Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Προετοιμασίες για παρατεταμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας


Διεργασίες στην ΕΕ για νέα πακέτα όπλων στην Ουκρανία και κυρώσεων στη Ρωσία - Για «μελλοντικές απειλές» ενισχύονται οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις

 Με όλα τα στρατόπεδα να εξοπλίζονται και να προετοιμάζονται για παρατεταμένη και ευρύτερη σύγκρουση, συνεχίζεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία που οξύνει συνολικά την αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τις ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ, της Βρετανίας, των ΗΠΑ για παραπέρα πολύμορφη στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου, αντίστοιχες διεργασίες για νέα πακέτα όπλων στην Ουκρανία και κυρώσεων κατά της Ρωσίας «τρέχουν» στην ΕΕ.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα συνεχίσει να ενισχύει τις Ενοπλες Δυνάμεις της μπροστά σε «πιθανές απειλές και κινδύνους», διαμήνυσε χτες ο Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν. Μιλώντας σε αποφοίτους στρατιωτικών σχολών, υπογράμμισε ότι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι «Sarmat», που δοκιμάστηκαν επιτυχώς τον Απρίλη και είναι ικανοί να μεταφέρουν 10 ή περισσότερες πυρηνικές κεφαλές, θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Εκτός από τα νέα όπλα που δοκιμάστηκαν στο πεδίο της μάχης, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να λαμβάνουν υπερσύγχρονα αντιαεροπορικά και αντιβαλλιστικά συστήματα άμυνας «S-500», «που είναι ασυναγώνιστα στον κόσμο», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα οπλικά συστήματα, τα οποία θα καθορίσουν τη μαχητική ετοιμότητα του ρωσικού στρατού για τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες.

«Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ρομποτική, νεότερα μέσα διοίκησης και αναγνώρισης, drones», θα χρειαστεί να αναπτυχθούν λέιζερ, ηλεκτρομαγνητικά και άλλα είδη όπλων. «Και, φυσικά, η έντονη μαχητική εκπαίδευση, η εξάσκηση της συνεργασίας με τους συμμάχους μας θα συνεχιστούν», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Γεωργία: Ευρωατλαντικές βλέψεις και «εκκρεμότητες»

Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτεί γεωπολιτικές διεργασίες και ανταγωνισμούς σε όλη την περιοχή. Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρ. Γκαριμπασβίλι, δήλωσε χτες ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά προτού γίνει αυτό πρέπει να επιλύσει τα εδαφικά προβλήματα με τη Ρωσία, δηλαδή τις αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Σε σύσκεψη στα μέσα Ιούνη μεταξύ του νέου Προέδρου της Νότιας Οσετίας και Ρώσων αξιωματούχων αποφασίστηκε ότι είναι πρόωρο ακόμη να γίνεται λόγος για δημοψήφισμα για ένωση με τη Ρωσία, όπως είχε προαναγγείλει ο πρώην Πρόεδρος.

«Υπάρχει μια νομική αστοχία στη διατύπωση του ζητήματος της ενοποίησης, όπως τέθηκε» (από τον πρώην Πρόεδρο της Νότιας Οσετίας), σημείωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, προσθέτοντας πως χρειάζονται περισσότερες επεξεργασίες. «Η Ρωσία δεν μπορεί έτσι απλά να ενωθεί με κάποιον», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι εάν η Ρωσία ενωνόταν με οποιονδήποτε, «θα δημιουργηθεί μια εντελώς νέα οντότητα».

Στο μεταξύ, προχτές, στην Τιφλίδα πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση με αίτημα την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, καθώς η Κομισιόν συνέστησε να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία, εκτίμησε όμως ότι η Γεωργία θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, κυρίως πολιτικές, προτού μπορέσει να λάβει το καθεστώς αυτό.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το Καλίνινγκραντ

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε ξανά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας χτες τον πρεσβευτή της ΕΕ στη Μόσχα, Μ. Εντερερ, σχετικά με τους «αντιρωσικούς περιορισμούς» που επέβαλε η Λιθουανία στη μετακίνηση μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας σε προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ.

Το ρωσικό υπουργείο ζήτησε να αποκατασταθεί «αμέσως» η διαμετακόμιση προϊόντων στην περιοχή και δεσμεύτηκε να λάβει αντίμετρα, αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί. Η Λιθουανία, μέλος της ΕΕ, έκλεισε έναν σιδηροδρομικό διάδρομο από τη Ρωσία προς τον ρωσικό θύλακα για ορισμένα βασικά αγαθά, περιλαμβανομένων οικοδομικών υλικών, μετάλλων και άνθρακα, ανταποκρινόμενη στις νέες κυρώσεις της ΕΕ που τίθενται σε ισχύ το Σάββατο.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ, δήλωσε πως «η Ρωσία, βέβαια, θα αντιδράσει σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες» και πρόσθεσε πως εξετάζονται αντίστοιχα μέτρα σε διυπουργικό επίπεδο και θα ληφθούν στο εγγύς μέλλον. «Οι συνέπειές τους θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας», επισήμανε.

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε πως ο πρεσβευτής της Ενωσης στη Μόσχα κάλεσε τη Ρωσία να απόσχει από «βήματα και ρητορική κλιμάκωσης». «Μετέφερε τη θέση μας για την επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και εξήγησε πως η Λιθουανία εφαρμόζει τις κυρώσεις της ΕΕ και δεν υπάρχει αποκλεισμός και κάλεσε τους Ρώσους να αποφύγουν βήματα και ρητορική κλιμάκωσης», είπε ο εκπρόσωπος, Π. Στάνο.

Παζάρια στην ΕΕ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι ηγέτες της ΕΕ θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την πίεση επί της Ρωσίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο και την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζεται η δουλειά με τις κυρώσεις, σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμπερασμάτων, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να περιληφθεί ο χρυσός στον επόμενο γύρο κυρώσεων.

«Θα συνεχιστεί η δουλειά με τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων για να ενισχυθεί η εφαρμογή τους και να εμποδιστεί η παράκαμψή τους», αναφέρεται στην τελευταία εκδοχή του σχεδίου των συμπερασμάτων με ημερομηνία 20/6 που επικαλείται το «Reuters».

Το κείμενο είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις σκανδιναβικές και τις ανατολικές χώρες της ΕΕ, από τη μια πλευρά, που άσκησαν πίεση για μια σαφή αναφορά σε ένα έβδομο πακέτο κυρώσεων, και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες επιμένουν ότι η ΕΕ πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων.

Μολονότι αυτήν τη στιγμή δεν προετοιμάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων, συνεχίζονται διαβουλεύσεις για να εντοπιστούν τομείς που θα μπορούσαν να πληγούν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο ρωσικός χρυσός είναι ένας από τους ενδεχόμενους νέους στόχους, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των απεσταλμένων στην ΕΕ την περασμένη βδομάδα, η Δανία πρότεινε ότι οι επόμενες κυρώσεις θα μπορούσαν να αφορούν τον χρυσό, μεταξύ άλλων τομέων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Δανού πρεσβευτή στην ΕΕ.

Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο κρίσιμης σημασίας για τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οποία, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, αντιμετωπίζει περιορισμούς στην πρόσβαση σε μερικά περιουσιακά στοιχεία της τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η βρετανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία και θα συνεχίσει να το κάνει έως ότου η Μόσχα αποσυρθεί πλήρως από την Ουκρανία, δήλωσε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να παράσχουμε περισσότερα όπλα, να επιβάλουμε περισσότερες κυρώσεις και να στηρίξουμε την Ουκρανία στο να αποκλείσει τη Ρωσία από το έδαφός της», επισήμανε η Τρας.

Η Γερμανία έστειλε τα πρώτα βαρέα όπλα

Η Γερμανία παρέδωσε στην Ουκρανία αυτοκινούμενα howitzer, στην πρώτη παράδοση βαρέων όπλων, από αυτά που υποσχέθηκε το Βερολίνο.

Το «Panzerhaubitze 2000» είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα πυροβολικού στα αποθέματα του γερμανικού στρατού και μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 40 χλμ.

Η Γερμανία δεσμεύτηκε τον Μάη να προμηθεύσει το Κίεβο με 7 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση βαρέων όπλων.

Ο Α. Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, δημοσίευσε μια λίστα με άλλα όπλα που υποσχέθηκε η Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων 30 τανκ «Gepard» και 3 εκτοξευτών πολλαπλών πυραύλων MARS II, καθώς και 500 πυραύλων «Stinger» με εκτοξευτήρες ώμου.

Αλλες χώρες που προμήθευσαν την Ουκρανία με howitzer είναι οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Νορβηγία και Πολωνία.

Επίσης, το Βερολίνο αποφάσισε στο εξής να δίνει στη δημοσιότητα τα οπλικά συστήματα που έχει ως τώρα διαθέσει στην Ουκρανία και όσα έχει υποσχεθεί αλλά δεν έχει ακόμη παραδώσει.

«Πρόκειται για προσαρμογή στην πρακτική των στενότερων συμμάχων μας, όπως οι ΗΠΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μεταξύ αυτών που αναφέρονται στη χτεσινή λίστα, ως ήδη παραδοθέντα είναι 3.000 μπαζούκας, 100.000 χειροβομβίδες, 2.000 πυραυλικά συστήματα εδάφους - αέρος, 500 αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stinger», 100 αυτόματα όπλα και 16 εκατομμύρια σφαίρες, αλλά και 23.000 κράνη, 178 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 1.200 νοσοκομειακές κλίνες και ένα προσωρινό νοσοκομείο πεδίου μάχης. Εν αναμονή για να παραδοθούν είναι μεταξύ άλλων 7 αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000, 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 30 αντιαεροπορικά άρματα μάχης «Gepard», σύστημα αεράμυνας Iris-T SLM και ραντάρ ανίχνευσης πυροβολικού «Cobra».

Προβλήματα καταγράφονται στη συμφωνία «ανταλλαγής» της Γερμανίας με τη Σλοβακία, η οποία προέβλεπε ότι η Σλοβακία θα παραχωρούσε στο Κίεβο παλαιά τεθωρακισμένα Τ-72 σοβιετικής κατασκευής και, σε αντάλλαγμα, θα παραλάμβανε από τη Γερμανία σύγχρονα τεθωρακισμένα τύπου «Leopard».

Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV, επικαλούμενο πληροφορίες της ιστοσελίδας «Business Insider», η γερμανική πλευρά δεν μπορούσε να παραχωρήσει περισσότερα από 15 σύγχρονα τεθωρακισμένα προς αντικατάσταση των παλαιότερων, ενώ στην Μπρατισλάβα εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας δηλώνει ότι η προμήθεια μόλις 15 τεθωρακισμένων τύπου «Leopard-2A4» «δεν αποτελεί λύση, καθώς χρειαζόμαστε 30 άρματα για να σχηματίσουμε μία επιλαρχία». Διευκρίνισε πάντως ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Βερολίνο.

Προηγουμένως, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Κρ. Λάμπρεχτ, δήλωνε ότι «βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο» οι διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για την παραχώρηση παλαιότερου οπλισμού στο Κίεβο και την αντικατάστασή του από σύγχρονα όπλα γερμανικής κατασκευής. Αντίστοιχα προβλήματα και παζάρια έχουν προκύψει και με την Πολωνία.

...Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί πολίτες που αιχμαλωτίστηκαν ενώ πολεμούσαν στην ανατολική Ουκρανία υπόκεινται σε δικαστικές αποφάσεις και δεν αποκλείεται να καταδικαστούν σε θάνατο, επισήμανε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αν και ισχυρίστηκε πως η Μόσχα δεν γνωρίζει πού βρίσκονται οι δύο Αμερικανοί που αναζητούνται από τις οικογένειές τους.

«Μιλάμε για μισθοφόρους που απείλησαν τις ζωές του στρατιωτικού μας προσωπικού», καθώς και των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και δεν καλύπτονται από τη Σύμβαση της Γενεύης για την προστασία των αιχμαλώτων πολέμου.

Νωρίτερα χτες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax» μετέδωσε ότι οι δύο Αμερικανοί βρίσκονται στο Ντονέτσκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου