Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Αβεβαιότητα για τη ροή του ρωσικού αερίου, προς νέα μέτρα «εξοικονόμησης» η ΕΕ


Με φόντο την αβεβαιότητα στην ΕΕ σε σχέση με το εάν θα επαναλειτουργήσει και πώς ο αγωγός Νοrd Stream 1 από αύριο, οπότε προβλέπεται η ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα μέτρα αναμένεται να κινηθούν σε διάφορα επίπεδα και να εφαρμοστούν σταδιακά ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο των σφοδρών ενεργειακών ανταγωνισμών. Κάποια περιγράφονται ως «εθελοντικά μέτρα» μείωσης σε θέρμανση και ψύξη και άλλα θα επιβληθούν με βάση κυρίως τις ανάγκες των μονοπωλίων, με τους λαούς να πληρώνουν ξανά το «μάρμαρο» των ανταγωνισμών.

Στο Βερολίνο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους ότι η τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1 που συντηρήθηκε στον Καναδά και σύμφωνα με ρωσικές πηγές βρίσκεται ακόμα στη Γερμανία, είναι εφεδρική και δεν πρόκειται για ένα απαραίτητο εξάρτημα, όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι προορίζεται να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και ότι πρόκειται για προσχηματική δικαιολογία της Gazprom για να δικαιολογήσει τον περιορισμό της ροής φυσικού αερίου, ίσως και το κλείσιμο της στρόφιγγας από την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή. Στην ερώτηση αν το Βερολίνο περιμένει όντως να αντλήσει και πάλι φυσικό αέριο από τον Nord Stream 1 απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια.

Το πρακτορείο Ρόιτερς με χτεσινό δημοσίευμά του, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματα, προβλέπει πως ο ρωσο-γερμανικός αγωγός (που σταμάτησε να λειτουργεί στις 11 Ιούλη για να γίνουν εργασίες συντήρησης) θα ξαναρχίσει τη λειτουργία του, από αύριο, αλλά με μικρότερη χωρητικότητα από το μέγιστο των 160 εκατ. κυβικών μέτρων (mcm) την ημέρα της δυναμικότητάς του.

Νωρίτερα η «Wall Street Journal» ανέφερε, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο επίτροπο για τον προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, ότι η Κομισιόν δεν αναμένει την επανεκκίνηση του αγωγού μετά τη συντήρησή του για να πάρει μέτρα.

Το ίδιο διάστημα νέα έκθεση από το ΔΝΤ εκτιμά πως βαρύ πλήγμα θα επιφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως σε συγκεκριμένες χώρες της περιοχής μία απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου. Το ΔΝΤ παρότρυνε τα κράτη - μέλη να επιδείξουν «αλληλεγγύη απέναντι στην κρίση». Σε ανάλυση που δημοσιεύεται σε ιστολόγιο του ΔΝΤ υποστηρίζεται πως, εφόσον δεν υπάρχει επαρκής προμήθεια και από κοινού διαχείριση ποσοτήτων LNG και οι τιμές δεν καταφέρουν να κρατηθούν τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα, οποιαδήποτε ρωσική αντίδραση, η οποία θα οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών προς την Ευρώπη, θα προκαλέσει δραματική πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης την ερχόμενη χρονιά κατά πάνω από 5% στην Ιταλία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Ενεργειακές συμφωνίες σε Παρίσι και Αλγέρι

Στο Παρίσι η προχτεσινή πολύωρη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ σείχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν απέφερε «καρπούς» σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στην TOTAL και την Πετρελαϊκή Εταιρεία του Αμπου Ντάμπι (Adnoc) για στρατηγική εταιρική σχέση που θα επιδιώξει την διερεύνηση νέων ευκαιριών ανάπτυξης στον τομέα Ενέργειας και στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για παραγωγή και αποθήκευση φυσικού αερίου και προϊόντα ανεφοδιασμού των αγορών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Εμιρατινού Προέδρου υπογράφηκε και διμερές Μνημόνιο Στρατηγικής Ενεργειακής Σχέσης μεταξύ ΗΑΕ και Γαλλίας αναβαθμίζοντας τη θέση των Εμιράτων σε «αξιόπιστο πάροχο ενέργειας» της Γαλλίας. Ανακοινώθηκαν επίσης επενδύσεις άνω των 50 δισ. δολαρίων από τα Εμιράτα σε έργα ΑΠΕ και στις έξι ηπείρους συμπεριλαμβανομένων 27 νησιωτικών κρατών που είναι ευάλωτα από την κλιματική αλλαγή μέσω της εμιρατινής εταιρείας «πράσινης» ενέργειας με έδρα το Αμπου Ντάμπι. Επιπλέον ανακοινώθηκαν συμφωνίες για συνεργασία στο Διάστημα, στην Υγεία, στον Πολιτισμό και στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής ενόψει της διεθνούς συνόδου για το κλίμα στην Αίγυπτο τον ερχόμενο Νοέμβριο και στο Αμπου Ντάμπι στο τέλος του 2023.

Κατά τα άλλα οι ηγέτες Γαλλίας - ΗΑΕ εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για τον πόλεμο στην Ουκρανία τις συνέπειες στο λαό της αλλά και στις αγορές εμπορευμάτων παγκοσμίως.

Την Τρίτη πήγε στην Αλγερία για την εξασφάλιση συμφωνιών ενεργειακής τροφοδότησης της χώρας του και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Στο Αλγέρι υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στο αλγερινό κρατικό μονοπώλιο ενέργειας Sonatrach, την ιταλική εταιρεία ενέργειας EΝΙ, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρία Occidental και τη γαλλική Total. Η 25ετής συμφωνία αφορά το «διαμοιρασμό της παραγωγής» πετρελαίου και φυσικού αερίου ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων και αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της λεκάνης του Μπερκίν.

Μετά την υπογραφή της ο Αλγερινός πρόεδρος Αμπντελμαντίντ Τεμπούν εκτίμησε πως «θα επιτρέψει την τροφοδοσία της Ιταλίας με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου».

Κατά την διάρκεια της ιταλοαλγερινής συνάντησης κορυφής, η Αλγερία ανακοίνωσε επίσης την αύξηση των αποστολών φυσικού αερίου προς την Ιταλία, της οποίας έχει γίνει ο πρώτος προμηθευτής, εκθρονίζοντας την Ρωσία, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αλγερινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τις επόμενες μέρες επιπλέον περίπου 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου θα εξαχθούν προς την Ιταλία.

Στο Βερολίνο επίσης βρέθηκε την Τρίτη και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α.Φ.Σίσι που συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη για συνεργασία με τη Γερμανία στον ενεργειακό τομέα, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εξαγωγές φυσικού αερίου και υδρογόνου, αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Ως «επιβράβευση» για την ενεργειακή συνεργασία με τη Γερμανία ο Αιγύπτιος πρόεδρος ζήτησε την στήριξη της Γερμανίας στις προσπάθειες επίτευξης λύσης μέσω διαπραγμάτευσης για την διαχείριση των υδάτων του ποταμού Νείλου μετά τη μερική λειτουργία του τεράστιου αιθιοπικού φράγματος GERD που ενοχλεί και το γειτονικό Σουδάν, καθώς φοβούνται μείωση των εισερχόμενων νερών του ποταμού στα εδάφη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου