Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Προσβάσιμα σε ψηφιακή μορφή τα τεύχη του «Οδηγητή»


 Εκδήλωση για τον «Οδηγητή» με αφορμή την ψηφιοποίηση και διάθεση του αρχείου του

Με τα πανό του «Οδηγητή», της εφημερίδας της ΚΝΕ, που στα 54 χρόνια της πορείας της ακολουθεί αδιάλειπτα της διαδρομή της, στολίστηκε σήμερα το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ), στο Χαλάνδρι, στην εκδήλωση που διοργάνωσε μαζί με την Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, με αφορμή την ψηφιοποίηση και τη διάθεση στο ΕΚΧΦ του αρχείου των φύλλων του «Οδηγητή».

Στο ΕΚΧΦ είναι πλέον προσβάσιμα σε ψηφιακή μορφή τα τεύχη του «Οδηγητή», από την πρώτη παράνομη κυκλοφορία του στις 22/9/1968 έως το 1993, ενώ η ψηφιοποίηση συνεχίζεται και για το υπόλοιπο μέρος του αρχείου του «Οδηγητή» έως τις μέρες μας.

Με αυτή την αφορμή μάλιστα στο ΕΚΧΦ λειτουργεί ως τις 8 Ιούλη,  έκθεση με πρωτότυπα φύλλα του «Οδηγητή» (καθημερινές 9.00 — 17.00), την οποία και σήμερα επισκέφτηκαν μέλη της ΚΝΕ που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Τα πρώτα παράνομα φύλλα του «Οδηγητή», φύλλα με εξώφυλλα για Συνέδρια της ΚΝΕ και για τα πρώτα Φεστιβάλ της Οργάνωσης, εξώφυλλα από μεγάλους εργατικούς αγώνες τη δεκαετία του ’80, ειδικά επετειακά εξώφυλλα, αλλά και κάποια από τα πρώτα φύλλα της εποχής της ανασυγκρότησης της ΚΝΕ, παρουσιάζονται στις προθήκες και στους τόμους της έκθεσης για τον «Οδηγητή».

Παράλληλα λειτούργησε για την εκδήλωση μικρή έκθεση βιβλίου με έμφαση στην έκδοση του «Οδηγητή» και της «Σύγχρονης Εποχής» «Κομματικός — Επαναστατικός Τύπος», μοιράστηκε ένα λιτό αναμνηστικό, με ολόκληρο το ποίημα «Ο Οδηγητής» του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη, από το οποίο πήρε το όνομά του το όργανο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ενώ πολλά μέλη της ΚΝΕ ήρθαν με αφορμή την εκδήλωση για πρώτη φορά σε επαφή με τον χώρο του ΕΚΧΦ, τον πλούτο των ντοκουμέντων, των βιβλίων και των εκθεμάτων του.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Βασιλείου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, σημειώνοντας πως αυτή αποτελεί «επιστέγασμα της 6μηνης προσπάθειας της Οργάνωσής μας από τον Γενάρη ως τον Ιούνη του 2022, στη διάρκεια της οποίας όλες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική, συζητήσαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε καμπάνια για την αύξηση της κυκλοφορίας του περιοδικού της ΚΝΕ στη νεολαία της Αττικής.

Σε αυτό το διάστημα — συνέχισε — συζητήσαμε αρκετές φορές στις οργανώσεις μας την πορεία διακίνησης του Οδηγητή, την αξιοποίησή του από τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ, την προσπάθεια να φτάσει σε πιο πολλούς χώρους, στα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, τις σχολές Κατάρτισης, τις εργατικές λαϊκές γειτονιές της Αττικής, τους χώρους δουλειάς κάθε είδους, σε εργοστάσια, επισιτιστικά και εμπορικά καταστήματα και αλυσίδες, σε νοσοκομεία, σε μεγάλες επιχειρήσεις κι εταιρίες».

Και ήταν μια δουλειά που έφερε αποτέλεσμα, καθώς όπως είπε: «Καταφέραμε αυτό το 6μηνο να αυξήσουμε την κυκλοφορία του Οδηγητή πάνω από 1.000 φύλλα! Αυτό μας χαροποιεί και κυρίως μας δείχνει τις μεγάλες αναξιοποίητες δυνατότητες που έχουμε, αν δουλέψουμε με σχέδιο, αν μπουν σε αυτή τη μάχη όλα τα μέλη της ΚΝΕ και όλοι οι φίλοι της ΚΝΕ στην Αττική σε κάθε Οργάνωση Βάσης. Αυτή η άνοδος της διακίνησης του Οδηγητή πάνω από 1.000 φύλλα στην Αττική αυτό το εξάμηνο, είναι η αρχή. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και στο δεύτερο 6μηνο του 2022, γιατί η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να τα πάμε πολύ καλύτερα»!

Στο πλαίσιο αυτό έγινε στην εκδήλωση η βράβευση των τριών πρωτοπόρων Τομεακών Οργανώσεων της Αττικής στη διακίνηση του «Οδηγητή» για το πρώτο εξάμηνο του 2022, που ως βραβείο πήραν από ένα κορνιζαρισμένο εξώφυλλο του «Οδηγητή» αυτού του εξαμήνου. Το πρώτο βραβείο πήγε στην ΤΟ Βορειοδυτικής Αθήνας, το δεύτερο στην ΤΟ Μαθητείας — Κατάρτισης και το τρίτο στην ΤΟ Βορείων Συνοικιών.

Αριθ φύλλου 1 χρόνος 1ο

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Παπαγεωργάκης, υπεύθυνος του ΕΚΧΦ, που μίλησε στους νέους για τον πλούτο των ντοκουμέντων του. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΧΦ συμπληρώνει 15 χρόνια λειτουργίας, από το 2007 που διαμορφώθηκε ως Αρχείο — Βιβλιοθήκη το σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη. Σε αυτά τα 15 χρόνια οι συλλογή του διαρκώς εμπλουτίζεται και είναι πολλοί οι ερευνητές, οι νέοι επιστήμονες, αλλά και οι νέοι σύντροφοι που το επισκέπτονται και ανατρέχουν στα ντοκουμέντα του.

Όπως είπε ο Ν. Παπαγεωργάκης το μεγαλύτερο μέρος των ντοκουμέντων του ΕΚΧΦ προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ, ωστόσο γίνονται προσθήκες και από άλλα αρχειακά ιδρύματα και σήμερα, τα ντοκουμέντα του ΕΚΧΦ ξεπερνούν τα 150.000, ενώ το καθένα από αυτά μπορεί να αριθμεί από μία σελίδα έως και να είναι ολόκληρο βιβλίο. Τα ντοκουμέντα αυτά διατρέχουν όλη την ιστορία του ΚΚΕ στην υπερεκατοντάχρονη πορεία του, καθώς και σημαντικά στοιχεία της ιστορίας του τόπου μας. Επίσης στο ΕΚΧΦ υπάρχουν και περίπου 4.000 τίτλοι βιβλίων και περιοδικών. Ειδικά για το αρχείο του «Οδηγητή» που είναι πλέον επίσης προσβάσιμο ψηφιακά στο ΕΚΧΦ, ο Ν. Παπαγεωργάκης είπε ότι αριθμεί 854 αρχειακά ντοκουμέντα που καλύπτουν τα πρώτα 25 χρόνια της δράσης της ΚΝΕ, ενώ κάλεσε τους νέους να επισκεφτούν και να αξιοποιήσουν τον πλούτο των υλικών του ΕΚΧΦ.

Αριθ φύλλου 4ο  χρόνος 2ο

 

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που μίλησε για την αξία της ανάγνωσης του «Οδηγητή», θυμίζοντας «το πόσες φορές έχουμε υπογραμμίσει τα κείμενα στις σελίδες του πριν μιλήσουμε σε μια Συνέλευση ενός Φοιτητικού Συλλόγου για να γίνουμε περισσότερο αποκαλυπτικοί, πριν ετοιμάσουμε μια ανακοίνωση στο σχολείο ή για ένα πρόβλημα στη γειτονιά. Πόσες φορές μάθαμε κάτι καινούριο που βοήθησε στο να πλατύνουμε τους ορίζοντες μας…» κ.λπ.

Τόνισε ότι «η ιστορία του “Οδηγητή” είναι απόλυτα συνυφασμένη με αυτή της Οργάνωσης μας», θυμίζοντας ότι «το πρώτο φύλλο του «Οδηγητή», κυκλοφόρησε στις 22 Σεπτέμβρη του ‘68, γραμμένος σε μεμβράνη και πολυγραφημένος. Λίγες μέρες, μετά ξανατυπώθηκε σε παράνομο τυπογραφείο και κυκλοφόρησε σε χιλιάδες αντίτυπα». Μίλησε για τις ιδιαίτερες συνθήκες διακίνησής του σε αυτά τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, για τη νόμιμη κυκλοφορία του στα επόμενα χρόνια ορμητικής ανάπτυξης της ΚΝΕ, για την αποτυχία της προσπάθειας σφετερισμού του από τους φραξιονιστές στη διάσπαση του 1989, για τις δυσκολίες και τις προσπάθειες κυκλοφορίας του τα χρόνια της ανασυγκρότησης κ.λπ.

Ο Σ. Μπουντόλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Μελετώντας και ψάχνοντας τα φύλλα του “Οδηγητή” από την αρχή της κυκλοφορίας του μέχρι σήμερα:

Θα μπορέσει να δει τη συμβολή του στην πρώτη επαφή και τη διάδοση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, το από τι υλικά είναι φτιαγμένη η πιο όμορφη υπόθεση για την οποία αξίζει και σήμερα να παλέψει κάθε νέος και νέα. Από τα αφιερώματα στους Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν ήδη από τα μαύρα χρόνια της παρανομίας για την Οργάνωση και τον “Οδηγητή” τη περίοδο της δικτατορίας μέχρι το πριν λίγα χρόνια επανατύπωμα της έκδοσης του Κομμουνιστικού Μανιφέστου που είχε πρωτοκυκλοφορήσει την περίοδο του τιτάνιου αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και τα πρόσφατα αφιερώματα με ειδικά ένθετα για θέσεις του Κόμματος αναφορικά με μεγάλα προβλήματα της εποχής, βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής κ.ά.

Θα έρθει σε επαφή με το πώς οι σελίδες του έχουν “φιλοξενήσει” διαχρονικά και μέχρι σήμερα την ιστορία του λαού, τις ηρωικές μορφές του Κόμματος και της νεολαίας του που ο λαός μας έχει κλείσει μέσα στην καρδιά του, οι ποιητές έχουν γράψει για αυτούς και εμείς συνεχίζουμε να τους τραγουδάμε».

«Ο “Οδηγητής” ως όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ βρίσκεται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού και της νεολαίας, προβάλλοντας την αλήθεια των “από κάτω”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σ. Μπουντόλος κι αφού ανέφερε πολλά παραδείγματα ρεπορτάζ άρθρων του και στηλών του, τόνισε ότι «δεν έχει υπάρχει και δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα άλλη περίπτωση περιοδικού που η προετοιμασία του, η διανομή του και η διακίνηση του, να γίνεται κάθε μήνα υπόθεση τόσων νέων. Παρά τα βήματα που σίγουρα πρέπει να γίνουν, έχει θεματολογία πραγματικά για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις σε κάθε χώρο κόντρα στο παραλυτικό  “δεν γίνεται τίποτα”, “δεν αλλάζουν τα πράγματα”. Αισθανόμαστε λοιπόν περήφανοι που το περιοδικό, “δεμένο” σε κάθε του βήμα με την ίδια την ιστορία της ΚΝΕ, παραμένει το μοναδικό έντυπο νεολαίας που το προμηθεύονται χιλιάδες νέοι και νέες».

Σεπτέμβρης 1972  5ος χρόνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου