Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!


Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

 Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη! Η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές ύστερα από 36 χρόνια. Οι χιλιάδες φοιτητές  μίλησαν, έστειλαν μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και ενίσχυσης της συλλογικής διεκδίκησης για τα δικαιώματά τους ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που τα κατεδαφίζουν.

Η σαρωτική επικράτηση της  Πανσπουδαστικής ΚΣ σκόρπισε χαρά και συγκίνηση σε χιλιάδες φοιτητές, ακόμα και σε όσους δεν την στήριξαν αλλά προσβλέπουν στους εκλεγμένους της, περιμένουν να δούνε τη διαφορά στη λειτουργία των φοιτητικών τους συλλόγων, χάρηκαν με την ήττα της ΔΑΠ.

Με τους χιλιάδες φοιτητές που συζητήσαμε και πολλοί από αυτούς στήριξαν το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής ή ήταν υποψήφιοι έχουμε τώρα την ευκαιρία να συνεχίσουμε τη συζήτηση και την κοινή πάλη για όλα όσα μας προβληματίζουν ή μας θυμώνουν, να πετύχουμε πολλοί περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον αγώνα για τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή που έχουμε ανάγκη.

«Τώρα τι κάνουμε; Πώς θα συνεχίσουμε;»

Αυτό το ερώτημα μάς απευθύνουν εκατοντάδες φοιτητές στις σχολές με ενδιαφέρον κι όρεξη να συμβάλλουν και οι ίδιοι στους στόχους που θέτουμε. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα κάθε νέος και νέα να κάνει το επόμενο βήμα στη σκέψη και τη δράση του μαζί με την ΚΝΕ. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η συζήτηση με χιλιάδες νέους για την ανάγκη συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες των συλλόγων, για την ανάγκη οργάνωσης στην ΚΝΕ.

Όποιος ανησυχεί με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, τον κίνδυνο να γενικευτεί και τα παζάρια που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών, πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας, να αναζητήσει τις αιτίες που οδηγούν «να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαϊ», να απορρίψει τη ΝΑΤΟϊκή προπαγάνδα, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ που λέει την αλήθεια και επιλέγει να είναι με τους λαούς ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστές.

Όποιος δεν αντέχει να πληρώνει το «λογαριασμό» με την εκτίναξη της ακρίβειας και το καθηλωμένο λαϊκό εισόδημα, όποιος αγανακτεί με τις εξαγγελίες-κοροϊδία της κυβέρνησης, μπορεί να παλέψει για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, να μη δεχτεί να περικόπτει τις δικές του ανάγκες στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας» για να αυξάνονται τα κέρδη των ομίλων της ενέργειας και των εφοπλιστών, να οργανώσει την αλληλεγγύη μέσα από τους συλλόγους, να ακούσει την πρόταση του ΚΚΕ για τη δυνατότητα κάλυψης των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών αν βγει από τη μέση το καπιταλιστικό κέρδος στην οικονομία.

Όποιος αντιδρά στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον νέο νόμο-πλαίσιο, με τον οποίο εντείνεται η υποβάθμιση των πτυχίων και αναβαθμίζεται η επιχειρηματική λειτουργία, να συμμετάσχει στις γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, να μείνει στα χαρτιά όπως έγινε και με προηγούμενες διατάξεις κάτω από την παρέμβαση του φοιτητικού κινήματος. Να ψάξει και να μάθει την πρόταση του ΚΚΕ για το «Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας» που ανταποκρίνεται στα όνειρα των νέων για τις σπουδές και την προοπτική τους. Για να ανοίξουν πραγματικά «νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ» απαλλαγμένα από τα δεσμά της εμπορευματοποίησης και της οικονομικής ασφυξίας.

Όποιος δεν ανέχεται την αντιεκπαιδευτική πολιτική, να αντιπαλέψει την καταστολή και την υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων που τη συνοδεύουν, για να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου στις σχολές και να προστατεύεται το «Πανεπιστήμιο ΑΕ» από τις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητών. Όσο η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προχωρήσει το  κρατικό σχέδιο για την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αξιοποιώντας ενέργειες από ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, άλλο τόσο οι σύλλογοι με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές πρέπει να βάζουμε σε εφαρμογή το δικό μας σχέδιο για το μπλοκάρισμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το ζωντάνεμα των συλλόγων, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των φοιτητών. Να διδαχθούμε από την ιστορία και την πείρα του εργατικού κινήματος που έχει καταφέρει να ακυρώσει στην πράξη μέτρα καταστολής και περιορισμού συνδικαλιστικών ελευθεριών όταν οι εργαζόμενοι εμπιστεύτηκαν το δίκιο τους και έκαναν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Όποιος αναζητά διέξοδο από τον φαύλο κύκλο των κρίσεων, των πολέμων, των αντιλαϊκών μέτρων, πρέπει να αλλάξει ράγες και όχι απλά τον μηχανοδηγό στο τρένο της διακυβέρνησης, αφού η πορεία που ακολουθείται είναι προκαθορισμένη. Μια διαρκής σκυταλοδρομία πότε με τη μια και πότε με την άλλη κυβέρνηση, αλλά σταθερά στην ίδια κατεύθυνση, αυτή της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, τις προτεραιότητες του κράτους που θυσιάζει τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Δυνατή ΚΝΕ, για να ανάψει η «φωτιά» της ανυπακοής, της αντίστασης & της αντεπίθεσης

Όλοι αυτοί οι νέοι μπορούν να σκεφθούν πώς θα ήταν τα πράγματα αν είχαμε σήμερα ένα πιο δυνατό ΚΚΕ και μια πιο μαζική ΚΝΕ πανελλαδικά και στη σχολή τους. Τη μόνη δύναμη που έχει επεξεργασμένο σχέδιο, πρόγραμμα και μαχητική οργάνωση για να μπει μπροστά στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, για να ανασυγκροτηθεί το φοιτητικό κίνημα και να περάσει στην αντεπίθεση σε συμμαχία με το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Και το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών αποδεικνύει πως μόνο  η ΚΝΕ μπορεί να συγκρούεται και να ανατρέπει τον αρνητικό συσχετισμό, να εκφράζει τον νεανικό ριζοσπαστισμό και την αμφισβήτηση.

Τίθεται ένα  ερώτημα: Αν δεν υπήρχε η ΚΝΕ και το ΚΚΕ με οργανωμένα μέλη, σχέδιο και δράση σε σχολές, σχολεία, γειτονιές, σε χώρους δουλειάς, θα μπορούσαν να είχαν αναπτυχθεί αγώνες που να έβαζαν στο επίκεντρο τη «ρίζα του προβλήματος»; Αν το ΚΚΕ δεν δρούσε με οργανωμένη απειθαρχία την Πρωτομαγιά και στις 17 Νοέμβρη του 2020, αν δεν ήταν στην πρώτη γραμμή της πάλης όλο αυτό το διάστημα, θα είχε σπάσει σε μεγάλο βαθμό ο φόβος και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης; Θα ήταν ίδια τα πράγματα στους φοιτητικούς συλλόγους και στο φοιτητικό κίνημα;

Αυτή τη στιγμή είναι εκατοντάδες οι νέοι που σκέφτονται να κάνουν το βήμα και να γίνουν μέλη της ΚΝΕ. Η αντίρρησή τους πως «δεν μπορώ να κάνω ό,τι και εσείς» ανατράπηκε στην πράξη, αφού το πάλεψαν μαζί μας, έπεισαν τους συμφοιτητές τους να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής», ταυτίστηκαν στα μάτια τους  με  τα μέλη της ΚΝΕ.

Τώρα μπορούν να κοιτάξουν πιο καθαρά ότι  «σωτήρες»  υπάρχουν μόνο στα παραμύθια και η αλήθεια είναι ότι  «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος». Αυτό «μαρτυρούν»  οι  αγώνες  και οι  κατακτήσεις του εργατικού κινήματος σε μια σειρά χώρους δουλειάς για το μεροκάματο, για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, για εργασιακά δικαιώματα, αυτό «μαρτυρούν» οι αγώνες του  φοιτητικού κινήματος για να γίνουμε φοιτητές ξανά, με το μπλοκάρισμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η μελέτη της ίδιας της πείρας του κινήματος. Αυτό μαρτυρούν και οι οξυμμένες αντιθέσεις του καπιταλισμού, ο οποίος δεν είναι άτρωτος, «στιγματίζεται» από τις κρίσεις και τα αδιέξοδά του και οι λαοί πρέπει να τα αξιοποιήσουν για να δυναμώσουν τα χτυπήματα στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Η άνοδος της ΠΚΣ μπορεί και πρέπει να συνοδευτεί από οργανωτικό δυνάμωμα της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, σε κάθε τμήμα και έτος. Είναι στόχος συγκεκριμένος και υλοποιήσιμος. Η δράση μας έχει διαμορφώσει αυτή τη δυνατότητα.

Η κάθε ΟΒ χρειάζεται να συζητήσει και να απευθυνθεί θαρρετά σε όλους αυτούς τους νέους που έδωσαν τη  μάχη των εκλογών  δίπλα της. Οι ΟΒ από τις εκλογοαπολογιστικές γενικές συνελεύσεις τους  έχουν θέσει στόχους στρατολογίας, ενώ διανύουμε περίοδο άμιλλας του Κ.Σ και η φιλοδοξία κάθε Οργάνωσης Βάσης πρέπει να είναι να τερματίσει πρώτη πανελλαδικά. Ήδη υπάρχουν προπορευόμενες ΟΒ και τομεακές οργανώσεις που στοχεύον να κόψουν πρώτες το νήμα και χρειάζεται να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες!

Συνεχίζουμε με τα φοιτητικά φεστιβάλ

Τα φοιτητικά φεστιβάλ επιδιώκουμε να αποτελέσουν τη συνέχεια του μεγάλου πολιτικού ανοίγματος των Οργανώσεων μετά και τις φοιτητικές εκλογές και βασικός σταθμός συνάντησης με τους  χιλιάδες που μας ψήφισαν και με χιλιάδες άλλους που χάρηκαν με την πρωτιά της Πανσπουδαστικής.

Τα φεστιβάλ πάντα ήταν χώρος ανταλλαγής απόψεων, συζήτησης, ψυχαγωγίας,  καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μέσα και από το σύνθημά τους, κάθε χρόνο, αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα, κάνουν πιο ξεκάθαρη και συμπυκνώνουν τη θέση που πρέπει να πάρει η νεολαία απέναντι στις εξελίξεις.

Γιατί όλοι αντικειμενικά διαλέγουμε πλευρά ανάμεσα στους λαούς και τους εκμεταλλευτές τους.

Γιατί η σωστή πλευρά είναι με αυτούς που έχουν το δίκιο, με την εργατική τάξη, τον λαό, που χωρίς αυτούς γρανάζι δεν γυρνά, παγώνει ο χρόνος, η κοινωνία δεν προχωρά βήμα μπροστά.

Με το ΚΚΕ μαζί γιατί αποτελεί «εγγύηση» στην οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης, γιατί μόνο το ΚΚΕ έχει σχέδιο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, σχέδιο επεξεργασμένο, επιστημονικό, που πατάει στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, αξιοποιεί το επιστημονικό δυναμικό της. Μόνο το ΚΚΕ παλεύει και φωτίζει ότι ο λαός μπορεί να ζήσει καλύτερα, δίνει ελπίδα στα όνειρα και στα «θέλω» χιλιάδων νέων.

Γιατί ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση στα αδιέξοδα που δημιουργεί ο καπιταλισμός σε έναν νέο άνθρωπο σήμερα, είναι η απάντηση στον παραλογισμό και στην  «κανονικότητα» που ερχόμαστε κάθε μέρα αντιμέτωποι.  Η ίδια η πραγματικότητα «φωνάζει» ότι η ζωή, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες ενός νέου είναι άμεσα συνυφασμένα με την ανατροπή αυτού συστήματος.

Από τις κοκκινισμένες κάλπες με τα χιλιάδες γαρύφαλλα περνάμε στο ταξίδι των φεστιβαλικών εκδηλώσεων που ξεκινάει τον Ιούνιο σε όλη τη χώρα, ένα ταξίδι στο μέλλον, χτίζοντας τις δικές μας κόκκινες πολιτείες, έτοιμες να υποδεχτούν  χιλιάδες νέους  και νέες που δε συμβιβάζονται με αυτά που τους ετοιμάζουν και θα βρούνε τη δύναμη να παλέψουν για το μέλλον τους.

 

Αλέξανδρος Μπουγάς

Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ,

γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου