Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Κλιμακωνεται η ιμπεριαλιστικη συγκρουση

 

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν μέρος του Σεβεροντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον «ένα μέρος» του Σεβεροντονέτσκ, της πόλης στην ανατολική Ουκρανία που βομβαρδίζουν και προσπαθούν να καταλάβουν εδώ και εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανός κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ, όπου βρίσκεται η πόλη.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Μέρος του Σεβεροντονέτσκ ελέγχεται από τους Ρώσους», επισήμανε στο «Telegram» ο Σέργκι Γκαϊντάι, ισχυριζόμενος ότι οι Ρώσοι «δεν μπορούν να προχωρήσουν ελεύθερα», καθώς Ουκρανοί μαχητές «παραμένουν» στην πόλη.

Νωρίτερα ο Λεονίντ Πάσετσνικ, επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν το ένα τρίτο της πόλης, ενώ βίντεο, που έχουν αναρτηθεί στο «Telegram», δείχνουν Ρώσους στρατιωτικούς να περιπολούν σε δρόμους της πόλης.

 

Η Σεβεροντονέτσκ και η Λισιτσάνσκ βρίσκονται περισσότερα από 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κραματόρσκ, το οποίο έγινε το διοικητικό κέντρο της επαρχίας του Λουγκάνσκ, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα του Ντονμπάς το 2014.

Αναχώρησε το πρώτο εμπορικό πλοίο από το λιμάνι της Μαριούπολης

Ένα πλοίο απέπλευσε από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, για πρώτη φορά αφότου η Ρωσία κατέλαβε την πόλη, και κατευθύνεται ανατολικά προς τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ντενίς Πουσίλιν επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Interfax».

Εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το πλοίο επρόκειτο να φορτώσει 2.700 τόνους μετάλλου στη Μαριούπολη πριν ταξιδέψει ανατολικά προς τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον. Η Ουκρανία δήλωσε πως η μεταφορά μετάλλου στη Ρωσία από τη Μαριούπολη συνιστά λεηλασία.

Στην Τουρκία ο Λαβρόφ για τη δημιουργία θαλάσσιων ζωνών εξαγωγής αγροτικών προϊόντων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα βρίσκεται μαζί με στρατιωτική αντιπροσωπεία στις 8 Ιούνη στην Τουρκία για να συζητήσει την ενδεχόμενη δημιουργία θαλάσσιων διαδρόμων για τις ουκρανικές αγροτικές εξαγωγές, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια σε συντονισμό με την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκεται η επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά οι διαφορές ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο παραμένουν. Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ έχει προτείνει τη δημιουργία κοινού εποπτικού μηχανισμού του θαλάσσιου διαδρόμου και ότι η Τουρκία είναι ανοικτή στην ιδέα αυτή.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP TASS, «Interfax»)


 Η «Gazprom» ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να παρέχει αέριο στην ολλανδική εταιρεία «GasTerra»

Ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας «Gazprom» ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σταματήσει εντελώς να παρέχει φυσικό αέριο στην ολλανδική εταιρεία «GasTerra», αφού αυτή δεν πλήρωσε σε ρούβλια για το αέριο που έλαβε τον Απρίλη.

Την κίνηση αυτή ανέμενε ήδη από χθες, Δευτέρα, η «GasTerra», η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης και ισχυρίζεται ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την «Gazprom» μέχρι τον Οκτώβρη.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

 

2 σχόλια:

  1. Tο χρηματιστικό κεφάλαιο, και μάλιστα το πιο "προχώ" από αυτό, το πλασματικό κεφάλαιο, (Karl Marx, III Buch, 25-tes Kapitel: Kredit u. fiktives Kapital, 3ος Τόμος, 25-ο Κεφάλαιο, "Πίστη και Πλασματικό Κεφάλαιο") φοβίζει και μερικούς από τους ίδιους τους κεφαλαιοκράτες.
    Σκιώδεις τράπεζες: Μια βραδυφλεγής «βόμβα» 63 τρισ. Δολάρια
    Υπόψιν ότι το Παγκόσμιο ΑΕΠ, είναι γύρω στα ~100 τρις αυτόν τον καιρό ενώ το παγκόσμιο Χρέος, σχεδόν 100% πλασματικό, φτάνει τα 300 τρις και μέχρι τώρα "εξυπηρετούνταν" (= "αποπληρωνόταν", για να μην καταρρεύσει η Πίστη στις Τράπεζες, δηλαδή στο πλασματικό και παρασιτικό κεφάλαιο) και πως; Εκδίδοντας περισσότερο "φθηνό χρήμα", δηλαδή άνευ αντικρύσματος σε αξία, δηλαδή ...μεγαλώνοντας το Χρέος! Τώρα, που η άλλη βραδυφλεγής βόμβα, ο λεγόμενος "Πληθωρισμός" (πραγματική υποτίμηση της αξίας του χρήματος) έχει αρχίσει να σκάει και δε θα μαζεύεται με τίποτε, ούτε και με την "Στασιμότητα", να δω, πως θα "εξυπηρετηθεί" το Χρέος!
    Κοινώς ο Καπιταλισμός τάχει κάνει σκατά, και μέχρι ο κόσμος, αντί του "γαμιέσαι Μητσοτάκη" να πεί "γαμιέσαι Καπιταλισμέ", έχουμε να δούμε και να πάθουμε πολλά.
    Λεπτομέρεια "άνευ σημασίας": Ο τομέας αυτός γιγαντώνεται ταχύτερα από αλλού στην ...Κίνα!
    Που όμως ...."είναι ένα ερώτημα αν είναι ιμπεριαλιστική", αφού ...δεν περιλαμβάνεται στην Χούφτα!
    Δοξάστε τους πασοκοκομμουνιστές, που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία τους έβαλε από τις τρύπες τους, ως "πουτ(α)ινάκια"!
    Και μια απορία ενός ξεροκέφαλου: Αφού "δεν είναι όλες ιμπεριαλιστικές", παρά μόνο η "Χούφτα" (τους...), γιατί αυτοί οι ....μύστες του Μ/Λ δε μας δίνουν ένα κατάλογο της σημερινής περίφημης "Χούφτας"; Ετσι κι αλλιώς πόσους χωράει μια χούφτα, λίγοι θα είναι. Να ξέρουμε κι εμείς, να μη μπερδευόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...."ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία τους έβγαλε από τις τρύπες τους,...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου