια τη θέση του για το θέμα.

Παράλληλα, ο Χααβίστο δήλωσε στο CNBC ότι «ήμουν πολύ υπέρ του να ενωθούμε Φινλανδία και Σουηδία, και τώρα φαίνεται ότι έχουμε μια παράλληλη διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να τελειώσει με παρόμοιο τρόπο». Πρόσθεσε ότι η Σουηδία πιθανώς θα καταθέσει αίτηση στο ΝΑΤΟ «περίπου την ίδια εποχή» με τη Φινλανδία.

«Εχουμε πολύ καλή συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα με τη Σουηδία, στην πραγματικότητα μπορούμε να έχουμε κοινή επιτήρηση του εναέριου χώρου μας, στις θαλάσσιες περιοχές μας και ούτω καθεξής, βασιζόμαστε πολύ ο ένας στον άλλον, και φυσικά, εάν συμβεί στο μέλλον ο ένας να είναι στην αμυντική συμμαχία και ο άλλος όχι, αυτό μπορεί να παρεμποδίσει και την καλή μας συνεργασία», συμπλήρωσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον και η Σουηδή ομόλογός του Μαγκνταλένα Αντερσον δήλωσαν ότι οι σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο δεν μπορούν ποτέ να εξομαλυνθούν, και ότι «η αποτρόπαια εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία άλλαξε ριζικά την αρχιτεκτονική της διεθνούς ασφάλειας». Νωρίτερα ο Τζόνσον ανακοίνωσε τη σύναψη νέων συμφωνιών με Σουηδία και Φινλανδία για την ενίσχυση της «ευρωπαϊκής ασφάλειας», δεσμευόμενος να στηρίξει τις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση.

Η Ρωσία παρακολουθεί πολύ στενά και αναλύει πολύ προσεκτικά «όλα όσα σχετίζονται με ενέργειες που μπορούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αλλάξουν τις θέσεις του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Η Μόσχα εξετάζει την ενίσχυση των δυτικών συνόρων της μετά και την εισβολή στην Ουκρανία, την ανάπτυξη επιπλέον ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη κ.λπ., ενώ δεν αποκλείει την ανάπτυξη πυρηνικών στον θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.

Κινήσεις ενσωμάτωσης της Νότιας Οσετίας και της Χερσώνας στη Ρωσία

Σε κινήσεις επέκτασης της γεωπολιτικής της επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη προχωρά και η Ρωσία, και έτσι επανέρχεται το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε αυτήν η Νότια Οσετία, που αποσχίστηκε το 2008 από τη Γεωργία με τη συμβολή της Μόσχας.

Ο νέος ηγέτης της Νότιας Οσετίας Αλαν Γκλαγκόεφ, που επικράτησε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, δήλωσε χτες ότι αναμένει «σινιάλο» της Μόσχας προτού διενεργήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία. Η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, που αποσχίστηκαν από τη Γεωργία μετά από έναν σύντομο πόλεμο το 2008 με τη συμβολή της Ρωσίας. Οι δύο περιοχές λαμβάνουν από τη Ρωσία εκτενή οικονομική υποστήριξη, οι κάτοικοι έχουν λάβει ρωσική υπηκοότητα και έχει αποσταλεί εκεί ρωσική στρατιωτική δύναμη.

Ο προηγούμενος Πρόεδρος, Αν. Μπιμπίλοφ, είχε προαναγγείλει δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία μετά τις προεδρικές εκλογές.

«Δεν πρόκειται για μια μονομερή διαδικασία. Πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με τον στρατηγικό μας εταίρο (σ.σ. τη Ρωσία). Με το που θα δοθεί το σύνθημα, μόλις υπάρξει συνεννόηση ότι έχει φτάσει η ώρα, σαφώς θα διενεργήσουμε αυτό το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Γκλαγκόεφ.

Στη Χερσώνα, οι αρχές που εγκατέστησε η Μόσχα στην ουκρανική περιοχή σκοπεύουν να προετοιμάσουν ένα νομικό πλαίσιο για ένταξη στη Ρωσία μέχρι τέλη του έτους, δήλωσε ο Κ. Στρεμούσοφ, φιλορώσος αξιωματούχος της τοπικής διοίκησης.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σχολίασε ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, όμως πρόσθεσε ότι η απόφαση θα πρέπει να έχει ισχυρή νομική βάση.

Η περιοχή της Χερσώνας, βόρεια της Κριμαίας, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, είναι ζωτικής σημασίας για την τροφοδοσία της χερσονήσου με νερό. Η κατάληψη της Χερσώνας επιτρέπει επίσης στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα που συνδέει την Κριμαία, το Ντονέτσκ και το ρωσικό έδαφος.

Φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προέλασαν έως τα σύνορα της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ενώ η πόλη Ποπάσνα, όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες, «εκκαθαρίστηκε» από τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας διέψευσε τη ρωσική ανακοίνωση περί προέλασης, αν και παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την Ποπάσνα.

Στον νότο, αναφέρθηκαν νέα ρωσικά σφυροκοπήματα στο χαλυβουργείο «Azovstal» στη Μαριούπολη, καθώς και στην Οδησσό.

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι στις εγκαταστάσεις του «Azovstal» παραμένουν περίπου 100 άμαχοι. Ρωσικές πηγές λένε ότι στο αχανές εργοστάσιο βρίσκονται οχυρωμένοι 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ακροδεξιοί και ξένοι μισθοφόροι, που έχουν απορρίψει τις επανειλημμένες προσφορές του ρωσικού στρατού να καταθέσουν τα όπλα για να ζήσουν.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε η πρώτη δίκη Ρώσου στρατιώτη στην Ουκρανία, ενός στρατιώτη που πρόκειται να δικαστεί για τον πυροβολισμό ενός 62χρονου άοπλου άνδρα στην περιοχή Σούμι στις 28/2, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου