Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

«Καίνε» το λαϊκό εισόδημα αυξήσεις, φοροληστεία και πληθωρισμός


Από ρεκόρ σε ρεκόρ πάει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Για τον Ιούλη έφτασε στο 8,9%, από 8,6% τον Ιούνη και 2,2% τον ίδιο μήνα το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Eurostat.

Στην ΕΕ ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,8% τον Ιούλη, από 9,6% τον Ιούνη και 2,5% το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Οι χαμηλότερες ετήσιες μετρήσεις καταγράφηκαν σε Γαλλία, Μάλτα (6,8%) και Φινλανδία (8,0%), και οι μεγαλύτερες σε Εσθονία (23,2%), Λετονία (21,3%) και Λιθουανία (20,9%).

Στην Ελλάδα, όπως είχε ανακοινωθεί και προ ημερών, παρέμεινε «στο ύψος του», στο 11,3% τον Ιούλη, από 11,6% τον Ιούνη, σαρώνοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Η Eurostat σημειώνει ότι οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού προήλθε από την Ενέργεια (+4,02 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+2,08), υπηρεσίες (+1,60) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,16).

Οι λαοί καλούνται έτσι να πληρώσουν την πολιτική των «πράσινων» μπίζνες, τις κυρώσεις και αντικυρώσεις στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου και την «επιστροφή» σε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, αφού πρώτα πλήρωσαν την επεκτατική πολιτική και το κόψιμο φτηνού χρήματος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλωστε η ΕΚΤ αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει και νέα αύξηση επιτοκίων, μεγαλώνοντας παραπέρα το κόστος δανεισμού και τα βάρη για την αποπληρωμή των κρατικών χρεών που φορτώνονται στους λαούς.

Στο μεταξύ, έλλειμμα 708 εκατ. ευρώ εμφάνισε το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Γενάρη - Ιούλη, από έλλειμμα 10 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, «δείχνοντας» και την πορεία προς τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, εντείνοντας παραπέρα την επίθεση στον λαό.

Το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης για την περίοδο Γενάρη - Ιούλη παρουσίασε έλλειμμα 6,090 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 13,078 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ την ίδια περίοδο τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 30,203 δισ. ευρώ, από 24,111 δισ. ευρώ πέρυσι, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας και της παραπέρα φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, που σταθερά καλούνται να πληρώσουν πάνω από το 95% των φορολογικών βαρών.

Οσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 34,906 δισ. ευρώ, από 35,999 δισ. ευρώ την περίοδο Γενάρη - Ιούλη 2021, αποτυπώνοντας την παραπέρα συρρίκνωση σε κρατικές δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια και υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες.

«Ηλεκτροσόκ» και εκβιασμοί στον λαό, «διευκολύνσεις» στους ομίλους

Την ίδια ώρα, νέο «ηλεκτροσόκ» για τον λαό αναμένεται να προκαλέσουν οι τιμές του ρεύματος για τον Σεπτέμβρη που θα ανακοινώσουν - πιθανότατα αύριο - οι ενεργειακοί όμιλοι. Ηδη μέσα από δημοσιεύματα και διαρροές, με βάση και την παραπέρα εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου τις μέρες αυτές, γίνεται «προετοιμασία εδάφους» για τιμές της τάξης των 60 λεπτών την κιλοβατώρα, με τον λαό να πληρώνει «χρυσάφι» για να θωρακίζουν τα κέρδη τους οι όμιλοι.

Εχει φροντίσει γι' αυτό άλλωστε το άθλιο πλαίσιο που νομοθέτησε η κυβέρνηση με προμετωπίδα τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία στην πραγματικότητα ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς που φορτώνονται στον λαό, εκτοξεύοντας τις τιμές παραπέρα, όπως έδειξαν και οι ανακοινώσεις της 1ης Αυγούστου, με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος να φτάνουν ακόμα και το 900%! Πέρα δε από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, με ξεχωριστή ρύθμιση στους λογαριασμούς ενσωματώθηκε και «καπέλο» στο πάγιο, που ανέβηκε στα 5 ευρώ και πάνω τον μήνα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Ενέργειας σκοπεύει να προχωρήσει στην «επικαιροποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας», δίνοντας εκ νέου τη δυνατότητα στις εταιρείες να προχωρούν σε διαταγές διακοπής ηλεκτροδότησης παλιών πελατών τους, που τους έχουν αφήσει χρέη.

Είναι φανερό ότι το μέτρο, που υποτίθεται ότι έχει στόχο να μην αξιοποιείται από «κακοπληρωτές» η δυνατότητα που δίνει το νέο πλαίσιο για αλλαγή προμηθευτή ανά μήνα, πραγματικό στόχο έχει να σφίξει κι άλλο τη θηλιά των εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια που αδυνατούν να ανταποκριθούν στους τεράστιους λογαριασμούς ρεύματος.

Η κυβέρνηση έρχεται έτσι να θωρακίσει παραπέρα την «εισπραξιμότητα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Θυμίζουμε άλλωστε ότι η κυβέρνηση, η οποία νομοθέτησε τον περασμένο μήνα μέχρι και προκαταβολή των επιδοτήσεων στην Ενέργεια για τους παραγωγούς, «ακούει» τις εισηγήσεις της ΡΑΕ να αυξηθεί το ύψος της προκαταβολής στο 75%.

1 σχόλιο:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου