Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εισβάλλει στη Ρωσία


Στα 1811 η ναπολεόντεια Γαλλία επιδιώκει, παρά τα εσωτερικά της προβλήματα, να αποκτήσει την παγκόσμια κυριαρχία. Κύριος ανταγωνιστής της ήταν η Αγγλία. Το σοβαρότερο όμως εμπόδιο για το Ναπολέοντα είναι η Ρωσία, που απέναντί του κρατούσε ανεξάρτητη στάση. Ο Ναπολέων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν πετύχαινε τη συντριβή της Ρωσίας, τότε μοιραία η Αγγλία θα αναγκαζόταν να συνθηκολογήσει. Αρχισε λοιπόν τις στρατιωτικές και διπλωματικές προετοιμασίες για την επίθεση, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την άνοιξη του 1812. Στα ρωσικά σύνορα από το Γκντανσκ ως το Ράντομ συγκεντρώθηκε ένας στρατός από 600 χιλιάδες άνδρες (μαζί με τι εφεδρείες).
Στις 24 Ιούνη 1812, χωρίς να προηγηθεί κήρυξη πολέμου, ο Ναπολέων εισβάλλει στη Ρωσία και περνάει τον ποταμό Νιέμεν. Ο Βοναπάρτης χρησιμοποίησε σ’ αυτή την εκστρατεία τις καλύτερες δυνάμεις του. Στην πρώτη γραμμή ήταν οι μπαρουτοκαπνισμένοι στρατηγοί Νέι, Μιρά και Νταβού. Ενα αδύνατο σημείο της γαλλικής στρατιάς ήταν ο μεγάλος αριθμός στρατιωτών που επιστρατεύτηκαν με τη βία από τις υποτελείς χώρες.

Ο Ναπολέων λογάριαζε ότι θα νικήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε μια γενική μάχη κοντά στα σύνορα και ύστερα λογάριαζε να προχωρήσει κατά της Μόσχας, όπου θα υπαγόρευε τους όρους του για την ειρήνη. Οι πρώτες νίκες και η σκόπιμη υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων προς το εσωτερικό της χώρας «μέθυσαν» τον Ναπολέοντα, που ακολουθούσε τις ρωσικές στρατιές, υπολογίζοντας ότι πριν φτάσουν στη Μόσχα θα τις έχει συντρίψει.

Η γαλλική εισβολή προκάλεσε στη Ρωσία πρωτοφανή πατριωτική έξαρση, ο πόλεμος κατά των εισβολέων ήταν αγώνας για την ίδια την εθνική υπόσταση. Ετσι ο πόλεμος πέρασε στην ιστορία των λαών της Ρωσίας με το όνομα «πατριωτικός πόλεμος του 1812».

Ακολούθησαν σκληρές μάχες ως το Δεκέμβρη του 1812, όταν τα τσακισμένα λείψανα των γαλλικών στρατευμάτων υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν άτακτα τα ρωσικά δυτικά σύνορα. Ο μεγάλος Ρώσος στρατηγός Κουτούζοφ, βασικός συντελεστής της νίκης, έγραφε χαρακτηριστικά: «Ο εχθρός διώχτηκε έξω από τα σύνορά μας. Πρέπει να σημειωθεί πως ο Κάρολος ΙΒ‘ μπήκε στη Ρωσία με 40.000 στρατό και βγήκε με 8.000. Ο Ναπολέων μπήκε με 480.000 και βγήκε με 20.000, αφήνοντας μας 150.000 αιχμαλώτους και 850 κανόνια».

ΗρακλήςΚακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου