Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Ξεσπά η ανταρσία των στρατιωτών του 24ου συντάγματος στις ΗΠΑ


"Στο διάολο η απόβαση στην Γαλλία, ελάτε να πολεμήσουμε εδώ": Σαν σήμερα, 23 Αυγούστου 1917, ξεσπά η ανταρσία των στρατιωτών του 24ου συντάγματος στις ΗΠΑ.

Λίγο μετά την είσοδο των ΗΠΑ στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο,ένα τάγμα Αφρομερικανών διατάχθηκε για επίβλεψη κατασκευής στρατοπέδου στο Τέξας.

Μόλις έφτασαν, διαπίστωσαν ότι η "πατρίδα" δεν είχε την καλύτερη γνώμη για αυτούς. Λίγους μήνες πριν, τον Μάιο του 1917, ρατσιστές είχαν οργανώσει την"σφαγή του Σαιντ Λούις" και δολοφόνησαν 200 Αφροαμερικανούς, έκαψαν πολλά σπίτια και άφησαν άλλους 6000 άστεγους.

Αμέσως μόλις οι Αφροαμερικανοί στρατιώτες έφτασαν στην περιοχή ξεκίνησαν ρατσιστικές επιθέσεις απο την αστυνομία και συμμορίες λευκών:Ξυλοδαρμοί, εξευτελισμοί,ένοπλα χτυπήματα κ.α.Τα επεισόδια συνεχίζονταν για μέρες.


23 Αυγούστου 1917 η αστυνομία συνέλαβε μια νεαρή Αφροαμερικανή. Όταν ένας Αφροαμερικανός στρατιώτης ρώτησε που την πάνε για να της φέρει ρούχα, αστυνομικός άρχισε να τον χτυπάει με το πιστόλι και να φωνάζει "έτσι γίνεται στο Νότο. Εμείς κάνουμε κουμάντο και όχι οι καταραμένοι νέγροι".

Ένας άλλος στρατιώτης που προσπάθησε να βοηθήσει, ξυλοκοπήθηκε άγρια απο τους αστυνομικούς. Άρχισε να τρέχει,τον πυροβόλησαν, τον χτύπησαν ξανά και τον πήραν στο τμήμα.

Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί, οι στρατιώτες αποφάσισαν ότι δεν θα είχαν την τύχη των δολοφονημένων στο Σαιντ Λουίς και ότι όχι μόνο δεν θα πολεμούσαν για "πατρίδα"που δεν ήταν δική τους για την πατρίδα των εκμεταλλευτών τους, αλλά θα πολεμούσαν ενάντια στους ρατσιστές εκμεταλλευτές.

Ξέσπασε εξέγερση. Όρμηξαν στις αποθήκες οπλισμού και πυρομαχικών και με αρχηγό τον Αφροαμερικανό Λοχία B.Χένρι, βγήκαν στην πόλη του Χιούστον για να αντιμετωπίσουν την αστυνομία και τις ρατσιστικές συμμορίες: "Στο διάολο η Γαλλία, ελάτε να πολεμήσουμε εδώ". Άρχισαν ένοπλες συγκρούσεις που άφησαν 20 νεκρούς,ανάμεσα τους 4 αστυνομικούς και 4 στρατιώτες.

Δύο ώρες μετά, ο Λοχίας Χένρι τους οδήγησε στο στρατόπεδο.Τους αποχαιρέτισε όλους με χειραψία, καθώς περνούσαν απο μπροστά του. Στην συνέχεια περπάτησε μόνος, έβγαλε το όπλο και αυτοκτόνησε.

Ο Χένρι είχε προσπαθήσει να πείσει τους λευκούς αξιωματικούς να παρέμβουν για να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις αλλά κανείς δεν τον άκουσε. Προσπάθησε και να εμποδίσει τους στρατιώτες να πάρουν τα όπλα αλλά όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί άλλαξε γνώμη και έγινε αρχηγός της εξέγερσης, που κατατρόμαξε την διοίκηση του Στρατού.

Ακολούθησε άγρια καταστολή. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς,13 στρατιώτες καταδικάστηκαν σε θάνατο και δεκάδες σε ισόβια. Σε δύο εβδομάδες, χωρίς έφεση,οδηγήθηκαν στην αγχόνη.

Δεν επιτράπηκαν μάρτυρες στην εκτέλεση (μόνο οι αρχές) και δεν ειδοποιήθηκαν ούτε οι οικογένειες τους. Τους έθαψαν χωρίς κηδεία, σε τάφους που δεν υπήρχαν καν ονόματα αλλά μόνο νούμερα (1-13). Ένα χρόνο μετά,εκτελέστηκαν άλλοι πέντε και μετά άλλος ένας. Κανένας λευκός δεν πέρασε απο δίκη.

H (μάλλον ξεχασμένη σήμερα) αντιρατσιστική/αντιπολεμική εξέγερση στις ΗΠΑ το 1917, πέρασε στην ιστορία σαν παράδειγμα δίκαιου πολέμου για όσους αγωνίζονται για ισότητα και ελευθερία.

  Praxis Review

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου