Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Να υπαχθούν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες II και III του Λιμένα Πειραιά στο καθεστώς των ΒΑΕ


Ερώτησή

προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Υπαγωγή των λιμενεργατών στις προβλήτες II και III του Λιμένα Πειραιά στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

 Οι λιμενεργάτες στις προβλήτες II και III του Λιμένα Πειραιά διεκδικούν από την εργοδοσία της ΣΕΠ ΑΕ, θυγατρική της Cosco, η οποία εκμεταλλεύεται τις συγκεκριμένες προβλήτες, να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Παρά το γεγονός ότι το αίτημά τους, όχι μόνο είναι δίκαιο, αλλά στηρίζεται και στην υπάρχουσα νομοθεσία, η εργοδότρια εταιρεία την παραβιάζει κατ' εξακολούθηση, στερώντας από τους εργαζομένους την υπαγωγή τους στα Β.Α.Ε.

Συγκεκριμένα παραβιάζει:

1. Το αρθρ. 17 του Ν. 3863/2010 στο οποίο ορίζονται τα εξής:

«ο πίνακας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων καταρτίζεται για όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από γνώμη της προβλεπόμενης από την παράγραφο 1 του άρθρου 20 του ν. 3790/2009 (ΦΕΚ 143 Α'), Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (Σ.Κ.Α.).»

2. Την με αρ. Φ10221/οικ26816/929/30.2011 απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Βαριές και ανθυγιεινές εργασίες», που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση της παραπάνω διάταξης. Στην Υπουργική Απόφαση ως βαριά και ανθυγιεινή εργασία, μεταξύ άλλων, προσδιορίστηκε εκείνη που παρέχει όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό εντός των Λιμενικών χώρων, εκτός των υπαλλήλων γραφείου, φυλάκων και επιστατών, σύμφωνα με την περίπτωση 41 του εδαφίου Α' της προαναφερθείσας Υπουργικής Απόφασης.

Μάλιστα το παράδοξο είναι, ότι με βάση την παραπάνω Υπουργική Απόφαση, οι εργαζόμενοι της προβλήτας I του Λιμένα Πειραιά, την οποία εκμεταλλεύεται απευθείας η ΟΛΠ ΑΕ, είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και η εργοδότρια εταιρεία καταβάλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο εισφορές. Οι εργαζόμενοι στις προβλήτες II και III του Λιμένα Πειραιά, μολονότι παρέχουν τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες με τους συναδέλφους τους στην προβλήτα I, στερούνται αυτό τους το δικαίωμα.

Οι εργάτες των προβλητών ΙΙ και III ενωμένοι και συσπειρωμένοι στη συνδικαλιστική τους οργάνωση «Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες Πειραιά» (ΕΝΕΔΕΠ) πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν για το αυτονόητο και νόμιμο, που είναι η υπαγωγή τους στα ΒΑΕ. Οι αγώνες τους και η πίεση που άσκησαν εξανάγκασαν τον Διοικητή του ΕΦΚΑ να «διευκρινίσει» με την υπ' αριθμ. 46/15.10.2018 (ΑΠ:Δ.ΑΣΦ 930/120/8205/2018) εγκύκλιό του ότι, καθώς οι Προβλήτες II και III αποτελούν τμήματα του Εμπορικού Λιμένα Πειραιά, οι διατάξεις της περίπτωσης 41 εδάφιο Α' του ισχύοντος Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων έχουν εφαρμογή για το εργατοτεχνικό προσωπικό (πλην υπαλλήλων γραφείων, φυλάκων και επιστατών) που απασχολείται στις εγκαταστάσεις διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες II και III του λιμένα Πειραιά, καθώς βρίσκεται εντός της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.

Παρόλα αυτά η ΣΕΠ ΑΕ συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παραβιάζει τη νομοθεσία, μη προβαίνοντας στην καταβολή της προβλεπόμενης ασφαλιστικής εισφοράς για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία των εργαζομένων που εκμεταλλεύεται.

Ταυτόχρονα, τα όργανα του ΕΦΚΑ παραλείπουν τον έλεγχο κι έτσι δεν εξαναγκάζεται η ΣΕΠ ΑΕ και οι όποιοι υπεργολάβοι να υπαγάγουν το προσωπικό τους στα ΒΑΕ, με αποτέλεσμα να στερείται ο ΕΦΚΑ εσόδων και να ωφελούνται παρανόμως οι εργοδότες.

Έτσι, η ΣΕΠ ΑΕ αφενός κλέβει τον ιδρώτα των εργαζομένων και αφετέρου ζημιώνει το Δημόσιο διά της μη καταβολής αυξημένων ασφαλίστρων, που προσιδιάζει με κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να υπαχθούν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες II και III του Λιμένα Πειραιά στο καθεστώς των ΒΑΕ.

- Να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί ο Ασφαλιστικός Φορέας της χώρας με τη μη καταβολή των νόμιμων εισφορών από μέρους της εργοδότριας εταιρείας.

 Οι βουλευτές

 Διαμάντω Μανωλάκου

 Γιάννης Γκιόκας

 Λιάνα Κανέλλη

 Χρήστος Κατσώτης

 Γιώργος Μαρίνος

 Θανάσης Παφίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου