Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Κόκκινα αστέρια στους πύργους του Κρεμλίνου.

 
Η απόφαση του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων της ΕΣΣΔ και της Κεντρικής Επιτροπής του Συνδικαλιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος των Μπολσεβίκων για την αντικατάσταση των δικέφαλων αετών στους πύργους του Κρεμλίνου. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 23 Αυγούστου 1935. Τα βασιλικά σύμβολα αντικαταστάθηκαν από πεντάκτινα αστέρια.


Τα πρώτα αστέρια ήταν κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι και κόκκινο χαλκό και οι πινακίδες με το σφυροδρέπανο πάνω τους ήταν από ημιπολύτιμους λίθους Ουραλίου. Στόλισαν το Κρεμλίνο για σχεδόν δύο χρόνια, αλλά λόγω των βροχοπτώσεων, τα πετράδια ξεθώριασαν και έχασαν τη γιορτινή τους εμφάνιση. Τον Μάιο του 1937, με αφορμή την εικοστή επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, αποφασίστηκε να εγκατασταθούν αστέρια ρουμπίνι σε πέντε πύργους του Κρεμλίνου.

 

Τα σκίτσα ετοίμασε ο Λαϊκός Καλλιτέχνης της ΕΣΣΔ F. Fedorovsky. Υπολόγισε τις διαστάσεις, προσδιόρισε το σχήμα και το σχέδιο και πρότεινε το ρουμπινί χρώμα του ποτηριού. Ειδικό ρουμπινί ποτήρι εφευρέθηκε από τον N. Kurochkin, ο οποίος έφτιαξε την πρώτη σαρκοφάγο για το μαυσωλείο του Λένιν.

 

Για ομοιόμορφο και λαμπερό φωτισμό ολόκληρης της επιφάνειας του αστεριού κατασκευάστηκαν μοναδικοί λαμπτήρες πυρακτώσεως ισχύος 3700 έως 5000 Watt. Και για να προστατεύσουν τα αστέρια από την υπερθέρμανση, οι ειδικοί έχουν αναπτύξει ένα ειδικό σύστημα εξαερισμού.


Τα αστέρια του Κρεμλίνου έχουν διπλά τζάμια: μέσα - γαλακτώδες γυαλί, έξω - ρουμπίνι. Νέα αστέρια άναψαν στους πύργους του Κρεμλίνου στις 2 Νοεμβρίου 1937. Από τότε καίγονται μέρα νύχτα.....

 Παιδιά και εγγόνια ελλήνων πολιτικών προσφύγων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου