Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους η «διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας»


Τους σχεδιασμούς των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων, που μέχρι τώρα έχουν βάλει φωτιά στην τσέπη των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, εμφάνισε ως «φάρμακο διά πάσαν νόσον» όσον αφορά τη «διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, ενημερώνοντας σχετικά, την περασμένη Παρασκευή, τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Στην Επιτροπή είχαν κληθεί ακόμα οι εκπρόσωποι της ΡΑΕ και του ΔΕΣΦΑ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι από τα άλλα κράτη της ΕΕ, η Ελλάδα έχει μεν τον «μικρότερο κίνδυνο να μείνει από Ενέργεια τον χειμώνα», όμως ...διευκρίνισε πως «είναι βέβαια ο κίνδυνος υπαρκτός». Κάνοντας λόγο για τις «δυνατότητες κάλυψης των εγχώριων ενεργειακών αναγκών», ανέφερε ότι ένα μεγάλο μέρος τους μπορεί να καλυφθεί από τη Ρεβυθούσα «όταν μιλάμε για μέση ζήτηση. Οταν η ζήτηση όμως φθάνει στο peak, κάτι που μπορεί να σημαίνει και τις 350.000 μεγαβατώρες, τότε το δυναμικό της Ρεβυθούσας δεν επαρκεί και η επιλογή είναι να μειώνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και να στραφούμε στο ντίζελ και τους λιγνίτες», σημείωσε.

Μιλώντας για την «υλοποίηση του μέτρου απεξάρτησης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου», ανέφερε ότι «η Ελλάδα υπολογίζει στη Ρεβυθούσα, με αποθηκευτική ικανότητα 225.000 κ.μ., στον αγωγό TAP, μέσω του οποίου εισάγονται 30.000 κ.μ. την ημέρα, στις εισαγωγές μέσω Τουρκίας 10.000 κ.μ., ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αντικατασταθεί η χρήση φυσικού αερίου σε 5 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ» και ότι «η χρήση λιγνίτη αυξάνεται με την παραγωγή να φθάνει τις 9 τεραβατώρες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει και στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και στην επιτυχή υλοποίηση πολιτικών εξοικονόμησης Ενέργειας, αρχής γενομένης από τα δημόσια κτίρια» και πολλά άλλα ακόμα που κάνουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τους εφοπλιστές και άλλους μεγαλομεταφορείς και συνολικά όλους τους ομίλους των ΑΠΕ να τρίβουν τα χέρια τους.

Βέβαια, αυτό που δεν είπε είναι πόσο θα έρθει το «μπουγιουρντί» για τον λαό, ο οποίος είναι και αυτός που θα πληρώσει τον λογαριασμό για όλα αυτά τα σχέδια και ταυτόχρονα ούτε ενεργειακή ασφάλεια θα έχει, ενώ θα έρθει αντιμέτωπος με την ένταση της ενεργειακής φτώχειας.

Η ενημέρωση έγινε μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε τα ρέστα από την κυβέρνηση γιατί καθυστερεί στην εισαγωγή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με την βουλευτή του Θ. Πέρκα να αναφέρει πόσες επιχειρήσεις ΑΠΕ έχουν υποβάλει αίτηση και είναι ακόμα οι καημένες στο περίμενε. Κατηγόρησε ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση για την αύξηση της εισαγωγής φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα και έκανε λόγο για «βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο» κ.ο.κ. Βέβαια, επί ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 ως το 2019 διπλασιάστηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα και μειώθηκε κατά 50% η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ενώ το 85% των εργοστασίων είχαν κλείσει.

Δεν υπάρχει διέξοδος στην πεπατημένη των αναγκών του κεφαλαίου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι αυτή η κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα, με τους λογαριασμούς να ζαλίζουν, «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής "απελευθέρωσης" της ηλεκτρικής ενέργειας, απολιγνιτοποίησης και "πράσινης μετάβασης" και σε αυτό το κομμάτι έχουν βάλει όλες οι κυβερνήσεις τη σφραγίδα τους», επισημαίνοντας ότι οι όποιες επιλογές των κυβερνήσεων (φυσικό αέριο, μείωση λιγνίτη κ.ο.κ.) «έγιναν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, γιατί η λογική της "απελευθέρωσης" εκεί αποσκοπούσε».

Επιπλέον, όπως επισήμανε, «όλη αυτή τη διαδικασία την επηρέασαν οι σφοδρότατοι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των διαδρομών, ανταγωνισμός που οδήγησε σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ο οποίος διεξάγεται ακόμη και σήμερα, ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ρώσους στο έδαφος της Ουκρανίας, με την εγχώρια αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της να έχουν μπλέξει τη χώρα ενεργητικά σε αυτόν τον πόλεμο».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε σαφείς απαντήσεις για το αν έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες ποσότητες LNG και σε τι τιμές, καθώς και αν ενέχει κινδύνους και ποιους για το περιβάλλον η επαναεριοποίηση του LNG και αν έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Τόνισε ότι «όσο κινούμαστε στην πεπατημένη που χαράζουν η ΕΕ και οι ανάγκες του κεφαλαίου, τόσο τα πράγματα θα επιδεινώνονται το επόμενο χρονικό διάστημα, όχι μόνο ως προς την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά και συνολικότερα για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της χώρας μας».

Εκανε καθαρό ότι αυτό που απαιτείται είναι «να συγκρουστεί ο λαός με τις επιλογές της ΕΕ σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι στην υπόθεση της "απελευθέρωσης" και της "πράσινης μετάβασης", της απολιγνιτοποίησης και το δεύτερο επίπεδο είναι στην αποδέσμευση και από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση και από τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Μόνο με μια τέτοια λογική υπάρχει δυνατότητα. Γιατί αντικειμενικά οι δυνατότητες υπάρχουν. Η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια σε πηγές και από ορυκτά, ο λιγνίτης και βεβαίως υδρογονάνθρακες οι οποίοι υπάρχουν, και σε νερό, αλλά και σε αέρα και ήλιο. Ολα αυτά θα διαμόρφωναν τις προϋποθέσεις και επάρκειας και πολύ φτηνού μείγματος και δυνατοτήτων να κάνουμε και εξαγωγές ακόμη τεράστιες. Ομως, οι επιλογές μπαίνουν τροχοπέδη στην αξιοποίηση του συνόλου των ενεργειακών πηγών. Αυτές οι επιλογές σχετίζονται άμεσα με την υπόθεση κέρδος».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου