Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Η μαχητική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση κατέληξε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη


Ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας, καταδίκης των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ- ΝΑΤΟ - ΕΕ, έστειλε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποίησε έξω από το Γ' Σώμα Στρατού όπου εδρεύει το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο NRDC και την πορεία μέχρι το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με την μαζική παρουσία του, ο λαός, απαίτησε «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και διαμήνυσε ότι «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Στη συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

«Βρισκόμαστε εδώ, είπε, για να καταδικάσουμε την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Να καταδικάσουμε όμως και την επικίνδυνη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, που εμπλέκει ολοένα βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, σπέρνει σ' όλη τη χώρα αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές, μετατρέπει την πατρίδα μας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ταυτόχρονα σε στόχο απαντητικών χτυπημάτων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται. Ο κίνδυνος της επέκτασής του μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Είναι επικίνδυνη η οποιαδήποτε επανάπαυση. Είναι χρέος του λαού μας να πάρει θέση στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Από εδώ, μπροστά στο νατοϊκό στρατηγείο, μπροστά στο άντρο των νατοϊκών δολοφόνων στέλνουμε το μήνυμα: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»!

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να σταματήσει η οποιαδήποτε συμμετοχή και διευκόλυνση της χώρας μας προς τους φονιάδες των λαών. Εξηγώντας ότι η αποστολή όπλων, η μεταφορά νατοϊκού οπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων από την Αλεξανδρούπολη, οι βάσεις της Σούδας, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου, οι αποστολές στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων, βάζουν στο στόχαστρο και σε θανάσιμο κίνδυνο το λαό μας.

Τόνισε ότι πρέπει να κλιμακωθεί ο αγώνας για να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις, να καταργηθεί η νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και να κλείσει το στρατηγείο NRDC, που έχει αναβαθμισμένο ρόλο ως Στρατηγείο των Δυνάμεων Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ, και στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση όπλων μαζικής καταστροφής - πυρηνικών, χημικών και βιολογικών.

Και κατέληξε: «Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η ιμπεριαλιστική ειρήνη έχουν τον ίδιο παρονομαστή - τα κέρδη του κεφαλαίου, έχουν όμως και τα ίδια θύματα - τους λαούς, που θυσιάζουν το μόχθο τους, τα όνειρά και τη ζωή τους ακόμη, για τα κέρδη των ολίγων! Για μας ο αγώνας για ειρήνη σημαίνει και αγώνα ενάντια στο σάπιο σύστημα, που υποβαθμίζει την ανθρώπινη ζωή και ύπαρξη, που γεννάει κρίσεις, ανεργία, φτώχεια, προσφυγιά, επεμβάσεις και πολέμους. Είναι αγώνας για ένα άλλο κόσμο χωρίς εκμεταλλευτές κι εκμετάλλευση, για τον κόσμο της συναδέλφωσης των λαών, όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από καταγωγή, θρήσκευμα, φύλλο και χρώμα του δέρματος».

Νωρίτερα χαιρέτησε ο  Κ. Τσεχελίδης, εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων. Κάλεσε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, να δυναμώσουν τον αγώνα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να μπει φρένο στην πολιτική που θυσιάζει το δικαίωμά τους στη μόρφωση, τη σίτιση και τη στέγαση, στο βωμό των πολεμικών εξοπλισμών. 

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με συνθήματα όπως «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών», «έξω το ΝΑΤΟ να φύγουνε οι βάσεις καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», στο πέρασμά τους, σάλπισαν ξεσηκωμό.

Μπροστά στο Αμερικάνικο Προξενείο πυρπόλησαν την αμερικάνικη σημαία και βροντοφώναξαν «εμείς δεν υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία».

Μπροστά στο μνημείο, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, ο Μιχάλης Μιχαήλ, αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, πριν 59 χρόνια, από τους παρακρατικούς μηχανισμούς του επίσημου μετεμφυλιακού κράτους και το Παλάτι.

«Ήταν η εποχή που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ βρίσκονταν σε πολεμική φρενίτιδα. Νέα, ακόμη πιο καταστρεπτικά, πυρηνικά όπλα κατασκευάζονταν, σημαδεύοντας τη Σοβιετική Ενωση και τα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κράτη. Ήταν η εποχή που το Κίνημα της Ειρήνης - αν και βρίσκονταν υπό διωγμό - ρίζωνε στις καρδιές των απλών λαϊκών ανθρώπων δίνοντας ελπίδα και όραμα για μια καλύτερη ειρηνική ζωή. Ήταν η εποχή που κράτος και παρακράτος στην Ελλάδα κυνηγούσε, φυλάκιζε, δολοφονούσε κάθε αγωνιστή που ύψωνε το ανάστημα και τη φωνή του απέναντι σ' αυτή τη βαρβαρότητα και τον κίνδυνο των πυρηνικών όπλων», είπε.

Και τόνισε: «Συνεχίζουμε να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο με τους ήρωες και μάρτυρες του κινήματός μας, των λαϊκών αγωνιστών, πιστοί στη μνήμη τους και στις παρακαταθήκες τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή, που μπορούμε να προσφέρουμε στη μνήμη τους, και σήμερα, και αύριο, μέχρι τη νίκη, μέχρι την οριστική εκπλήρωση των ιδανικών τους. Αυτή, για μας, είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας»!

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΕΔΥΕΘ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου