Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Ευχολόγια


 «Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο», «αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία». Οι παραπάνω οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τον καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας εργαζομένων, ηλικιωμένων, ομάδων υψηλού κινδύνου, από τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών, φορτώνονται στην ατομική ευθύνη, με το κράτος να «νίπτει» για μια ακόμη φορά «τας χείρας του». 

Για παράδειγμα, ενώ γίνονται «συστάσεις» στους εργοδότες για αποφυγή εργασιών σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, αυτές καταλήγουν ευχολόγια, με δεδομένη την απουσία ελέγχων από το κράτος στους χώρους δουλειάς. 

Αυτό αποδεικνύεται και από την εμπειρία των ίδιων των εργαζομένων, που σε πολλές περιπτώσεις εξαναγκάζονται να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης μέσα στο λιοπύρι. 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η παρέμβαση των συνδικάτων για να σταματήσουν οι εργασίες σε ένα εργοτάξιο ή σε κάποιον άλλο εξωτερικό χώρο, όπου επικρατούσαν θερμοκρασίες ...ερήμου. 

Με τις πλάτες του κράτους η εργοδοσία έχει λυμένα τα χέρια να μη σταματάει την παραγωγή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Το ίδιο έκανε με τις περσινές φωτιές, αλλά και φέτος στις περιπτώσεις βιομηχανικών ατυχημάτων στη Δυτ. Αττική.

 Γι' αυτό πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν μαχητικά την υπόθεση στα χέρια τους, απαιτώντας μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, αλλά και ελέγχους από τους κρατικούς μηχανισμούς, που έχουν σκόπιμα αποψιλωθεί από προσωπικό και μέσα, ως άλλοθι για να κάνει η εργοδοσία με άνεση τη «δουλειά της».

 Μέτρα προστασίας για τον καύσωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου