Στο φόντο των εκδηλώσεων λαϊκής δυσαρέσκειας και αποδοκιμασιών που εισέπραξε το βράδυ της Τετάρτης ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πόλη Νοϊρουπίν του Βρανδεμβούργου, ήρθε η ανακοίνωση της απόφασης για «προσωρινή μείωση» του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στο 7% από 19%. Το μέτρο συνοδεύτηκε ωστόσο με νέο χαράτσι 0,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πέρα από εκείνο που είχε ανακοινωθεί μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα...
Ειδικότερα, ο Σολτς ανακοίνωσε ότι η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο θα ισχύει έως τον Μάρτη του 2024, υποστηρίζοντας πως έτσι «θα υπερκαλυφθεί» η επιβάρυνση που συνεπάγονται το χαράτσι της «εισφοράς αερίου» στα 2,419 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ανακοινώθηκε μεσοβδόμαδα και το άλλο, των 0,59 λεπτών ανά μεγαβατώρα, που ανακοίνωσε στη συνέχεια.
Το πρόσθετο χαράτσι ανακοίνωσε χτες ο διαχειριστής της αγοράς φυσικού αερίου Trading Hub Europe, ορίζοντας τα 0,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα ως νέα προμήθεια για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών φυσικού αερίου στη Γερμανία, με στόχο την ενίσχυση των αποθεμάτων Ενέργειας.
Η νέα εισφορά για την αποθήκευση φυσικού αερίου, που θα εφαρμοστεί από 1η Οκτώβρη, προστίθεται σε προηγούμενη, που αφορά τους τελικούς καταναλωτές, και έχει σχεδιαστεί για να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα το κόστος αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η «Uniper».
Εκτίμηση της πλατφόρμας τιμών «Verivox» προέβλεψε ότι αυτό θα κοστίσει επιπλέον 480 ευρώ τον χρόνο σε μια τετραμελή οικογένεια και η νέα χρέωση επιπλέον 13 ευρώ. Δηλαδή χαράτσι περίπου 500 ευρώ τον χρόνο σε κάθε νοικοκυριό, για να μη θιγούν τα υπερκέρδη των μονοπωλίων Ενέργειας.
Θυμίζουμε ότι νέος νόμος στη Γερμανία υποχρεώνει τον διαχειριστή της αγοράς φυσικού αερίου, THE, να προκηρύσσει διαγωνισμούς για επιπλέον αγορές φυσικού αερίου, πέραν των τακτικών, για την «εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης», ώστε να αγοράζει άμεσα, παρακάμπτοντας τη χρονοβόρα διαδικασία υποβολής προσφορών.
Παρά τα χαράτσια και τα άλλα μέτρα της κυβέρνησης Σολτς, ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της γερμανικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Bundesnetzagentur, εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να μην πετύχει τον στόχο για τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου μέχρι τον Νοέμβρη. Μιλώντας στο δίκτυο «t-online» ανέφερε ότι η Γερμανία έχει μπροστά «δύο δύσκολους χειμώνες», παρότι φαίνεται πως θα εκπληρώσει τον πρώτο στόχο για πληρότητα των αποθηκών φυσικού αερίου κατά 75% μέχρι 1η Σεπτέμβρη. Οι επόμενοι στόχοι προβλέπουν αποθήκευση αερίου στο 85% μέχρι 1η Οκτώβρη και στο 95% μέχρι 1η Νοέμβρη, με τον Μίλερ να εκτιμά ότι «η επίτευξη πληρότητας 85% δεν είναι αδύνατη, αλλά είναι πολύ φιλόδοξη».
«Σε όλα τα σενάριά μας θα χάσουμε το μέσο επίπεδο πλήρωσης 95% την 1η Νοέμβρη. Μετά βίας θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε, καθώς τα μεμονωμένα συστήματα αποθήκευσης ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους Γερμανούς να εξοικονομήσουν αέριο, διότι το πρόβλημα θα υπάρχει για «αρκετά» χρόνια.
Πάντως, χτες οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία από τη Γερμανία μέσω του αγωγού «Yamal Europe» αυξήθηκαν. Τα στοιχεία του φορέα εκμετάλλευσης αναφέρουν επίσης ότι οι ροές μέσω του «Nord Stream 1» από τη Ρωσία, η οποία έχει μειώσει τον αγωγό στο 20% της δυναμικότητάς του, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης, παρέμειναν σταθερές.
Επιπλέον, η «Gazprom» ανέφερε χτες ότι θα στείλει 42,1 εκατ. κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, ελαφρώς μειωμένα από τα 42,2 mcm της Τετάρτης.
Και ενώ στην Τουρκία η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, η Κεντρική Τράπεζα στη Νορβηγία αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι περιμένει να προχωρήσει και σε νέα αύξηση τον επόμενο μήνα, λόγω αύξησης του πληθωρισμού.
Ετσι, το βασικό επιτόκιο ανέβηκε στο 1,75% από 1,25%, ξεπερνώντας την πρόβλεψη που έκανε τον προηγούμενο μήνα, για αύξηση στο 1,50%.
Στο μεταξύ ο Χάιταμ αλ Γκάις, νέος γενικός γραμματέας του OPEC, εξέφρασε επιθυμία συνέχισης των συμφωνιών για την παραγωγή πετρελαίου με τη Ρωσία και μετά το 2022.
Μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters», ο αλ Γκάις εκτίμησε ότι παρά τις πιθανές νέες δυτικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τέλη του 2022, η Ρωσία είναι πιθανό να παραμείνει μέρος της συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των μελών του OPEC+ τον Ιούλη του 2019.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου