Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι απειλή για τους λαούς»

 


H Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας αποδοκιμάζει και καταδικάζει τον σχεδιασμό των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια κίνηση που εμπλέκει τους λαούς των δύο χωρών, των άλλων Σκανδιναβικών περιοχών και των λαών συνολικά σε μεγάλους κινδύνους και περιπέτειες.

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σε συνθήκες οξυμμένων καπιταλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την Κίνα εν μέσω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Υπαγορεύεται από την επιδίωξη των αστικών τάξεων των δυο χωρών να αναβαθμίσουν την εμπλοκή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και το μερίδιό τους από το μοίρασμα ανάμεσα στα μονοπώλια της λείας από την ληστεία των λαών. Συνοδεύεται ήδη από εκτίναξη στρατιωτικών εξοπλισμών που δεν έχουν σχέση με την άμυνα των χωρών αλλά τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αποστολών στρατιωτικών δυνάμεων κι εξοπλισμού στην Ουκρανία, σχεδιασμών εγκατάστασης βάσεων ορμητηρίων πολέμων, στρατιωτικών ασκήσεων που αποτελούν πρόβες πολέμου.

Οι λαοί της Σουηδίας και της Φινλανδίας μπορούν να αντλήσουν διδάγματα από την ιστορική πείρα πολλών άλλων χωρών πως το ΝΑΤΟ, όπως κι η ΕΕ ουδέποτε αποτέλεσαν ασπίδα προστασίας για τους λαούς, αλλά πηγή μεγάλων κινδύνων. Τους οδήγησαν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις επεμβάσεις, τους διαμελισμούς χωρών, τις αλλαγές συνόρων, τον κατατρεγμό και την προσφυγιά.

Η ιστορία του ΝΑΤΟ είναι ποτισμένη με αίμα. Τα εγκλήματα που διέπραξε στη Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν, τη Συρία είναι ακόμη νωπά στο μυαλό των λαών. Η περιφρόνηση της ανθρωπότητας και της ίδιας της ζωής διατρέχει τις φλέβες αυτής της οργάνωσης, η οποία αντιπροσωπεύει μόνο τους κοινούς στόχους της τάξης των μονοπωλίων των αντίστοιχων κρατών-μελών της.

Για την ενίσχυση της θέσης τους στη διεθνή διαπάλη ανάμεσα στους καπιταλιστές, δεν διστάζουν να χύσουν αίμα των λαών. Η εξέλιξη που συντελείται μπροστά στα μάτια μας είναι η ενίσχυση αυτής της τάσης- είναι η προετοιμασία για πιο αιματηρούς πολέμους, για ακόμα πιο σκληρές αντιπαραθέσεις και ακόμα περισσότερα δεινά σε βάρος των λαών του κόσμου.

Γνωρίζουμε ότι η ενίσχυση του ΝΑΤΟ, κάθε ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά στον πόλεμο. Ξέρουμε ότι οι νέοι των χωρών μας θα σταλούν προκειμένου να πεθάνουν για τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών και ότι σπίτια, πόλεις και χώρες θα διαλυθούν, μόνο και μόνο για να μπορέσουν να ξαναχτιστούν με κέρδος.

Οι λαοί του κόσμου είναι αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα.

Ως κομμουνιστές, απορρίπτουμε κάθε ενίσχυση του ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία και καταδικάζουμε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Στα λόγια και στις πράξεις, οι κομμουνιστές πήραν ενεργή θέση εναντίον αυτής της εξέλιξης, αναγνωρίζοντας σαφώς τους κινδύνους που ενέχει αυτή η εξέλιξη

Γνωρίζουμε ότι οι λαοί θα πληρώσουν το τίμημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αλλά είμαστε εξίσου σίγουροι ότι με την πάλη τους μπορούν να αντιταχθούν αποφασιστικά και να βάλλουν μεγάλα εμπόδια. Είμαστε βέβαιοι ότι το μέλλον ανήκει στους λαούς. Καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται με όλο και πιο επικίνδυνο τρόπο και καθώς οι αστικές τάξεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας τάσσονται ανοιχτά στο πλευρό των σφαγέων του Βελιγραδίου, της Τρίπολης και της Καμπούλ κ.α, οι ίδιοι οι λαοί με την πάλη τους μπορούν να επιβάλλουν τα δικά τους συμφέροντα. Να εναντιωθούν στην ένταξη των χωρών τους στο ΝΑΤΟ και σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, να αγωνιστούν για απεμπλοκή της χώρας τους από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και το πολεμικό σφαγείο.

Εντείνουμε την δράση μας για την ειρήνη και το σοσιαλισμό - τη μόνη εναλλακτική λύση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου