Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Ρίχαρντ Βάγκνερ


 Στις 22 Μαΐου 1813 γεννιέται, στην Λειψία ο  Γερμανός συνθέτης της κλασσικής μουσικής, Ρίχαρντ Βάγκνερ

Ενας από τους μεγαλύτερους συνθέτες κλασικής μουσικής, αλλά και θεωρητικός της τέχνης που επηρέασε αποφασιστικά τη μουσική δημιουργία.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης (1848-’49) στη Γερμανία, ο Βάγκνερ επηρεάστηκε βαθύτατα από τον υλισμό (Φόιερμπαχ) και τους αναρχικούς.

Στα πρώτα του έργα και τις θεωρητικές του μελέτες διατύπωνε την άποψη ότι ο αστικός πολιτισμός οδηγεί στην πολιτισμική παρακμή. 

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σύνθεσης της γνωστής τετραλογίας «Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν» δέχτηκε την επιρροή της αντιδραστικής φιλοσοφίας του Σοπενχάουερ και του Νίτσε.

Στο έργο αυτό αποτυπώνεται η ιδέα του ήρωα — εξαγνιστεί, ενώ ανιχνεύονται και ιδέες εθνικιστικού περιεχομένου.

 Στηριγμένος σ’ αυτό κυρίως το έργο, ο Χίτλερ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το έργο του Βάγκνερ και να παρουσιάσει τον δημιουργό ως τυπικό εκπρόσωπο του «εθνικοσοσιαλισμού».

Ο Βάγκνερ είναι ο μεταρρυθμιστής της όπερας, ενώ έλυσε ορισμένα περίπλοκα καλλιτεχνικά προβλήματα, ανοίγοντας νέους δρόμους στη συμφωνική μουσική.

Πέθανε στις 13 Φλεβάρη του  1883, στην Ιταλία ( Ca' Vendramin Calergi )

 "Ρ"

 
«Ο ιπτάμενος Ολλανδός», μια από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως όπερες του Ρίχαρντ Βάγκνερ, παρουσιάστηκε  για πρώτη φορά, στην Ελλάδα στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία του διάσημου Ελληνα σκηνοθέτη της όπερας Γιάννη Κόκκου, μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων μονωδών διεθνούς επιπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου