Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Οι τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία


Με νέες μάχες στο Ντονμπάς ξεκίνησε η 71η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ και αυτή την νύχτα πυραυλικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα καθώς ο Ρωσικός στρατός επιχειρεί να διακόψει την ροή όπλων στο μέτωπο.

Οι τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής:

  • Συνεχίζεται η επιχείρηση του Ρωσικού στρατού για την κατάληψη ουκρανικών εδαφών στο Ντονμπάς.

  • Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε Ντνίπρο, Ζαπορίζια, Κίεβο, Μικολάιβ, Τσερκάσι.

  • Μάχες σημειώθηκαν στο εργοστάσιο Αζόφσταλ στην Μαριούπολη, ενώ η Μόσχα ανακοίνωση τριήμερη παύση εχθροπραξιών για να εκκενωθούν περίπου 200 άμαχοι.

  • Η ανακοίνωση της Κομισιόν για επιβολή εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου από την Ρωσία, έφερε στον «αφρό» τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ.

  • Η Σουηδία και η Φινλανδία θα μετατραπούν σε χώρο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας εάν ενταχθούν στη συμμαχία, δήλωσε η Μόσχα.

7 σχόλια:

  1. Οι αμερικανικές δυνάμεις εκπαιδεύουν ουκρανούς στρατιώτες στην στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Γκράφενβερ, στο Άνω Παλατινάτο, δήλωσε εκπρόσωπός τους στο τηλεοπτικό δίκτυο ntv.
    ...εκπαιδεύονται αυτή την περίοδο σε δυτικά συστήματα πυροβολικού. Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες. “Εκπαιδεύουμε κάθε φορά ανάλογο αριθμό στρατιωτών προς τα συστήματα που διαθέτουμε”, διευκρίνισε ο αμερικανός εκπρόσωπος. Αντίστοιχα προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πόλεμος Ρωσίας με Ουκρανίας ή πόλεμος Ρωσίας με ΗΠΑ ΝΑΤΟ
      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. Ετσι γίνεται στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τυπική έναρξη την επέμβαση της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας ....αντιφασιστικά.... βεβαίως βεβαίως ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Άσχετα με τις τελικές καταλήξεις των πολεμικων συγκρούσεων στην Ουκρανία και τα αποτελέσματα του οικονομικού μπρά ντε φερ, ο Πούτιν έχει πετύχει ήδη μια νίκη στο εωτερικό της Ρωσίας: μετά και τις ανακοινώσεις δικαιολόγησης της εισβολής, ξέπλυμα στο χέρι θα λέγαμε εμείς, των δύο ΚΚ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συσπειρώσει πολυάριθμα λαϊκά κομμάτια γύρω του, όχι μόνο στην συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά για πολλές αποφάσεις της διαχείρισής του, είτε αφορούν τον εσωτερικό χώρο, είτε οποιαδήποτε άλλη επέμβαση μπορεί να σχεδιάζει.Αυτος που θα μετρήσει ζημιές στην επιρροή του, όπως και ιστορικά εχει αποδειχθεί, θα ναι τα δύο ΚΚ. Όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι τιποτε άλλο από μία σημαντική διαφοροποίηση των ταξικών συσχετισμών προς όφελος της αστικής τάξης.
    Μία άλλη σημαντική συνθήκη που δημιουργεί η αποδοχή της επέμβασης από ΚΚΡΟ και ΚΕΚΡ, είναι ότι ουσιαστικα και με τις αιτιολογήσεις που προβάλλονται, η τελευταία μπορεί να εκληφθεί ( εξαλλου και εννοιολογικά δεσμευτική είναι ) ως συναίνεση για καποιου είδους επιστράτευση ομάδων πολιτών είτε στη συγκεκριμένη περίπτωση κάποια στιγμή, είτε σε αλλη στο άμεσο μέλλον.
    Τελευταίο αλλά εξέχως σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αποδοχή, μιας και στηρίζεται σε ένα γενικόλογο υπόβαθρο αντιφασισμού και μια επιφανειακή και σίγουρα παραπλανητική συνθήκη παροχής ασφάλειας για τον κόσμο στην ανατολική Ουκρανία και επειδή ουσιαστικά ειναι και παραδοχή ότι αυτά μπορει να επιτευχθούν από καπιταλιστές, απομακρύνουν και θολώνουν ακόμα περισσότερο το ταξικό στοιχείο και παράγοντα, η απουσία των οποίων στις πρωτοβουλίες των ρωσικών ΚΚ βαραίνει εδώ και 8 χρόνια. Κι αν βάλουμε στην εξίσωση τον "Σοβιετικό εθνικισμο" που "εκπέμπει το ΚΚΡΟ καθως και τα κομπρέμια κάποια στιγμή του ΚΕΡΚ με εθνικιστές, εύκολα όλο αυτό οδηγεί σε εθνικιστικές εξάρσεις και τελικά να πανε για μαλλί ( τα ΚΚ ) και να βγουνε κουρεμένοι ( εθνικισμός- φασισμος)
    Υ.Γ.: Το αν είναι ιμπεριαλιστική η αστική ταξη της Ρωσιας και κατ επέκταση και η διαχείριση της εξουσίας της, φαίνεται κι από έναν ακόμα παράγοντα: οι οικονομικες απαντήσεις στις διάφορες κυρώσεις που της επιβαλλονται, εχουν και θα έχουν και άμεσο αντίκτυπο ( αρνητικό ) στις ζωές των λαών των χωρών που αφορούν.
    Papa Boupa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δύο μεγάλα και γνωστά ΜΜΕ, τo BBC (βρετανικό) και το NBC (αμερικανικό) μας δείχνουν μία ρωσόφωνη κάτοικο της Μαριούπολης που είχε ζητήσει καταφύγιο στα υπόγεια του Άζοφσταλ. Αυτά που λέει στα ρώσικα είναι τα εξής:
    1. Πήγαμε στα καταφύγια του Αζοφσταλ, γιατί έστησαν βαρύ οπλισμό οι Ουκρανοί στο σπίτι μας και έριχναν στους Ρώσους, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε πυρά και να νιώθουμε ότι κινδυνεύουμε.
    Απόδοση BBC μοντάζ: Πήγαμε στο Aζοφσταλ με δική μας πρωτοβουλία.
    2. Οι Ουκρανοί στρατιώτες μας έλεγαν ότι είμαστε φιλορωσική πόλη, έχουμε ρωσικές σημαίες στα διαμερίσματά μας και ήταν εχθρικοί απέναντί μας. Η πλάκα είναι ότι εγώ δεν έχω καμία σημαία. Ίσως είχαν οι γονείς μου. Η Ουκρανία ως κράτος, μετά από όλα αυτά, έχει πεθάνει για μένα και την οικογένειά μου.
    Απόδοση BBC με μοντάζ: Δεν έδειξε τίποτα από αυτό το σημείο της συνέντευξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://gkagkarin.blogspot.com/2022/05/blog-post_253.html Εχουμε το κλασικό παραμύθι του κακού ...Νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που φταίει για όλα και ότι ο φασισμός είναι δήθεν δημιούργημα του και απο την άλλη Σοσιαλδημοκρατία και οπορτουνισμό που δήθεν τον κάνουν ...ανθρώπινο... χωρίς αυτό να έχει δικαιωθεί ποτέ και πουθενά. Ξεκινάμε απο το ότι η ΕΣΣΔ και ο Σοσιαλισμός δεν ...κατέρρευσαν.... Ανατράπηκαν απο μέσα και επάνω με αφετηρία την 5η Μάρτη του 1953 και την επίσημη επικράτηση της οπορτουνιστικής 5ης φάλαγγας που με την σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού σε μία πορεία κατέστρεψαν τα πάντα μετατρέποντας το ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων σε όχημα της αντεπανάστασης. Ο συσχετισμός είχε αλλάξει στο κόμμα των Μπολσεβίκων το 1945 λόγω των 3000000 νεκρών κομμουνιστών του πολέμου. Τα ίδια ισχύουν για την Κ.Δ με αφετηρία την επικράτηση του οπορτουνισμού το 1935...https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ Το 2014 το ...Κ.Κ Ουκρανίας μπήκε σε κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού με τον Γιιανουκόβιτς στηρίζοντας το τμήμα της αστικής τάξης που ήθελε σύμμαχο την ιμπεριαλιστική Ρωσία εξαθλίωσε το λαό και τον έριξε στην αγκαλιά του ανοιχτού φασισμού. Ετσι γίνεται πάντα με τα δίδυμα αδελφάκια οπορτουνισμό και φασισμό που υπηρετούν με μοιρασμένους ρόλους φαινομενικά αντίθετους την ιδεολογική τους μήτρα που είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Αυτή την τραγωδία ζει δύο μήνες τώρα ο Ουκρανικός λαός που σφάζεται απο τους Ιμπεριαλιστές ΡΩΣΙΑΣ ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για τα μερίδια της λείας βουτηγμένα στο αίμα του. Δεν κρύβεται ούτε πίσω απο τα ...αντιφασιστικά... παραμύθια του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού του ΠΟΥΤΙΝ που θαυμάζει τον Ρώσο Φιλόσοφο του Ναζισμού Ιβαν Ιλιν και του Βλασώφ https://gkagkarin.blogspot.com/2022/04/blog-post_335.html?showComment=1649601312833#c3596219324045774168 Είμαστε στο πλευρό του Ουκρανικού λαού και των συντρόφων μας της ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας που υπογράφει μαζί μας και με άλλα Κ.Κ την καταδίκη του Ιμπεριαλιστικού πολέμου. Δεν διαλέγουμε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο ληστή. Τον πόλεμο μπορεί να τον σταματήσει μόνο η προλεταριακή επανάσταση με γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός τσακίζοντας τους φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων σαν 5η φάλαγγα απεγκλωβίζοντας απλούς ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν σε αυτό τον καρκίνο. Και να θυμόμαστε πάντα ότι η ΕΣΣΔ το φασισμό τον νίκησε το 1945. Ανατράπηκε δολοφονημένη απο μέσα σε μία πορεία 1953 1991 απο την οπορτουνιστική 5η φάλαγγα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Τι να κάνουμε

      Σε αυτές τις συνθήκες, υπαρκτού κινδύνου γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, έχει μεγάλη σημασία ο προσανατολισμός της εργατικής - λαϊκής πάλης στη χώρα μας. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα. Πρέπει να δυναμώσει η πίστη στη δύναμη της ταξικής πάλης, της σύγκρουσης με την πολιτική της εμπλοκής και με τα σχέδια της αστικής τάξης να σπρώξει τους εργαζόμενους στην παγίδα της στήριξης της συμμετοχής της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο όνομα των «συμμαχικών υποχρεώσεων» στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ή δήθεν της ανάγκης υπεράσπισης της «κυριαρχίας» της Ουκρανίας, ή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ή της «δημοκρατίας» από τον «αυταρχικό Πούτιν».

      Επιπλέον, το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να απορρίψει το δίλημμα να επιλέξει κάποια από τις δύο μεριές της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. Ακόμη κι αν αυτή καμουφλάρεται πότε με το θρησκευτικό δόγμα της Ορθοδοξίας, πότε με τον «αντιφασισμό», ο οποίος είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα προπέτασμα καπνού.

      Ούτε είναι λογικό να στηρίξουμε τον πιο «αδύνατο» ενάντια στον «ισχυρότερο». Ο Λένιν έγραφε γι' αυτό: «Η πρώτη από τις κυρίαρχες χώρες κατέχει, ας υποθέσουμε, τα 3/4 της Αφρικής ενώ η δεύτερη το 1/4. Το αντικειμενικό περιεχόμενο του πολέμου τους είναι το ξαναμοίρασμα της Αφρικής. Ποιας πλευράς την επιτυχία πρέπει να ευχόμαστε; Το πρόβλημα, όπως έμπαινε προηγούμενα, αποτελεί παραλογισμό, γιατί δεν ισχύουν σήμερα τα παλιά κριτήρια εκτίμησης: Δεν έχουμε ούτε μια πολύχρονη ανάπτυξη ενός αστικού απελευθερωτικού κινήματος ούτε το πολύχρονο προτσές της κατάρρευσης της φεουδαρχίας. Δεν είναι δουλειά της σύγχρονης δημοκρατίας ούτε να βοηθήσει την πρώτη χώρα να κατοχυρώσει το "δικαίωμά" της στα 3/4 της Αφρικής ούτε να βοηθήσει τη δεύτερη (έστω κι αν αυτή έχει αναπτυχθεί οικονομικά πιο γρήγορα από την πρώτη) να αποσπάσει αυτά τα 3/4. Η σύγχρονη δημοκρατία θα παραμείνει πιστή στον εαυτό της μόνο στην περίπτωση που δε θα προσχωρήσει σε καμία ιμπεριαλιστική αστική τάξη, στην περίπτωση που θα πει ότι "και οι δύο τους είναι η μια χειρότερη από την άλλη", στην περίπτωση που σε κάθε χώρα θα εύχεται την αποτυχία της ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης. Κάθε άλλη λύση θα είναι στην πράξη εθνικοφιλελεύθερη και δεν θα έχει τίποτε το κοινό με τον αληθινό διεθνισμό... Στην πραγματικότητα, όμως, σήμερα είναι αναμφισβήτητο ότι η σύγχρονη δημοκρατία δεν μπορεί να σέρνεται στην ουρά της αντιδραστικής, ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης - αδιάφορο τι "χρώμα" θα έχει αυτή η αστική τάξη (...)»*.

      Το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, που είναι το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, πρέπει παντού να χαράξει αυτοτελή γραμμή, μακριά από αστικά - ιμπεριαλιστικά σχέδια και με κριτήριο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα συμφέροντα των αστικών τάξεων.

      Αυτό κάνει το ΚΚΕ, υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και δυναμώνει την πάλη για την αποδέσμευση της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολέμους και συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

      Είναι η γραμμή της σύγκρουσης με όσους οδηγούν τον λαό στο πολεμικό «σφαγείο» στο όνομα της αναβάθμισης των συμφερόντων της αστικής τάξης.

      Είναι ο δρόμος της ρήξης με τον καπιταλισμό, για την εργατική εξουσία, που θα οικοδομήσει τη νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

      Παραπομπή:

      * Β. Ι. Λένιν: «Κάτω από ξένη σημαία». Άπαντα, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», τ. 26, σελ. 140 - 141 και 146.

      *Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

      Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη» ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου