Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Συνεχίζονται οι προκλήσεις και το ξεγύμνωμα των ευρωατλαντικών μύθων


Σε τουρκική άσκηση απόβασης (!) το αμερικανικό «USS Arlington», που βρισκόταν τις προηγούμενες μέρες στην Αλεξανδρούπολη | «Βρείτε τα», λέει η Γερμανία, που καλεί σε «συνεννόηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ»
Δεν έχει τέλος το «άδειασμα» των μύθων που διακινούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για τη δήθεν «ασφάλεια» και τις «εγγυήσεις» που παρέχει η εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Ετσι, την ίδια ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της ζητώντας αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, συνδέοντας μάλιστα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, οι ΗΠΑ μετέχουν σε άσκησή της... με σενάριο απόβασης, προφανώς σε ελληνικά νησιά! Συγκεκριμένα, μετά τη συμμετοχή ΑμερικανοΝΑΤΟικών «παρατηρητών» (αυτών δηλαδή που τα αστικά κόμματα εμφανίζουν ως εγγυητές των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων), πριν από μερικές βδομάδες, στην τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που έληξε με σενάριο κατάληψης νησιού, ξεκίνησε η αποβατική άσκηση της Τουρκίας «EFES», όπου μετέχει και το αμερικανικό αποβατικό «USS Arlington». Θυμίζουμε ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο πριν πάει στη Σμύρνη, είχε καταπλεύσει για «αναψυχή» του πληρώματος στην Αλεξανδρούπολη, περιοχή που έχει μετατραπεί σε άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική βάση, η οποία, κατά τα κόμματα του αμερικανοΝΑΤΟικού τόξου, παρέχει δήθεν ασφάλεια στη χώρα.

Σύμφωνα δε με ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το «Arlington» και δυνάμεις της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών (MEU) θα διεξαγάγουν επιχειρήσεις προς υποστήριξη της άσκησης «EFES22» «για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ». «Η άσκηση EFES είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους πεζοναύτες της 22 MEU να βελτιώσουν την ικανότητα και τη διαλειτουργικότητά μας με τους Τούρκους συμμάχους μας και άλλους εταίρους που συμμετέχουν στην άσκηση», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Chr. Myette, στέλεχος της 22ης MEU.

Και δεν είναι μόνο το αμερικανικό πλοίο. Στην άσκηση μετέχει και λιβυκό σκάφος, που διέπλευσε το Αιγαίο συνοδευόμενο από τουρκικό πλοίο, σε μια ...υπόμνηση ότι για την Αγκυρα και τους συμμάχους της στην περιοχή το περιλάλητο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο είναι σε πλήρη ισχύ.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Χόφμαν, δήλωσε χτες ότι το Βερολίνο «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και τις σχετικές δηλώσεις και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο». Παρέπεμψε δε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Χεμπεστράιτ, που είχε πει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν». Ετσι, κατέληξε ότι «δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό που είπε ο συνάδελφός μου. Και ισχύει ασφαλώς - μπορώ να το πω γενικά - ότι παρακολουθούμε με προσοχή αυτό που συμβαίνει εκεί, τις δηλώσεις που γίνονται και μπορούμε πραγματικά μόνο να απευθύνουμε έκκληση και ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε εταίρους της Συμμαχίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τους με συνομιλίες». Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον χρόνο παράδοσης γερμανικών υποβρυχίων που θα πουληθούν στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, Ανίκα Αϊνχορν, αρνήθηκε να ανακοινώσει λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επαναλάμβανε σε δηλώσεις ότι «ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου», σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει: «Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά πρέπει να ξέρουν καλά πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό».

Αφορμή για νέες δηλώσεις έδωσε και η επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, με τον Ερντογάν να δηλώνει πως «θα καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας». Το δε τουρκικό υπουργείο Αμυνας - σχολιάζοντας δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί - σημείωσε ότι «είναι πολύ σοβαρό για να εξηγηθεί ακόμη και ως υποκρισία, το γεγονός ότι όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση των τζαμιών στην Ελλάδα, καθένα από τα οποία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά, του 1500...».

Η κυβέρνηση παρουσιάζει το φαρμάκι για φάρμακο

Με φόντο τα παραπάνω προσερχόμενος, χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε πως θα ενημέρωνε τους ομολόγους του «για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου», η οποία σταθερότητα, βέβαια, στο παζάρι της με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ λειτουργεί ακριβώς ως «θερμοκήπιο» για τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης, ώστε να παραμείνει σταθερά «δεμένη» στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να παραπέμψει και στους «ισχυρούς συμμάχους» της χώρας, οι οποίοι βέβαια καλούν συνεχώς σε «διάλογο» τις δύο πλευρές προς διευθέτηση των διμερών «διαφορών».

Κάνοντας, ωστόσο, το μαύρο άσπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, είπε χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «ο αναθεωρητισμός και η προκλητική στάση της Τουρκίας (...) έχει καταδικαστεί με όλους τους τρόπους από τους Ευρωπαίους ηγέτες». Ταυτόχρονα δεν έχασε ευκαιρία να στείλει ξανά μήνυμα ότι η κυβέρνηση «πάντοτε είναι υπέρ του διαλόγου».

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, με δήλωσή του στα «Νέα», ανέφερε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, και παρά τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής πλευράς, είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς και πρωτοφανών ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Επίσης έβαλε ένα ευχολόγιο ότι η κυβέρνηση «αναμένει από τους εταίρους και συμμάχους να μην ενδίδουν και αυτοί με τη σειρά τους σε εκβιασμούς (σ.σ. της Αγκυρας), με όποιον "μανδύα" και αν αυτοί περιβάλλονται», βάζοντας βασικά τον λύκο να φυλά τα πρόβατα.

Την ίδια ώρα, σε μια σειρά από επιτελεία πληθαίνουν οι αναλύσεις ότι προβλέπεται καλοκαίρι με κλιμακούμενη την τουρκική προκλητικότητα, σοβαρή την πιθανότητα επεισοδίου στη θάλασσα, ή και σε κάποια νησίδα.

Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται από πλευράς κυβέρνησης με βάση και τον προαναφερόμενο διάπλου τουρκικών και λιβυκών δυνάμεων από το Αιγαίο, είναι η αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης και εντός της οριοθετημένης ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, που τέμνεται με την παράνομη τουρκο-λιβυκή.

Εξάλλου, κατά ορισμένες κυβερνητικές διαρροές, λέγεται ότι το καλοκαίρι η χώρα μπορεί να δεχτεί «υβριδικού τύπου» απειλές στα νησιά, στα χερσαία σύνορα ή και στην ενδοχώρα, π.χ. με φωτιές στα δάση, καταστροφές υποδομών κ.λπ., και στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση. Ενώ χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ξεκίνησε την ενημέρωση των δημοσιογράφων παραθέτοντας στοιχεία για το πώς προχωρά φέτος η αντιπυρική προστασία, στην οποία, σημειωτέον, η κυβέρνηση εμπλέκει τον στρατό.

Ηδη στο μεταξύ συνεχίζεται η έξαρση της πρακτικής των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων (και χτες τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από την Κανδελιούσσα, νησίδα δυτικά της Νισύρου - το εν λόγω UAV έκανε συνολικά 15 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ άλλη μία έκανε ζεύγος τουρκικών «F-16»), χώρια το γεγονός ότι η Τουρκία έβγαλε στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» (με παράνομη NAVTEX που εκδόθηκε από τον Σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας τους στη Σμύρνη, δέσμευσε για έρευνες δύο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου, δυτικά του 25ου μεσημβρινού, μεταξύ Σκύρου - Αη Στράτη και Λέσβου).

Παζάρι και για την Κύπρο

Ολα αυτά ενώ η Αγκυρα διευρύνει το παζάρι μεταξύ άλλων και για το Κυπριακό.

Δημοσίευμα της βρετανικής «Express» ανέφερε ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται τη συμφωνία της για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ γυρεύοντας και αναγνώριση του ψευδοκράτους. Στο μεταξύ, ο Ερντογάν είπε ότι οι συνομιλίες με εκπροσώπους των δύο χωρών που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα δεν ήταν στο «αναμενόμενο επίπεδο» και ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να πει «ναι» σε χώρες «που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Ολα αυτά ενώ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έστειλε στις 23 Μάη επιστολή στον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επαναφέροντας προτάσεις περί «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας» και αναφέροντας ότι «μπορούμε να δώσουμε τις λύσεις και τις απαντήσεις όχι μόνο στις ανησυχίες σας, αλλά και στην έλλειψη εμπιστοσύνης λόγω των γεγονότων του παρελθόντος», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να διαπραγματευόμαστε μέσα σε αυτό που είναι εφικτό και ρεαλιστικό και όχι σε αυτό που είναι επιθυμητό, αλλά αδύνατο να επιτευχθεί».

Τέλος, χτες, συνεχιζόταν στην Κύπρο η στρατιωτική άσκηση «Αγαπήνωρ 2022», τμήμα ευρύτερης άσκησης του ισραηλινού στρατού που διάγει την τέταρτη και τελευταία βδομάδα της (με τον κωδικό «Πέρα από τον Ορίζοντα»). Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι περιοχές διεξαγωγής της επιλέχθηκαν γιατί το έδαφος προσομοιάζει αρκετά σε περιοχές που θα μπορούσαν να γίνουν επιχειρήσεις κατά της (λιβανέζικης) «Χεζμπολάχ». Το Γραφείο Τύπου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων έκανε λόγο για την «ευρύτερη άσκηση του είδους της που πραγματοποιήθηκε ποτέ σε συνεργασία με γειτονική χώρα», με σκοπό τη «διατήρηση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων σε ποικίλες καταστάσεις έκτακτου χαρακτήρα και η αντιμετώπιση αιφνίδιων γεγονότων και περιστάσεων».

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, φέρεται να ζήτησε «ενημέρωση» για την άσκηση.

  • «Δεν μπορούμε να καταπολεμάμε την τρομοκρατία περιμένοντας την άδεια από οποιονδήποτε», σχολίασε ο Ερντογάν για τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με τη νέα «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στη βόρεια Συρία. «Τι θα κάνουμε αν οι ΗΠΑ δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας; Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι», κατέληξε.

 Μ. ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ Απειλεί ότι η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αν. Αιγαίου αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου