Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Στη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι


Τ
ο μέτωπο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς δυναμώνουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Απέναντι στο κύμα ακρίβειας που ισοπεδώνει το εισόδημα, στην επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, σωματεία και Ομοσπονδίες απαντούν με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις θέτοντας στο επίκεντρο την απαίτηση για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς.

Στο φόντο αυτό, σήμερα, Τετάρτη, προχωρούν σε στάση εργασίας και κινητοποίηση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής, ενώ αύριο πανελλαδική κλαδική απεργία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία στα Τρόφιμα - Ποτά (βλ. σελίδα 17). Στο ίδιο μήκος κύματος, σε μια σειρά χώρων δουλειάς οι εργαζόμενοι συζητούν και αποφασίζουν σε συνελεύσεις το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους και τις πρωτοβουλίες με τις οποίες θα παλέψουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Κλιμακώνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Με στάσεις εργασίας και νέα απεργία συνεχίζουν τον αγώνα τους για υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής. Σήμερα, Τετάρτη, θα γίνει 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) και θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στα ξενοδοχεία «Crowne Plaza» και «Stratos Vasilikos». Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 6 Ιούλη, με νέα 4ωρη στάση (12 μ. - 4 μ.μ.) και κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στα ξενοδοχεία «Polis Grand» και «Parnon». Την Τετάρτη 13 Ιούλη, ο αγώνας θα κλιμακωθεί με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. έξω από το «Electra Metropolis».

Το παραπάνω πρόγραμμα κινητοποιήσεων αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας τους και της συγκέντρωσης έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων, που έκαναν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία.

Το Συνδικάτο έχει καταθέσει στην εργοδοτική ένωση πρόταση για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Στο δίκαιο αίτημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων οι εργοδότες αρνούνται τη διαπραγμάτευση Σύμβασης και ισχυρίζονται πως ...δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση αφού υπάρχει η κλαδική Σύμβαση. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους καταγγέλλουν ότι παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία παραμένουν καθηλωμένοι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, στις συνθήκες της εκρηκτικής ακρίβειας εξανεμίζονται πριν καλά καλά μπουν στην τσέπη τους. Επιπλέον, ένας εργαζόμενος καλείται να βγάλει δουλειά που αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερα χέρια, καθώς οι ξενοδόχοι, που κατά τ' άλλα «γκρινιάζουν» για την έλλειψη προσωπικού, επιβάλλουν συνθήκες εντατικοποίησης.

Στο μεταξύ, στο κάδρο της επίθεσης της εργοδοσίας ήρθαν να προστεθούν οι απολύσεις στις οποίες προχωρά η εργοδοσία στο «Hilton». Η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε διαδικασία εκτεταμένης ανακαίνισης. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει πεταχτεί στην ανεργία μέσα από «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, καθώς τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας συνοδεύτηκαν από την προσπάθεια να απαλλαγεί από το σύνολο των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους. Τώρα, η εργοδοσία βάζει στο στόχαστρο των απολύσεων τους λιγοστούς εργαζόμενους που δεν δέχθηκαν να συναινέσουν στο πέταγμά τους στην ανεργία.

Μέρα δράσης από την Ομοσπονδία Λογιστών

Μέρα πανελλαδικής δράσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών την Τετάρτη 6 Ιούλη. Στο πλαίσιό της, στην Αττική θα πραγματοποιηθούν στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 3.30 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΒ. Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα οργανωθούν και σε άλλες πόλεις.

«Φτάνει πια με τα ξεχειλωμένα ωράρια! Φτάνει πια με την ατελείωτη πίεση, τον τεράστιο όγκο δουλειάς! Φτάνει πια με τον μισθό να εξαντλείται πριν τελειώσει ο μήνας και τις ατελείωτες απλήρωτες υπερωρίες! Παλεύουμε για να κατοχυρώσουμε το δικαίωμά μας στον σταθερό χρόνο εργασίας 7 ώρες τη μέρα, 5 μέρες τη βδομάδα, το δικαίωμα στη σωματική και πνευματική ανάπαυση, αυξήσεις στους μισθούς ώστε να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρεπείς όρους. Ολα αυτά μπορούμε να τα κατακτήσουμε μόνο με την ύπαρξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου», τονίζει η Ομοσπονδία. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει επεξεργαστεί σχέδιο Σύμβασης που περιλαμβάνει τους εργαζόμενους κάθε ειδικότητας σε ελεγκτικές - συμβουλευτικές και λογιστικές εταιρείες (λογιστές, ελεγκτές, συμβούλους, πληροφορικάριους, διοικητικούς κ.λπ.), σε λογιστήρια εταιρειών και λογιστικά γραφεία.

«Vodafone - 360 Connect»: Συνέλευση για την επιχειρησιακή Σύμβαση

Σε στάση εργασίας (6 μ.μ. - 10 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση, στις 6.30 μ.μ., στο αίθριο του Συνδικάτου Οικοδόμων, καλεί αύριο, Πέμπτη 30 Ιούνη, το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για ενιαία Συλλογική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. «Κάνουμε το βήμα, συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση, να διαμορφώσουμε από κοινού, μέσα από τη συζήτηση, το δικό μας σχέδιο υπεράσπισης, διεκδίκησης και επιβολής των όρων δουλειάς μας για όλους τους εργαζόμενους της "Vodafone"!», αναφέρει το Σωματείο στο κάλεσμά του.

Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση

Την προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, στη συλλογική συζήτηση και την οργάνωση του αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις καταγγέλλουν το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου και η Ομοσπονδία του κλάδου. Συγκεκριμένα, η εταιρεία «Ματσούκης Γραφικές Τέχνες ΑΕ», στο Κρυονέρι, αρνήθηκε με μια σειρά από προφάσεις το αίτημα του Συνδικάτου να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο και για τις θέσεις του όσον αφορά την ανάγκη υπογραφής ΣΣΕ.

«Η εργοδοσία, προφασιζόμενη την "αναστάτωση της παραγωγής", που τάχα θα προκαλούσε η ενημέρωση των συναδέλφων, προσπαθεί να εμποδίσει τη οργανωμένη συζήτηση με Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον χώρο εργασίας», τονίζει το Συνδικάτο. Ενα βήμα παραπέρα επιχειρεί να κάνει η εργοδοσία της «Veridos-Matsoukis» στο Ιλιον, που αρνείται να συναντηθεί με το Συνδικάτο για να συζητήσει τα αιτήματα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει στη Γενική τους Συνέλευση, ενώ προσπαθεί να στήσει «ένωση προσώπων», δηλαδή να δημιουργήσει ένα εργοδοτικό μόρφωμα «για να παρακάμψει το εκλεγμένο ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου και τη Σωματειακή Επιτροπή των εργαζομένων».

«Απαιτούμε απ' την εργοδοσία να σταματήσει την αντεργατική της τακτική και τις παρεμβάσεις της στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Αμεσα να συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τα προβλήματά τους και να τα επιλύσει», τονίζει η Ομοσπονδία, ενώ το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους σε «οργάνωση και συσπείρωση στη Σωματειακή τους Επιτροπή».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου