Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Η Ρωσία κατέλαβε το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας

 
Παρά τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι αντεπιτίθεται και ανακαταλαμβάνει εδάφη, όλα δείχνουν η Ρωσία συνεχίζει την προέλασή της στα ανατολικά της χώρας, διευρύνοντας παράλληλα τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάληψη του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Μπουρλεχίρσκ, που κατασκευάστηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

«Εξασφάλισαν ένα μικροσκοπικό τακτικό πλεονέκτημα — κατέλαβαν το Μπουρλεχίρσκ», παραδέχτηκε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς αναφερόμενος στους Ρώσους κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας σημείωσε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να περνούν από την επίθεση στην άμυνα και να προχωρούν σε πλήγματα για να μειώσουν τη δυνατότητα των ουκρανικών στρατευμάτων να αντεπιτεθούν στην καίριας σημασίας βιομηχανική περιφέρεια Ντόνετσκ.

Σκοπός μοιάζει να είναι «να μην είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας» και κατόπιν να «αρχίσουμε συνομιλίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αρεστόβιτς, η Ρωσία αναπτύσσει επίσης στρατεύματα στις περιφέρειες Μελιτόπολη και Ζαπορίζια (νότια).

Η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε πως έχει σκοπό να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, που έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων στην αρχή του πολέμου.

Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης της Ουκρανίας, ανέφερε μέσω Twitter ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει στρατεύματα στη Χερσώνα, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε σημαντική γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του Δνείπερου ποταμού στη Χερσώνα, καθιστώντας τη αδιάβατη. Ρώσοι αξιωματικοί είπαν ότι θα στηθούν κινητές γέφυρες και θα αρχίσουν να μετακινούνται δυνάμεις με πορθμεία.

Νέα βαρέα όπλα περιμένει το Κίεβο

Την ίδια ώρα πάντως, συνεχίζεται η ροή όπλων προς το Κίεβο. Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση 100 σύγχρονων αυτοκινούμενων οβιδοβόλων στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε χτες το «Spiegel», και ήδη από τις 13 Ιούλη έχει χορηγηθεί άδεια στη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων «Krauss-Maffei Wegmann» (KMW) για τα συστήματα τύπου «Panzerhaubitze2000». Το κόστος για την αγορά τους θα ανέλθει σε 1,7 δισ. ευρώ. Η παραγωγή τους θα ξεκινήσει αμέσως, αλλά παραμένει ανοικτό πότε θα αρχίσουν να παραδίδονται.

Επίσης, τη δέσμευση των ΗΠΑ να στείλουν όσο το δυνατόν συντομότερα στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και επιπλέον πολλαπλούς εκτοξευτές μεγάλου βεληνεκούς HIMARS, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, στον Ουκρανό ομόλογό του, Ολ. Ρεζνίκοφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη το βράδυ.

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, που επισκέφτηκαν πρόσφατα το Κίεβο, δεσμεύτηκαν να παράσχουν έως και 30 συστήματα και πυρομαχικά HIMARS, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου (με το Κίεβο βέβαια να λέει ότι χρειάζεται 50 για να ανακόψει τη ρωσική επίθεση και 100 για να περάσει σε αντεπίθεση).

Εξάλλου, το αμερικανικό Πεντάγωνο ενέκρινε επίσημα σχέδιο που προβλέπει τη νοσηλεία τραυματισμένων μελών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικό νοσοκομείο των ΗΠΑ στη Γερμανία, διευκρινίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχουν νοσηλευτεί Ουκρανοί στη Γερμανία και ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα κάνει διακομιδές τραυματιών από το ουκρανικό έδαφος.

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί θα νοσηλεύονται στο περιφερειακό ιατρικό κέντρο Λάντστουλ δίπλα στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν, που είναι το μεγαλύτερο αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο εκτός ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανικός στρατός ήδη εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιωτικούς στη Γερμανία και η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια ύψους 8,2 δισ. δολαρίων στο Κίεβο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου