Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Ταϊβάν και Βόρεια Κορέα στο επίκεντρο της σφοδρής γεωπολιτικής αντιπαράθεσης

ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

Ρωσία και Κίνα μαζί με άλλες χώρες της περιοχής προχωρούν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, την ώρα που ΗΠΑ και Νότια Κορέα κάνουν δικές τους ασκήσεις

Με επίκεντρο την Ταϊβάν, που έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» για τη μεγάλη γεωπολιτική της σημασία, ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην ανερχόμενη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού εντείνεται μέρα με τη μέρα.

Η Κίνα, με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Ν. Πελόζι στις αρχές του μήνα, επιδιώκει να σταθεροποιήσει τη στρατιωτική της παρουσία στα Στενά της Ταϊβάν και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ενώ επιταχύνει σχέδια επανένωσής της με το νησί, που έχει καθεστώς αυτονομίας αλλά εντάσσεται στην κινεζική επικράτεια. Επίσης δημοσίευσε «λευκή βίβλο» με σχέδιο επανένωσης, που προβλέπει οικονομικά κίνητρα, ενώ δεν αποκλείει τη χρήση στρατιωτικής βίας. Η Ταϊβάν απέρριψε το σχέδιο αυτό, όπως και την προοπτική επανένωσης.

Σε δηλώσεις τους Κινέζοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η διαδικασία της επανένωσης ενδέχεται να επιταχυνθεί «αν οι Αμερικανοί, εξωτερικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές στο νησί προβούν σε πιο προκλητικές ενέργειες».

Στο μεταξύ συνεχίζεται το μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων της Κίνας, ενώ καθημερινά δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη πετούν στη «μέση γραμμή» του Στενού της Ταϊβάν. Ενδεικτικά, το Πεκίνο διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, την Τρίτη, την Τετάρτη και την Παρασκευή, αλλά και στην Κίτρινη Θάλασσα.

Το κινεζικό υπουργείο Αμυνας ξεκαθάρισε ότι ο στρατός της Κίνας «συνεχίζει να εκπαιδεύεται και να προετοιμάζεται για πόλεμο, υπερασπίζεται αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και θα συντρίψει αποφασιστικά οποιαδήποτε μορφή "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν", αποσχιστικής δράσης και ξένης ανάμειξης».

ΗΠΑ και Ταϊβάν προχωρούν σε εμπορικές συνομιλίες

Τη «σκυτάλη» της κλιμάκωσης πήραν και οι ΗΠΑ, με νέα επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα στην Ταϊβάν, όπου συζητήθηκαν οι σχέσεις ΗΠΑ - Ταϊβάν και θέματα που σχετίζονται με την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, εξαιτίας και της έντασης στα Στενά, από όπου διέρχεται μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου.

Παράλληλα, ΗΠΑ και Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών και ενάντια στον «οικονομικό καταναγκασμό» της Κίνας.

Οι δύο πλευρές σκοπεύουν να καταλήξουν σε συμφωνίες που θα καλύπτουν 11 εμπορικούς τομείς οι οποίοι «θα συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας δικαιότερης, πιο ευημερούσας και ανθεκτικής οικονομίας του 21ου αιώνα», «θα ενισχύσουν τις ανταλλαγές και τις επενδύσεις» και «θα προωθήσουν την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε η αναπληρώτρια εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Σ. Μπιάνκι.

Η παραγωγή ημιαγωγών, στην οποία κυριαρχεί η Ταϊβάν, καθώς και άλλες νέες τεχνολογίες είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις.

Ουάσιγκτον και Ταϊπέι παρουσίασαν την Πρωτοβουλία ΗΠΑ - Ταϊβάν για το Εμπόριο του 21ου αιώνα τον Ιούνη, λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν απέκλεισε το νησί από το οικονομικό της σχέδιο που εστιάζει στην Ασία (Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδο-Ειρηνικό / IPEF) και το οποίο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας. Το δε Πεκίνο προωθεί το δικό του «Κοινό Αναπτυξιακό Οραμα», μια συμφωνία συνεργασίας με κράτη του Ινδο-Ειρηνικού στους τομείς του εμπορίου αλλά και της ασφάλειας.

Η Κίνα αντέδρασε στις ανακοινώσεις για έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χώρα υπογράφει επίσημες εμπορικές συμφωνίες με την Ταϊβάν, και προειδοποίησε τις ΗΠΑ «να σταματήσουν να κάνουν λανθασμένες εκτιμήσεις».

Η Κίνα θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρωσία

Από την άλλη, το Πεκίνο «εκτιμά ιδιαίτερα τη δήλωση του Ρώσου Προέδρου» Βλ. Πούτιν ότι το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν ήταν μια «προσχεδιασμένη πρόκληση».

«Η δήλωση του Προέδρου Πούτιν αντικατοπτρίζει τη στρατηγική συνεργασία υψηλού επιπέδου μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Είναι επίσης μια εκδήλωση της συνεπούς και σταθερής αμοιβαίας υποστήριξης των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν τα βασικά τους συμφέροντα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουένμπιν.

Δείγμα αυτής της συνεργασίας «υψηλού επιπέδου» είναι και το γεγονός ότι ο κινεζικός στρατός θα συμμετάσχει σε μεγάλες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρωσία, μαζί με στρατεύματα από την Ινδία, τη Λευκορωσία, το Τατζικιστάν κ.ά.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις «Vostok 2022» θα διεξαχθούν από 30 Αυγούστου μέχρι 5 Σεπτέμβρη, σε 13 πεδία εκπαίδευσης της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Το κινεζικό υπουργείο Αμυνας έσπευσε να διευκρινίσει - με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και τις εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν - ότι η συμμετοχή της Κίνας στα κοινά γυμνάσια «δεν συνδέεται με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση», αλλά με μια διμερή συμφωνία συνεργασίας.

Παρόμοια κοινά γυμνάσια με επικεφαλής τη Ρωσία και με τη συμμετοχή της Κίνας έχουν διεξαχθεί και τα προηγούμενα χρόνια.

«Στόχος είναι να εμβαθύνουμε την πρακτική και φιλική συνεργασία με τους στρατούς των συμμετεχουσών χωρών, να διευρύνουμε το επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων μερών και να ενισχύσουμε την ικανότητα να απαντάμε σε διάφορες απειλές για την ασφάλεια», αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Αμυνας.

Στο μεταξύ οι ηγέτες της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα παρευρεθούν στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Μπαλί τον Νοέμβρη, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζ. Ουιντότο.

Στη Σύνοδο αναμένεται να παραστεί και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ δεν αποκλείεται να την παρακολουθήσει και ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Η Βόρεια Κορέα θα αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Την επέκταση των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Βόρειας Κορέας επιδιώκει ο Πούτιν, όπως διαβεβαίωσε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν σε επιστολή του την περασμένη Κυριακή για την εθνική επέτειο της απελευθέρωσης της Κορεατικής Χερσονήσου από την Ιαπωνία.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν μηνύματα δείχνοντας ετοιμότητα για περαιτέρω προσέγγιση, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε ότι στενότερες σχέσεις θα είναι προς το συμφέρον των δύο κρατών και θα συμβάλουν στο «να ενισχυθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα της Κορεατικής Χερσονήσου και της περιφέρειας της Βορειοανατολικής Ασίας».

Να σημειωθεί ότι στα μέσα Ιούλη η Βόρεια Κορέα έγινε το πέμπτο κράτος που αναγνώρισε την «ανεξαρτησία» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, και επιδιώκει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις μαζί τους.

Ετοιμάζεται ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας και η Βόρεια Κορέα μπορεί να γίνει μια «πολλά υποσχόμενη αγορά» για εργαλεία μηχανικής και προϊόντα που κατασκευάζονται στο Ντονμπάς.

Μάλιστα εξετάζεται η αποστολή βορειοκορεατικών κατασκευαστικών υλικών και εργατικού δυναμικού, που θα συμβάλουν στην «ανοικοδόμηση» της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας.

Βόρεια Κορέα: Απορρίπτει το «τολμηρό σχέδιο» της Σεούλ

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε την πρόταση της Νότιας Κορέας για οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση, κάνοντας λόγο για «προκλητικό σχέδιο».

Τη Δευτέρα, στην επέτειο της απελευθέρωσης της Κορεατικής Χερσονήσου, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γελ παρουσίασε λεπτομέρειες του λεγόμενου «τολμηρού σχεδίου» του, σύμφωνα με το οποίο η Σεούλ προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Πιονγιάνγκ με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

«Θα ήταν καλύτερο για την εικόνα του να κλείσει το στόμα του, αντί να λέει ανοησίες», σχολίασε για τον Γιουν η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

«Κανείς δεν ανταλλάσσει το μέλλον του με καλαμποκογκοφρέτες», συνέχισε η ίδια και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα καθίσουμε απέναντί του».

Τον Ιούλη ο Κιμ είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να αναπτύξει» την πυρηνική αποτρεπτική της δύναμη σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Πάντως το τελευταίο οικονομικό σχέδιο της Νότιας Κορέας είναι παρόμοιο με προτάσεις προηγούμενων ηγετών, όπως και με όσα είχε παρουσιάσει ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ στις Συνόδους Κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στο μεταξύ, μία μέρα μετά την έναρξη των προκαταρκτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα προχώρησε την Τετάρτη σε εκτόξευση δύο πυραύλων «Κρουζ» προς δυτική κατεύθυνση, στην Κίτρινη Θάλασσα.

Ηταν η πρώτη εκτόξευση πυραύλου «Κρουζ» από τον Γενάρη, ενώ στις 5 Ιούνη είχε πραγματοποιηθεί δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Οι μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις «Ulchi Freedom Shield» θα γίνουν το διάστημα 22 Αυγούστου - 1η Σεπτέμβρη.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την πολιτική του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Γιουν, αλλά σύμφωνα με την Κιμ οι κοινές ασκήσεις δείχνουν ότι η συζήτηση των συμμάχων περί διπλωματίας είναι ανειλικρινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου