Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Το χρονικό ενός ανυποχώρητου αγώνα και η δικαίωση των εργαζομένων


Το 2016, 58 εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας είδαν την εργοδοσία της επιχείρησης να τους απολύει, μηνύοντας τους, όταν οι ίδιοι είχαν αρνηθεί να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση.

Από τότε, μέσα από το Σωματείου τους, το Σωματείο Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, ξεκίνησαν ένα μακροχρόνιο, πολύμορφο αγώνα για την δικαίωσή τους, την επιστροφή τους στη δουλειά, χωρίς καμία μεταβολή προς το χειρότερο των δικαιωμάτων τους.

Σε αυτό τον ηρωικό αγώνα, οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας έγιναν αποδέκτες τεράστιας, έμπρακτης αλληλεγγύης από την εργατική τάξη της χώρας και το οργανωμένο ταξικό κίνημα. Στις απεργίες στο εργοστάσιο, στις κινητοποιήσεις τους στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή και το υπουργείο Εργασίας, η ταξική αλληλεγγύη εκφράστηκε με ηχηρό τρόπο.


Στο πλευρό των εργαζομένων των Λιπασμάτων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή βρέθηκε το ΚΚΕ, με όλες του τις δυνάμεις. Με την παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος σε μια σειρά κινητοποιήσεις και δικαστικές μάχες, με Επίκαιρες Ερωτήσεις μέσα στο Κοινοβούλιο, ώστε να αναδειχθεί το ζήτημα και να ασκηθεί πίεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.

Χάρη στον μεγάλο αγώνα τους και την στήριξη που έλαβαν, οι εργαζόμενοι των Λιπασμάτων Καβάλας, σήμερα είναι δικαιωμένοι και νικητές καθώς, με απόφαση του Πρωτοδικείου, οι ομαδικές απολύσεις που έφτασαν τις 133 εξαιτίας του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές.

Σύμφωνα με την απόφαση που κηρύσσεται προσωρινά εκτελεστή, κρίνονται άκυρες όλες οι απολύσεις των εργαζομένων, υποχρεούται η εταιρεία να καταβάλει σε όλους τους απολυμένους μισθούς υπερημερίας και χρηματικό ποσό 5 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη.

Το χρονικό ενός μεγάλου αγώνα

Την Τρίτη 4 Οκτώβρη 2016 εκδικάστηκαν στα Δικαστήρια της Καβάλας τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το σωματείο ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητας.

«Ο Λαυρεντιάδης με τις πλάτες της κυβέρνησης, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που του έχουν εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προσπαθεί να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους, να δυναμώσει την επίθεσή του, να αφαιρέσει δικαιώματα και κατακτήσεις. Έχει προχωρήσει σε διαθεσιμότητες και απολύσεις αγωνιζόμενων εργατών και έχει εξαπολύσει μπαράζ ποινικών διώξεων, προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλο δρόμο από την οργάνωση και την αντίσταση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενάντια στην τρομοκρατία και την καταστολή στους χώρους δουλειάς. Να οργανώσουμε την πάλη όχι μόνο ενάντια στην αντεργατική πολιτική, αλλά να βάλουμε πορεία για νέες κατακτήσεις, για όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη», σημείωνε τότε η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ, καλώντας σε στήριξη των εργαζομένων στα Λιπάσματα.

Στις 17 Οκτώβρη 2016, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, με Επίκαιρη Ερώτηση προς την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ζητούσε «να ακυρωθούν οι απολύσεις και να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις που κατείχαν με πλήρη δικαιώματα βάση και της συλλογικής τους σύμβασης. Να παρθούν, μέχρις ότου επιστρέψουν στη δουλειά τους, μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, όπως: πάγωμα δανείων και κάθε χρέους προς το δημόσιο, απαγόρευση διακοπής ρεύματος, νερού, τηλεφώνου. Να χορηγηθεί επιτέλους το έκτακτο βοήθημα στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους των Λιπασμάτων Καβάλας».

Το δικαστήριο τη Καβάλας αρχικά δικαίωσε τους εργαζόμενους, διατάσσοντας την επαναπρόσληψή τους. Οι εργαζόμενοι δεν επέστρεψαν ωστόσο ποτέ στο αντικείμενο εργασίας τους, ενώ από τις αρχές του 2020 δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στο εργοστάσιο. Και τον Αύγουστο του 2021, η εργοδοσία αξιοποιώντας το νέο νόμο έκτρωμα - Χατζηδάκη που χτίστηκε πάνω στο έδαφος που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ολοκλήρωσε το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων. Πήρε το πράσινο φως από το υπουργείο Εργασίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) που ενέκρινε τις ομαδικές απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι με το Σωματείο τους απάντησαν με κινητοποιήσεις και μαζική κάθοδο στην Αθήνα, διεκδικώντας την ανάκληση των απωλειών και την επιστροφή τους στη δουλειά.

Την Τρίτη 24 Μάη του 2022, στα Δικαστήρια Καβάλας, όπου εκδικαζόταν η προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) ενάντια στις παράνομες και καταχρηστικές ομαδικές απολύσεις της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, των «Πετρελαίων Καβάλας» καθώς και εργατικά σωματεία και φορείς υποδέχθηκαν με συνθήματα και χειροκροτήματα τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που παραβρέθηκε για να τους συμπαρασταθεί έμπρακτα.

«Για μία ακόμη φορά είμαστε εδώ, μαζί, δίπλα σας, στον αγώνα για να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματά σας. Οι εργαζόμενοι των Λιπασμάτων Καβάλας, των Πετρελαίων Καβάλας, σαν μια γροθιά, όλοι μαζί δίνουν αυτή τη μάχη. Κι εδώ σήμερα έξω από τα δικαστήρια, μέσα στα δικαστήρια ενάντια στις διώξεις, για να δικαιωθούν τα δικαιώματά τους, για να γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους, ενάντια στην εργολαβοποίηση, ενάντια στις απολύσεις με πλήρη δικαιώματα, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας, ενάντια στα κόλπα που κάνει με τις παρένθετες εταιρείες, για να τη γλιτώνει, να ξεζουμίζει, να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και να τους στέλνει στο δρόμο, για να μη μπορούν να ζήσουν εκείνοι και τα παιδιά τους.

Είμαστε εδώ! Θα είμαστε μέχρι τέλους. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, ούτε την κυβέρνηση, ούτε τη μεγαλοεργοδοσία, ακόμα και άλλα κόμματα που άλλα υπόσχονται όταν είναι στην αντιπολίτευση και άλλα κάνουν όταν παίρνουν την εξουσία και τη διακυβέρνηση. Είμαστε εδώ για να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, για να υλοποιήσουν αυτά που υπόσχονται, για να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά σας με πλήρη δικαιώματα.

Είμαστε μαζί σας και εδώ, και στην Αθήνα και στη βουλή και στους δρόμους του αγώνα. Καλή δύναμη!», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους.

Η νικηφόρα έκβαση του αγώνα των εργαζομένων των Λιπασμάτων Καβάλας, είναι ένα ακόμα φωτεινό παράδειγμα, μαζί με τους αγώνες των εργαζομένων της COSCO, της e-food, που δείχνει ότι όταν οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι, αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους, κλείνοντας τα αυτιά τους στις «σειρήνες» διάφορων καλοθελητών και όταν έχουν στο πλευρό τους την ταξική αλληλεγγύη, μπορούν να κερδίσουν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου