Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Περισσότερα ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς περιμένει το Κίεβο

Η Europol προειδοποιεί πως οι εξοπλισμοί που στέλνονται στην Ουκρανία καταλήγουν σε παραστρατιωτικές ομάδες, «εξτρεμιστές» και εγκληματικές οργανώσεις

Με το ΝΑΤΟ να δηλώνει πως τίποτα δεν το «δεσμεύει» στη μόνιμη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία να ρίχνει όλο το βάρος των επιθέσεων στην κατάληψη του Ντονμπάς, οξύνεται καθημερινά η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αναπληρωτής γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Τζοάνα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν δεσμεύεται πλέον ούτε προσχηματικά από τις όποιες δεσμεύσεις είχε στο παρελθόν να μην αναπτύξει τα στρατεύματά του στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Τζοάνα αναφέρεται στην Ιδρυτική Πράξη Αμοιβαίων Σχέσεων, Συνεργασίας και Ασφάλειας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, που υπεγράφη πριν από 25 χρόνια, η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων μέτρα για την «αποτροπή κάθε συγκέντρωσης συμβατικών δυνάμεων» στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Στην πράξη αυτή η Ιδρυτική Πράξη - που αποτύπωνε τον τότε συσχετισμό δυνάμεων - δεν εφαρμοζόταν, καθώς το ΝΑΤΟ είχε διαρκή παρουσία σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αναπτύσσοντας «κυκλικά» και αυξανόμενα στρατεύματα.

Ομως, προχωρώντας στην εισβολή στην επικράτεια της Ουκρανίας και διακόπτοντας κάθε διάλογο με το ΝΑΤΟ, η Ρωσία «ακύρωσε το περιεχόμενο της Ιδρυτικής Πράξης», είπε ο Τζοάνα. Οι Ρώσοι «είχαν δεσμευτεί να μην επιτεθούν σε γείτονές τους, κάτι που κάνουν, και να διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, κάτι που δεν κάνουν», και η Ιδρυτική Πράξη «απλούστατα δεν εφαρμόζεται πλέον, εξαιτίας της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δηλώνουν «άγνοια» για το πού καταλήγουν τελικά τα ΝΑΤΟικά όπλα που στέλνουν μαζικά στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δηλώνουν «άγνοια» για το πού καταλήγουν τελικά τα ΝΑΤΟικά όπλα που στέλνουν μαζικά στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γγ του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία δεν έχει πλέον «κανέναν περιορισμό» ως προς την απόκτηση πολύ «πιο ρωμαλέας στάσης στην ανατολική πτέρυγά» της.

Βέβαια, τις δεκαετίες που μεσολάβησαν από την Ιδρυτική Πράξη το ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες διευρύνσεις προς τα ρωσικά σύνορα, με ένταξη κρατών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, ενώ ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός οξύνθηκε από το 2014 με τη δυτική στήριξη στην πραξικοπηματική ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης, τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία, την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Το 2017, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε πολυεθνικές τακτικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία με σκοπό την αποτροπή της Ρωσίας και από τα τέλη Φλεβάρη στην Ανατολική Ευρώπη σταθμεύουν 40.000 ΝΑΤΟικοί στρατιώτες.

Τα κράτη της Βαλτικής θέλουν ακόμη μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ, ζητούν να αναπτυχθούν ταξιαρχίες αντί για μικρότερους τακτικούς σχηματισμούς, ενώ η Πολωνία πρωτοστατεί στη δημιουργία μόνιμων βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη, θέματα που θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιούνη στη Μαδρίτη.

Αντίστοιχα και η Ρωσία θα προχωρήσει στη δημιουργία 12 νέων βάσεων στα δυτικά σύνορά της.

«Ο Πούτιν δεν θα επιτύχει τους στόχους του γιατί η υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι αδιάρρηκτη», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Ο Σάντσεθ ισχυρίστηκε πως «η ενότητα του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση» του πολέμου στην Ουκρανία...

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας «El Pais» αναφέρει ότι η ισπανική κυβέρνηση θα στείλει μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων στη Λετονία, καθώς και 100 στρατιώτες.

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, εξήρε τη συνεισφορά της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ και ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Μαδρίτη, είπε πως η Συμμαχία θα εμβαθύνει τη συνεργασία με κράτη και οργανισμούς «ομοϊδεάτες», όπως η ΕΕ και χώρες στον Ινδο-Ειρηνικό. Ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε πως στη σύνοδο θα παραβρεθούν η Φινλανδία και η Σουηδία που «μόλις έκαναν ιστορικές αιτήσεις για να ενταχθούν στη Συμμαχία».

Νέα δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου από τη Ρωσία

Παράλληλα, ο εντεινόμενος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός αποτυπώνεται και στις δοκιμές πιο σύγχρονων και «καταστροφικών» όπλων.

Η Ρωσία προχώρησε σε επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση ενός υπερηχητικού πυραύλου «Zircon» τύπου κρουζ που πέταξε καλύπτοντας μία απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας. Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε από τη Θάλασσα Μπάρεντς πλήττοντας έναν στόχο στη Λευκή Θάλασσα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, έχει περιγράψει τον πύραυλο «Zircon» ως όπλο που ανήκει σε μια νέα γενιά ασυναγώνιστων ρωσικών οπλικών συστημάτων νέας τεχνολογίας.

Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να πετούν με ταχύτητες που μπορούν να φτάσουν κατά εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου, ενώ η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του «Zircon» από πολεμικά πλοία και υποβρύχια την προηγούμενη χρονιά.

Τον προηγούμενο μήνα, προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου «Sarmat», που μπορεί να μεταφέρει δέκα ή περισσότερες πυρηνικές κεφαλές με δυνατότητα πλήγματος σε έδαφος των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μέσα στον Μάη πως διεξήγαγαν επιτυχή δοκιμή υπερηχητικού όπλου, που πέταξε με ταχύτητα πενταπλάσια του ήχου.

Η Ουκρανία περιμένει περισσότερα και πιο σύγχρονα ΝΑΤΟικά όπλα

Εν αναμονή περισσότερων και πιο σύγχρονων ΝΑΤΟικών όπλων με μεγαλύτερο βεληνεκές - και με δηλωμένο στόχο των ΗΠΑ να πετύχουν μέσα από τη συνέχιση του πολέμου γενικότερη αποδυνάμωση της Ρωσίας - το Κίεβο δηλώνει πως «δεν είναι έτοιμο» να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία και πρακτικά οι συνομιλίες των δύο πλευρών έχουν παγώσει.

«Η όποια συμφωνία με τη Ρωσία δεν αξίζει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου και διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες. «Η Ρωσία έχει αποδείξει ότι είναι μια βάρβαρη χώρα που απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια» και «έναν βάρβαρο μπορεί να τον σταματήσει κανείς μόνο με τη βία», ανέφερε.

Η Πολωνία έστειλε στην Ουκρανία 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα «AHS Krab», μετέδωσε το πολωνικό κρατικό ραδιόφωνο επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, καθώς η ουκρανική κυβέρνηση ζητεί από τη Δύση να της στείλει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς για να αντιστρέψει την κατάσταση στο πεδίο στην ανατολική Ουκρανία. Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα «AHS Krab» έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 40 χλμ. σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ και η Πολωνία εκπαίδευσε περίπου 100 Ουκρανούς στον χειρισμό τους.

Η Ουκρανία άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους «Harpoon» (κατά πλοίων επιφανείας) από τη Δανία και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα «M109» από τις ΗΠΑ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πύραυλοι «Harpoon» θα χρησιμοποιηθούν μαζί με τους ουκρανικούς πυραύλους «Neptune» ενισχύοντας την παράκτια άμυνα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και της Οδησσού.

Επίσης η Τσεχία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα αξίας 24 - 28 εκατ. ευρώ άμεσα, δήλωσε την Κυριακή η υπουργός Αμυνας της χώρας, Γ. Τσερνόχοβα, επισημαίνοντας πως «είναι κρίσιμο η (στρατιωτική) βοήθεια να δίνεται με σταθερό ρυθμό». Η Πράγα έχει ήδη στείλει στο Κίεβο στρατιωτικό υλικό αξίας 140 εκατ. ευρώ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα σταλούν βαριά όπλα, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, «για λόγους ασφαλείας». Τσεχικά ΜΜΕ αναφέρουν πως, μεταξύ άλλων, θα σταλούν άρματα μάχης «T-72», τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού «BMP-1», αυτοκινούμενα πυροβόλα «DANA» και επιθετικά ελικόπτερα σοβιετικού σχεδιασμού «Mil Mi-24».

Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως οι δυτικές αποστολές εξοπλισμών προς την Ουκρανία αποτελούν «νόμιμους στόχους» της και έχει «προειδοποιήσει» για τον «κίνδυνο κλιμάκωσης» της σύγκρουσης.

Ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ένα μεγάλο οπλοστάσιο στην πόλη Κρύβιι Ρι στην κεντρική Ουκρανία, ισχυρίστηκε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα κατέρριψαν ουκρανικό μαχητικό «Su-25» στην περιοχή Ντνίπρο.

Τον «επικίνδυνο χαρακτήρα» των παραδόσεων δυτικών όπλων στην Ουκρανία κατήγγειλε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, και τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, ενώ προειδοποίησε για περαιτέρω «αποσταθεροποίηση της κατάστασης» και «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Χτες, πάντως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να στείλει πυραύλους στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να φτάσουν σε ρωσικό έδαφος. «Δεν θα στείλω τίποτα που μπορεί να χτυπήσει τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε αν σχεδιάζει να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

«Λογική» χαρακτήρισε την απόφαση του Μπάιντεν ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ. «Διαφορετικά, σε περίπτωση χτυπημάτων κατά των πόλεών μας, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας θα ενεργούσαν, όπως έχουν προειδοποιήσει, με επιθέσεις στα κέντρα όπου λαμβάνονται τέτοιες εγκληματικές αποφάσεις. Ορισμένα σίγουρα δεν βρίσκονται στο Κίεβο. Δεν χρειάζονται εξηγήσεις...», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εuropol: Προειδοποιεί για το πού καταλήγουν τα όπλα

Με δεδομένο ότι στην Ουκρανία δρουν παραστρατιωτικές οργανώσεις, μισθοφόροι, μέλη της μαφίας κλπ., οι αποστολές όπλων στη χώρα ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα που θα διαρκέσει περισσότερο από τον πόλεμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πέσουν όπλα σε «λάθος χέρια», προειδοποιεί η επικεφαλής της Europol, Κατρίν Ντε Μπολ.

Αντίστοιχα, κυβερνητικά στελέχη και μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν παραδεχτεί ότι από τη στιγμή που δυτικοί εξοπλισμοί περνούν τα ουκρανικά σύνορα, είναι σχεδόν αδύνατον να παρακολουθήσουν το πού καταλήγουν.

«Κάποια στιγμή ο πόλεμος θα τελειώσει. Θέλουμε να αποτρέψουμε μια κατάσταση όπως πριν από 30 χρόνια στον πόλεμο στα Βαλκάνια», δήλωσε η Ντε Μπολ στην κυριακάτικη «Welt». «Τα όπλα από τον πόλεμο στα Βαλκάνια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από εγκληματικές ομάδες σήμερα», πρόσθεσε. Το 2015 ακροδεξιές ομάδες στη Γερμανία προσπάθησαν να προμηθευτούν όπλα από τα Βαλκάνια, σύμφωνα με έρευνες της Εισαγγελίας του Μονάχου.

Η Europol σχεδιάζει να συγκροτήσει μια διεθνή ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η Europol παρακολουθεί επίσης μυστικές δραστηριότητες εξόδου και εισόδου γνωστών τρομοκρατών και εξτρεμιστών μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ.

Οσοι φεύγουν για την Ουκρανία είναι «μια μη ομοιογενής ομάδα ανθρώπων» που διαφέρουν «ως προς τις εμπειρίες και τις ιδεολογίες τους», ανέφερε...

Παράλληλα, όπως ισχυρίζεται δημοσίευμα της «Washington Post», ορισμένοι ξένοι μισθοφόροι που έχουν ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό φεύγουν από την Ουκρανία, λόγω έλλειψης όπλων και πληροφοριών.

Εντείνονται οι κόντρες και οι επαφές για τις εξαγωγές σιτηρών

Το ζήτημα της απειλής της επισιτιστικής κρίσης, που εκμεταλλεύονται στα παζάρια όλες οι πλευρές, συζήτησαν στην τηλεφωνική τους επικοινωνία με τον Πούτιν ο Μακρόν και ο Σολτς.

Η Δύση ζητάει από τη Ρωσία να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών και άλλων διατροφικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια, κυρίως της Οδησσού, ενώ η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι οι κυρώσεις της στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών, ηλιελαίου, λιπασμάτων κ.λπ., αλλά και σε ρωσικά πλοία, τράπεζες κ.ο.κ., ευθύνονται για την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, και ζητάει την άρση τους.

Σολτς και Μακρόν αναφέρθηκαν στο θέμα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ειδικά διά θαλάσσης. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι το άνοιγμα της ζώνης των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν, για την προστασία των ουκρανικών λιμανιών, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την εξαγωγή των σιτηρών και όχι για στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες. Οι τρεις ηγέτες, τονίζει η καγκελαρία, συμφώνησαν ακόμα στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ για την επίτευξη και την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας.

Χτες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο υψηλόβαθμο τοπικό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι η περιφέρεια της Χερσώνας, που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους, άρχισε να εξάγει σιτηρά της περσινής σοδειάς στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, Σολτς και Μακρόν ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, ενώ κάλεσαν τον Ρώσο Πρόεδρο να συμμετάσχει σε «σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις» με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση.

Την ετοιμότητα της Αγκυρας να αναλάβει ρόλο σε έναν «μηχανισμό παρατηρητή» μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και ΟΗΕ, εάν επιτευχθεί συμφωνία ως προς αυτό, δήλωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν και προσφέρθηκε οι συνομιλίες να γίνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία μπορεί να εξάγει σημαντικούς όγκους λιπασμάτων και γεωργικών προϊόντων, σε περίπτωση άρσης των σχετικών αντιρωσικών κυρώσεων». Επιπλέον δήλωσε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να διευκολύνει «τη θαλάσσια διαμετακόμιση εμπορευμάτων, σε συντονισμό με τους Τούρκους εταίρους», και από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα για την αποναρκοθέτηση της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Την περασμένη βδομάδα, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο «Reuters» ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Ουκρανία για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για εξαγωγές σιτηρών.

Το Κίεβο επισκέφτηκε χτες η νέα Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά, η πρώτη υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Γαλλίας που επισκέπτεται την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εν μέσω δυσαρέσκειας από την ουκρανική κυβέρνηση για «φειδωλή» στήριξη της Γαλλίας, αλλά και για την άρνησή της η Ουκρανία να ενταχθεί στην ΕΕ.

Το Παρίσι «θα συνεχίσει και θα ενισχύσει» τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες βδομάδες, ανακοίνωσε η Κολονά. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν είχε ήδη ανακοινώσει στα τέλη Απρίλη την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, ιδίως πυροβόλα «Caesar» βεληνεκούς 40 χλμ. Αυτά τα οβιδοβόλα «απέδειξαν ότι είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά όπλα», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα.

Ρωσία: «Αδιαπραγμάτευτη η απελευθέρωση του Ντονμπάς»

Την ώρα που ο ρωσικός στρατός πραγματοποιεί σφοδρές επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ τόνισε ότι «η απελευθέρωση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες αναγνώρισε η Ρωσία ως ανεξάρτητα κράτη» είναι «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», ενώ σε άλλα ουκρανικά εδάφη «ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει το μέλλον του».

Η δήλωση Λαβρόφ «κουμπώνει» με άλλες δηλώσεις Ρώσων και φιλορώσων αξιωματούχων για δημοψηφίσματα σε Χερσώνα, Μελιτόπολη και άλλες νότιες περιοχές, προκειμένου να ενωθούν με την Κριμαία, δηλαδή με τη Ρωσία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πάντως, ο Πρόεδρος της αποσχισθείσας από τη Γεωργία περιοχής της Νότιας Οσετίας, Αλαν Γκακλόγιεφ, ανακοίνωσε χτες ότι αναστέλλεται το δημοψήφισμα που είχε προκηρυχθεί για τις 17 Ιούλη σχετικά με το αν η περιοχή θα γίνει μέρος της Ρωσίας, μέχρι να ολοκληρωθούν διαβουλεύσεις με τη Μόσχα.

Στο μεταξύ οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν χτες ότι προσπαθούν να ανακτήσουν περιοχές γύρω από τη Χερσώνα και ότι ο ουκρανικός στρατός προελαύνει στην περιφέρεια, από την πλευρά των χωριών Αντριγίβκα, Λοζόβε και Μπιλοχίρκα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο ρωσικός στρατός έφερε ειδικές δυνάμεις στη γειτονική πόλη Μικολάιφ, «σχεδιάζοντας να διεξαγάγουν επιθετικές ενέργειες για να ανακαταλάβουν θέσεις που έχασαν».

Εκρηξη σημειώθηκε χτες στην κατεχόμενη Μελιτόπολη, ακριβώς έξω από το γραφείο του επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης της περιοχής.

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να βρίσκεται κοντά στην πλήρη κατάληψη της επαρχίας Λουγκάνσκ και οι ρωσικές δυνάμεις προέλαυναν χτες προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, που βομβαρδίζεται εδώ και βδομάδες και όπου πλέον μαίνονται σφοδρές μάχες στους δρόμους, δήλωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης της επαρχίας.

Στην επαρχία Ντονέτσκ η πόλη Λιμάν ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Οι 2.300 Ουκρανοί μαχητές του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ, που παραδόθηκαν στο χαλυβουργείο «Αζοφστάλ», θα δικαστούν και ενδέχεται να καταδικαστούν σε θάνατο, δήλωσε αξιωματούχος του Ντονέτσκ, διευκρινίζοντας ότι το Τάγμα Αζόφ «θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση» και για όλα τα μέλη του θα διενεργηθεί έρευνα ενόψει της δίκης.

Επίσης χτες σκοτώθηκε ένας 32χρονος Γάλλος όταν θραύσματα οβίδας έπληξαν το όχημα στο οποίο επέβαινε, κοντά στο Σεβεροντονέτσκ. Η ουκρανική πλευρά δηλώνει πως ο νεκρός ήταν δημοσιογράφος και καταγγέλλει ότι χτυπήθηκε από ρωσική οβίδα. Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, λέγοντας ότι επρόκειτο για τον δημοσιογράφο Φρεντερίκ Λεκλέρκ - Ιμχόφ. Συμπλήρωσε ότι χτυπήθηκε ενώ επέβαινε σε λεωφορείο ανθρωπιστικής βοήθειας, «μαζί με πολίτες που αναγκάστηκαν να διαφύγουν για να γλιτώσουν από τις ρωσικές βόμβες», χωρίς ωστόσο να επιρρίψει ανοιχτά στη Ρωσία την ευθύνη για τον θάνατό του. Από την πλευρά τους εκπρόσωποι της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ δηλώνουν ότι ο Γάλλος πιθανότατα ήταν «ξένος μισθοφόρος».

4 σχόλια:

  1. Ο Ρώσικος Ιμπεριαλισμός συνεχίζει τη σφαγή του Ουκρανικού λαού στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο με ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε για μερίδια απο τη λεία βουτηγμένο στο αίμα του. Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο Ιμπεριαλιστή ΛΗΣΤΗ. Με πυξίδα και οδηγό το αθάνατο έργο του ΛΕΝΙΝ που δεν ...πάγωσε στο χρόνο.... συνεχίζουμε τον αγώνα με γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός για την ανατροπή του καπιταλισμού. Αφήνουμε τον οπορτουνιστικό συρφετό να παλεύει με την .... χούφτα του κάτω απο την σημαία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού ξεπλένοντας τα εγκλήματα του αγκαλιά με τους Φασίστες του ...Βλασώφ και του Ιβάν Ιλιν. Και όσο πιο πολύ διαστρεβλώνουν τον ΛΕΝΙΝ το μόνο που καταφέρνουν είναι να γίνονται Τσίρκο. Ο Αντικομουνισμός δεν έχει πάτο... ...ΑΞΙΟΙ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://fadomduck2.blogspot.com/2022/05/blog-post_26.html....... Λογοκρίνει την διακήρυξη των Κ.Κ που υπογράφουν την καταδίκη του Ιμπεριαλιστικού πολέμου και μας κατηγορεί πως είμαστε με το ΝΑΤΟ... Αντίθετα όλος ο οπορτουνιστικός συρφετός μαζί και ο ίδιος παλεύοντας με την ...χούφτα τους βρίσκονται κάτω απο τη σημαία του Ρώσικου ιμπεριαλισμού τον ξεπλένουν μαζί με εθνικιστές και φασίστες ταυτόχρονα κατηγορούν τον ΛΕΝΙΝ για ....πράκτορα..... των Γερμανών και το παίζουν ...λενινιστές.... για να κρύψουν τον Σοσιαλφασισμό τους. Μιλάμε για νούμερα... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. TRASH30 Μαΐου 2022 - 11:28 μ.μ.

      Επίσης είναι κάπως γουστόζικο όλα αυτά τα "ΚΚ" των χωρών του ευρωατλαντισμού να υπογράφουν ανακοινώσεις καταδίκης των ,,,,αντιπάλων του! Αυτός και ήταν και ο λόγος διάλυσης της Β' Διεθνούς εξάλλου, μην αναφέρω εδώ τα λόγια του Λένιν σε σχέση με αυτό, γιατί εκφράζονταν κ λίγο άπρεπα σε τέτοιες καταστάσεις ο συγκεκριμένος.
      Η μόνη μου απορία είναι, αυτή την "ένωση κομμουνιστών Ουκρανίας", που είναι υπέρ των νεοναζί, πόσο ψάξατε για να την βρείτε, κ πόσους ανθρώπους εκπροσωπεί;http://fadomduck2.blogspot.com/2022/05/blog-post_26.html....... Τα Κ.Κ καταγγέλουν τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία τι σχέση μπορεί να έχουν με την προδοτική 2η διεθνή μόνο το δικό σου μυαλό το ξέρει λόγω Αντικομουνιστικής σύγχυσης. Τα λόγια του ΛΕΝΙΝ να τα αναφέρες κοιτώντας στο καθρέφτη σου για εσένα τα λέει. Οσο για την ένωση κομμουνιστών Ουκρανίας που υπογράφει μαζί μας δεν ξεπλένει το Ρώσικο Ιμπεριαλισμό και τους φασίστες όπως εσύ. Συνέχισε δικαιώνεις απόλυτα το ΚΚΕ μέσα στον αντικομουνισμό σου. Μιλάμε για γλέντι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. https://cubaniagriega.blogspot.com/2022/05/blog-post_31.html Αντικομουνιστικό λιβελογράφημα απο τους Σοσιαλφασίστες του ...ΚΕΚΡ που παλεύουν με τη ....χούφτα τους ξεπλένοντας τα εγκλήματα του Ρωσικού Ιμπεριαλισμού στη σφαγή του Ουκρανικού λαού στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Συνεργάζονται με τους φασίστες του ...Βλασώφ και του Ιβάν Ιλιν όπως και με τους δολοφόνους της Βάγκνερ. Μία καταστροφική πορεία που είναι λογικό να συμβεί όταν δεν έχεις βγάλει συμπεράσματα για την καταστροφή της Κ.Δ μετά το 1935 και της ΕΣΣΔ μετά το 1953. Και πως να το κάνεις άλλωστε όταν δεν έχεις ξεκαθαρίσει με τον Κεντρίστικο οπορτουνισμό του Κάουτσκι όπως το ΚΚΕ μετά το 1991. Ευτυχώς ήδη κομμουνιστές που βλέπουν την Σοσιαλσωβινιστική κατρακύλα εγκαταλείπουν αυτό το οπορτουνιστικό μπάχαλο και είναι σε συντονισμό με το ΚΚΕ και τα άλλα Κ.Κ που υπογράφουμε την καταδίκη του Ιμπεριαλιστικού πολέμου. Οσο για τον ΛΕΝΙΝ και τους Μπολσεβίκους τους φτύνουν στο πρόσωπο μέσα απο τον τάφο. Οσο για την σ.Γιάμπροβα που έφυγε απο την ζωή ήταν Ουκρανή Κομμουνίστρια που ίδρυσε την Ενωση Κομμουνιστών και σε καμία περίπτωση δεν ήταν σαν τα μούτρα τους ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου