Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Χωρίς αναφορές στα Eλληνοτουρκικά η ομιλία Ερντογάν


Η προσπάθεια της Τουρκίας να παζαρέψει την παραπέρα αναβάθμιση της θέσης της ως της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ συνεχίζεται και κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Μετά τη χθεσινή υπογραφή συμφωνίας με Φινλανδία και Σουηδία, με την οποία -έναντι αρκετών ανταλλαγμάτων- η Τουρκία ήρε τις αντιρρήσεις της για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα μίλησε στη συνεδρίαση των ηγετών ενώ παράλληλα έχει και σημαντικές διμερείς συναντήσεις με κορυφαίους ηγέτες.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο, ο Ερντογάν δεν έκανε καμία αναφορά στα Ελληνοτουρκικά, ούτε έθεσε κάποιο από τα ζητήματα που απειλούσε ότι θα φέρει ενώπιον των ηγετών της λυκοσυμμαχίας, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες επικεντρώθηκε κυρίως στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου.

Στην τοποθέτησή του ο Ερντογάν φέρεται να μίλησε για τα ζητήματα της «τρομοκρατίας», με αναφορές στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν και το PKK, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο περιθώριο των πρωινών εργασιών της συνόδου ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

 
Συνομιλία με τον Ν. Δένδια

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί ο Τούρκος πρόεδρος είχε σύντομη συνομιλία και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter ο Ν. Δένδιας έγραψε πως συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπο της Προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν.

Μαζί με τον Νίκο Δένδια ήταν επίσης ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις, ο Πολωνός Ζμπίγκνιεφ Ράου και ο Πορτογάλος Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο.

Η πώληση F-16 στο «μενού» της συνάντησης με Μπάιντεν

Αργότερα σήμερα ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν και, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το «Bloomberg», θα συζητήσουν για την πώληση δεκάδων μαχητικών F-16 για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της Τουρκίας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, ενόψει της συνάντησης η Σελέστ Βαλάντερ, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, «έκλεισε το μάτι» στην Άγκυρα, δηλώνοντας πως «το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο των F-16». «Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών τους από την Τουρκία, γιατί αυτή είναι η συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια», πρόσθεσε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου