Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Το «Χέρι της Ερήμου»


ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ. ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟ ΦΩΣ.

Αλήθεια, αγάπη, φως, σκότος, μίσος, ολιγαρχία, έρευνα. Λέξεις. Λέξεις σκόρπιες. Μερικές αντίθετες. Λέξεις που στιγματίζουν και καθορίζουν την καθημερινότητα μας. Λέξεις που βιώνουμε καθημερινά. Είναι η αγάπη συνώνυμη του φωτός; Είναι η αλήθεια συνώνυμο της μνήμης; Μπορεί να ξεχάσει κανείς την αγάπη; Την αγάπη που έδωσε, την αγάπη που πήρε, την αγάπη που έζησε;

Έρημος και ουράνιος θόλος. Είναι συνώνυμα; Οι έρημοι έχουν τις οάσεις. Ο ουράνιος θόλος έχει τα αστέρια του. Συνώνυμα; Χάνεται ο άνθρωπος στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος. Χάνεται και στην έρημο. Τα άστρα όμως τον καθοδηγούν. Οι οάσεις του. Τι γίνεται όμως όταν ψάχνεις την αγάπη σου που κάποιοι την εξαφάνισαν. Που την έθαψαν μέσα στην έρημο; Είναι εύκολο να τη βρεις; Σε βοηθούν τα αστέρια; Πολύ δύσκολα. Έρημος=λήθη;

Αυτό εφάρμοσαν οι στρατοκράτες του Πινοσέτ. Οι δολοφόνοι της αλήθειας. Οι δολοφόνοι της ελευθερίας του λόγου και του ανθρώπου. Εξαφάνισαν όσους και όποιους ήθελαν, δολοφονώντας τους και θάβοντάς τους στην έρημο Ατακάμα. Την σκληρή και ατέλειωτη έρημο Ατακάμα. Την πιο ξερή έρημο της Υδρογείου. Πως να βρεις τους χαμένους; Τους δολοφονημένους; Τους αγαπημένους; Ατέλειωτη η έρημος και ολόιδια παντού. Που να σκάψεις; Που να στραφείς; Λήθη;(Δείτε την ταινία «Nostalgia for the Light», του Patricio Guzman, 2010)

Ο άνθρωπος αυτό που θέλει το ψάχνει να το βρει. Κάνει έρευνες. Μέσα στα σκοτάδια της ερήμου Ατακάμα έχτισε τους ναούς της έρευνας του. Τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια υπάρχουν εκεί. Και ψάχνουν την αλήθεια στον απέραντο ουράνιο θόλο. Ψάχνουν το παρελθόν του ανθρώπου. Το παρελθόν του στο φως των αστεριών. Τα μελετά ο άνθρωπος τα αστέρια και ψάχνει να βρει τις αλήθειες που διέπουν τους νόμους της φύσης. Της γέννησης και της φθοράς. Όπως και άλλοι άνθρωποι ψάχνουν ακατάπαυστα να βρουν τους αγαπημένους τους που τόσο ψυχρά η χούντα του Πινοσέτ έθαψε μέσα στην άμμο της ερήμου. Και οι δύο, αστρονόμοι και αγαπημένοι ψάχνουν να βρουν την αλήθεια. Το αντίθετο της λήθης. Η επιμονή τους βραβεύει. Βρίσουν τα κόκαλα των αγαπημένων τους. Τους ιστούς τους. Οι αστρονόμοι τους ιστούς της ζωής, οι αγαπημένοι, τους ιστούς της αγάπης στα οστά των αγαπημένων τους.

Όλοι ψάχνουν για το φως. Το φως της αλήθειας. Το φως της ζωής. Το φως της συνέχειας. Όπως το χέρι της ερήμου που μέσα από την έρημο ψάχνει να βρει το φως. Το Χέρι της Ερήμου(Mano del Desierto), ένα χέρι από σίδερο και τσιμέντο που βγαίνει μέσα από την έρημο, 11 μέτρα ψηλό και 1 100 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, στην Ατακάμα έρημο στραμένο προς τον ουρανό. Προς το Φως. Ένα ανθρώπινο χέρι. Ένα χέρι απ’ όλους αυτούς που είναι θαμμένοι μέσα στην έρημο από τους δολοφόνους της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού, του πολιτισμού. Να πιάσει θέλει τα αστέρια. Τους γεννήτορές του. Τους προγόνους του. Την πηγή της ζωής του. Και όπως στις εκλείψεις, μπορεί το φως να κρυφτεί για λίγο στο τέλος όμως πάντα θριαμβεύει. Πάλι θα εμφανισθεί το φως και θα συντρίψει τα σκοτάδια.

Με αφορμή την έκλειψη ηλίου στη Χιλή στις 2/7/2019 και το Χέρι της Ερήμου 60 χιλιόμετρα από την Αντοφαγκάστα στον Παναμερικάνικο Highway.

(Οι 2 πρώτες φωτογραφίες είναι του Α. Φαρμακόπουλου και του Λ. Παπασωτηρίου)

  ....


 Εκδηλώνεται,
11/09/1973, αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή με επικεφαλής το στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ.  

Το πραξικόπημα ήταν το επιστέγασμα μιας επιχείρησης για την ανατροπή του Αλιέντε και της κυβέρνησης της «Λαϊκής Ενότητας», στην οποία συμμετείχαν κομμουνιστές, σοσιαλιστές, ριζοσπάστες, αριστεροί, χριστιανοδημοκράτες.

Οι ΗΠΑ ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την «κυβέρνηση» της στρατιωτικής χούντας.

 Ο δικτάτορας Πινοσετ έθαβε τους αντιπάλους του και διαφωνούντες, στην έρημο ώστε να μην βρεθούν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου