Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

«Δίχως όρια» η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

 
Τη στοίχιση της κυβέρνησης στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια «και ακόμα παραπέρα» επιβεβαίωσαν οι επαφές, μεσοβδόμαδα, κυβερνητικών παραγόντων με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ οι ανταγωνισμοί με άλλα κέντρα και δυνάμεις έχουν περάσει ανεπιστρεπτί σε άλλη «πίστα». Ταυτόχρονα, ακριβώς προς διασφάλιση της συνοχής του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, «τρέχουν» και οι διεργασίες σε ό,τι αφορά τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά.

Νέες τοποθεσίες και όπλα στην υπηρεσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών

Χαρακτηριστικά είναι όσα ειπώθηκαν τη Δευτέρα, στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, στην Ουάσιγκτον, όπου ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε «στη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο» μετά και τις επικαιροποιήσεις της Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA) τον Νοέμβρη του 2019 και τον Οκτώβρη του 2021.

«Οι οκτώ νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται πλέον στη Συμφωνία - και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη - αντικατοπτρίζουν τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και τη διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ελληνική κυβέρνηση.

Σημειωτέον, στην MDCA δημοσιοποίησαν 6 υποδομές: Αεροπορική Βάση Λάρισας, Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου (Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου), Στρατόπεδο Γεωργούλα (Βόλος), Πεδίο Βολής Λιτόχωρου, Στρατόπεδο Γιαννούλη (Αλεξανδρούπολη), Ναυτική Βάση Σούδας. Μένουν δύο, λοιπόν, με πληροφορίες να μιλούν για ανάπτυξη Αμερικανών και σε Αραξο (που είναι πάντα σε ετοιμότητα προκειμένου να φιλοξενήσει εκ νέου πυρηνικά) και Σκύρο.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» μέσα στη βδομάδα, με βάση και την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις, οι εργασίες αναβάθμισης των δολοφονικών δυνατοτήτων της Σούδας αποκαλύπτεται ότι έχουν χρονικό ορίζοντα... το 2033.

Αποκαλυπτικές και οι αναφορές Παναγιωτόπουλου στην Αλεξανδρούπολη, για την οποία είπε ότι «με την εγγύτητά της στη Μαύρη Θάλασσα αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας για τις προσπάθειές μας για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία». Επιβεβαίωσε δηλαδή - παρά τις αρχικές διαψεύσεις της κυβέρνησης - τον καθοριστικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης για τη συνέχιση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και την παραπέρα κλιμάκωσή του, ρόλος που τη βάζει απευθείας στο στόχαστρο της Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Εξάλλου, ο Παναγιωτόπουλος έσπευσε να θυμίσει στον συνομιλητή του ότι η ελληνική κυβέρνηση «εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, παρά το υψηλό κόστος που επιφέρουν και παρέσχε κάθε δυνατή συνδρομή», μεταξύ άλλων με παροχή σημαντικού οπλισμού.

Επιβεβαιώνοντας δε το αμερικανοΝΑΤΟικό υπόβαθρο και της νέας πανάκριβης αγοράς των F-35, είπε πως αυτή «θα συμβάλει στην (...) στενότερη συνεργασία και διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ», σπεύδοντας να προσθέσει στον Αμερικανό ότι ήδη «έχουν γίνει πολλά, αλλά όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μας δεν υπάρχουν όρια...».

«Κλειδί» η Αλεξανδρούπολη για τη συμμετοχή στον πόλεμο

Από πλευράς του, ο Οστιν ευχαρίστησε «για τη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα (...) υποστηρίζοντας την Ουκρανία», εκτιμώντας παράλληλα ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας στον τομέα της άμυνας είναι πιο ισχυρές από ποτέ». Αναγνώρισε δε ότι η MDCA «επέτρεψε την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα προς υποστήριξη των στόχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για στρατηγική πρόσβαση στην περιοχή», δίνοντας το υπόβαθρο της Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Ευχαρίστησε, τέλος, «για τη φιλοξενία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων» στη Σούδα, «η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης μας στον τομέα της άμυνας», ενώ επισήμανε και «την κατά προτεραιότητα πρόσβαση που παρείχε η κυβέρνησή σας στις δυνάμεις μας στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η οποία μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να αντιμετωπίζουμε εχθρικά στοιχεία, καθώς και να διεξάγουμε ασκήσεις και επιχειρήσεις σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα».

Αλλωστε, στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας επισήμαναν το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται «μόλις 60 μίλια από τα Στενά των Δαρδανελίων» και ότι «η πρόσβαση στο λιμάνι επιτρέπει τη γρήγορη είσοδο στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στη συνέχεια μέσω του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα». Δήλωση που δείχνει και τον συμπληρωματικό ρόλο που έχουν για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ οι υποδομές τους σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ωθούν για «πραγματιστικές λύσεις» στα Ελληνοτουρκικά

Αλλωστε, με μπούσουλα τα σχέδια διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, δρομολογούνται και οι επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης που πέρασε με αστραπιαίες ταχύτητες από τον «συναγερμό» στον εφησυχασμό.

Ως προς αυτό άλλωστε χαρακτηριστικά είναι και τα όσα δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας μετά τη συνάντησή του με τον Παναγιωτόπουλο, όπου συζήτησαν και «την ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».

Ο Οστιν διαβεβαίωσε ότι θα μιλούσε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χ. Ακάρ, τις επόμενες μέρες, και «προέτρεψε» τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές», όπως βάφτισε για μια ακόμα φορά ένας επιπλέον Αμερικανός αξιωματούχος τις απαράδεκτες και «εφ' όλης της ύλης» διεκδικήσεις που βάζει η τουρκική αστική τάξη στο τραπέζι, έχοντας φτάσει πλέον να αμφισβητεί ως και την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη άλλωστε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία καταδίκαζε ως «απαράδεκτες» τις ενέργειες της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των «παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου και των τουρκικών χωρικών υδάτων»...

Στο μεταξύ, μέσα στη βδομάδα πραγματοποιήθηκε και ο ελλιμενισμός του αντιτορπιλικού των ΗΠΑ «USS Bainbridge» στον τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ, στέλνοντας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του 6ου Στόλου, «άλλο ένα μήνυμα ότι η συνοχή της συμμαχίας είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ», καθώς «η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας βασίζεται σε ένα θεμέλιο κοινών αξιών, εμπειριών, πεποιθήσεων και κοινών συμφερόντων», με την Τουρκία να χαρακτηρίζεται επίσης «ένας πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ»...

Την ίδια ώρα, νέα ώθηση στα σχέδια συνεκμετάλλευσης, στους ανταγωνισμούς και τα ιμπεριαλιστικά παζάρια που τους συνοδεύουν, αναμένεται να δώσει και η ανακοίνωση της αμερικανικής «Chevron» την περασμένη Πέμπτη πως θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη» του «οικοπέδου» «12» της κυπριακής ΑΟΖ, «λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον ενεργειακό περιβάλλον και τη δυνατότητα η Κύπρος και η ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειος να συμβάλουν σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στη διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου