Κορυφώνονται οι ετοιμασίες στο κυβερνητικό επιτελείο για την επίσκεψη Μητσοτάκη, τη Δευτέρα, στις ΗΠΑ, τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν και άλλους παράγοντες, όπου αναμένεται να αναλάβει πρόσθετες δεσμεύσεις απέναντι στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.
Στις αποσκευές του ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει την κατάπτυστη νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις Βάσεις, που μπαίνει για κύρωση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, προβλέποντας τη χρονική επέκτασή της για 5 χρόνια (αντί της ετήσιας ανανέωσης που γινόταν έως τώρα) και μετά την επ' αόριστον επέκτασή της και την ένταξη και νέων στρατιωτικών υποδομών, το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο, το Πεδίο Βολής Λιτόχωρου, το Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, όπως και τη Ναυτική Βάση Σούδας.
Με βάση και τη Συμφωνία, στο ταξίδι στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει και τα επόμενα επικίνδυνα βήματα στην εμπλοκή.
Π.χ. σύμφωνα με την «Καθημερινή» έχει κατατεθεί ήδη αμερικανικό αίτημα στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας για ανάπτυξη 10 μαχητικών F-35 και 14 F-15 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Αναμένονται το δεύτερο 15ήμερο του Ιούλη, για εκτέλεση ασκήσεων αλλά και επιχειρήσεων, συνοδεία 500 περίπου στελεχών, στα οποία περιλαμβάνονται ιπτάμενοι, μηχανικοί και προσωπικό υποστήριξης. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στη Σούδα, οι οποίες προφανώς είναι σε θέση να φιλοξενήσουν, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αεροσκάφη επόμενης γενιάς όπως τα F-35.
Η Σούδα έτσι κι αλλιώς έχει πάρει φωτιά όλο αυτό το διάστημα, με υποστήριξη πλοίων και αεροσκαφών των ΑμερικανοΝΑΤΟικών που επιχειρούν προς Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα. Για παράδειγμα, και χτες κατασκοπευτικό αεροσκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, τύπου EP-3A, πέταξε από το αεροπορικό σκέλος της βάσης μέχρι την περιοχή του Δούναβη καταγράφοντας κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σημειωτέον, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ το ζήτημα απόκτησης από την Πολεμική Αεροπορία μιας Μοίρας, τουλάχιστον 20 F-35, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει από καλύτερες θέσεις τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Μητσοτάκης στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον θα συνοδεύεται και από μια σειρά υπουργούς όπως οι Εξωτερικών, Αμυνας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας, που θα έχουν και τις δικές τους διμερείς επαφές. Ηδη έχουν κάνει το σχετικό πρόγραμμα, σε συνεργασία και με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Τσούνις, ο οποίος προχτές είδε τους Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και χτες τους Αμυνας και Παιδείας, ενώ σήμερα θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό.
Οπως αναφέρεται από το Αμυνας, στη συνάντηση με τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο, που έγινε «σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, αναδείχθηκε το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ» και τονίστηκε η «σημασία» της Συμφωνίας για τις Βάσεις «και ο ρόλος της Ελλάδας ως σταθερού, αξιόπιστου και διαχρονικού συμμάχου των ΗΠΑ για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Ο ίδιος ο Τσούνις έλεγε κατόπιν ότι συζήτησαν «τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μπορούν να εμβαθύνουν τη διμερή αμυντική συνεργασία, βασιζόμενη στην ενημερωμένη μας Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Η αμυντική μας συνεργασία είναι μια από τις ισχυρότερες της Αμερικής στην Ευρώπη, τώρα πιο σημαντική από ποτέ», συμπλήρωνε. Υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας που συνεχώς αυξάνει στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέραν αυτής», ενώ όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάλεσε «να αυξήσουμε την αποφασιστικότητά μας» απέναντι στη Μόσχα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Στην εκδήλωση στην αμερικανική οικία έσπευσαν να δώσουν το «παρών» οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας, Τουρισμού, Μετανάστευσης και Ασύλου, Πολιτισμού, η Ντόρα Μπακογιάννη, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρ. υπουργός Εξωτερικών και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, ο διπλωματικός σύμβουλος Τσίπρα Β. Καλπαδάκης κ.ά.
Παραπέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα μετέχει το Σάββατο σε «άτυπη» Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο - η πρώτη φορά που συνέρχονται ατύπως, «φορμάτ» από το οποίο δεν δημοσιοποιούνται κείμενα και γίνεται πιο «ανοικτή» συζήτηση, σε άλλο ένα δείγμα ότι οι ανταγωνισμοί και οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί έχουν περάσει πια σε άλλο επίπεδο.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα συζητήσουν την επικαιροποιημένη Στρατηγική Αντίληψη, κείμενο - δόγμα του ΝΑΤΟ που θα επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, τον Ιούνη στη Μαδρίτη. Θα συζητήσουν επίσης το Ουκρανικό, αλλά και το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ για Σουηδία και Φινλανδία, με τους ίδιους παράγοντες, στην επιτάχυνση των εξελίξεων, να μην αποκλείουν ένταξή τους στο δεύτερο μισό του έτους, ακόμα και να συνυπογραφεί άμεσα η Συνθήκη Προσχώρησής τους στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) που θα συνεδριάσει επί τούτου σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων (πρέσβεις), ακολούθως οι ηγέτες τους να μετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής ως «προσκεκλημένοι» («invitee») και στο μεταξύ, μέσα σε περίοδο μερικών βδομάδων (ούτε καν μηνών), να «τρέξει» η προβλεπόμενη διαδικασία επικύρωσης της προσχώρησής τους στα κοινοβούλια των 30 κρατών - μελών.
Ο Δένδιας πάει μετά στις ΗΠΑ, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, και αμέσως μετά στη Χάγη, όπου - παίζοντας τον ρόλο «μπροστάρη» στα ευρωατλαντικά σχέδια - θα συναντηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στον οποίο έχει ήδη στείλει επιστολή ζητώντας του να διερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις στη Μαριούπολη και την ευρύτερη περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου