Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας


Αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και προσπαθεί να τη στριμώξει «σε voucher και pass» στέλνουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και Συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Μαζική η παρουσία των δεκάδων εργατικών Σωματείων, των απεργών της «Μαλαματίνα», των φοιτητών και των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, που αγωνίζονται ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που απαιτούν τη μονιμοποίησή τους, των γυναικών κ.ά.

Στο Βαρδάρη ολοκληρώθηκε το πολύ μεγάλο συλλαλητήριο των εργατικών Συνδικάτων, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών γυναικών και νέων στέλνοντας μήνυμα πως «Η ζωή δεν μπαίνει σε "voucher" και "pass" - Οργάνωση - αγώνας για σύγχρονα δικαιώματα».

Διαδηλωτές από πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ΧΑΝΘ και πορεύτηκαν μαχητικά και δυναμικά στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα όπως «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Τέρμα πια στις σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά» και «Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών είναι η απάντηση των εργατών».

Διαδήλωσαν για αυξήσεις στους μισθούς, για ρεύμα και καύσιμα φτηνά για τον λαό, ζωή και δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, στην πολιτική που τους καταδικάζει σε φτώχεια, πολέμους, κρίσεις. Ανέδειξαν την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, και με απεργιακό αγώνα το επόμενο διάστημα, ενάντια στην κλιμάκωση της επίθεσης στο εισόδημα και τη ζωή του λαού. 

Στο συλλαλητήριο στην πλατεία ΧΑΝΘ συμμετέχουν οι σχεδόν 100 απολυμένοι της «Edilmac», εργολαβική εταιρεία που συνεργάζεται με την «Ελληνικός Χρυσός», στα μεταλλεία στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Το δικό τους «παρών» δίνουν και οι απεργοί της «Μαλαματίνα» οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να υπογράψουν ΣΣΕ.


 Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η δήλωση του Δ. Κουτσούμπα:

«Η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός μπορούν να γίνουν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Κανένας εφησυχασμός. Ενιαίος, πανελλαδικός αγώνας τώρα. Καμιά αυταπάτη, καμία αναμονή για λύσεις από τα πάνω. Να μην εγκλωβιστεί το εργατικό λαϊκό κίνημα στην αναμονή των εκλογών, αλλά να βγει τώρα στο προσκήνιο, όλοι μαζί εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές, νέοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι σε συμπόρευση με το ΚΚΕ. Μόνο έτσι μπορεί να ανατείλει η ελπίδα για την Ελλάδα, για τον λαό μας.»

 


 Ομιλία του Θανάσης Κουτσουράς

 Όλο και μακραίνει η λίστα των χώρων δουλειάς όπου τσαλακώνεται η ελπίδα της κυβέρνησης πως οι εργάτες θα δεχτούν τη μοίρα τους σκυφτοί. Όλο και πληθαίνουν οι εστίες αντίστασης, όλο και δυναμώνει η φωνή της εργατικής τάξης: Δεν περιμένουμε σωτήρες. Ο λαός σώζει τον λαό!

Τώρα είναι η ώρα να σημάνει αγωνιστικός ξεσηκωμός. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για κλιμάκωση. Για πανελλαδική, απεργιακή απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία μέσα στον Νοέμβρη!

Εργάτες και εργάτριες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνεργοι, απλήρωτοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι,

Εδώ από τη Θεσσαλονίκη, της εργατιάς και των μεγάλων αγώνων.

Συνεχίζουμε τη μάχη και δίνουμε μήνυμα αντεπίθεσης γιατί δεν πάει άλλο.

Η ζωή μας δεν χωράει σε voucher και pass.

Τώρα είναι η ώρα για οργάνωση και αγώνα, για αυξήσεις στους μισθούς και ρεύμα - καύσιμο φτηνό για τον λαό.

Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε εμείς τον χειμώνα βαρύ για όλους αυτούς που για να υπηρετήσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, μας στέλνουν στον Μεσαίωνα.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Όλοι τους, εργοδοσία και κυβέρνηση, τα αστικά πολιτικά κόμματα της χώρας, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζουν ότι θα 'ναι βαρύς ο χειμώνας για τον λαό.

Προκαλούν.

Κάνουν αναφορές "για το τέλος της αφθονίας", λες και τα εμπόδια και οι δυσκολίες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας εμφανίστηκαν σήμερα. Μιλάνε λες και όλα τα προηγούμενα χρόνια ο λαός ζούσε στα πλούτη.

Ο στόχος τους:

Να ρίξουν ακόμα περισσότερο τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη υπομονή και να αναμένουμε τις καλύτερες μέρες που μας υπόσχονται.

Να δεχτούμε τη σφαγή μας φρόνιμοι και ήσυχοι.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!

Δεν θα πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς τα σπασμένα των δικών τους επιλογών.

Γιατί για αυτό που ζούμε υπάρχουν ένοχοι.

Την ίδια ώρα που μετράμε και ξανά μετράμε για το πώς θα βγάλουμε τον χειμώνα, οι μεγάλοι όμιλοι, στο όνομα της "πράσινης ανάπτυξης", κάνουν πάρτι σε ξέφρενους ρυθμούς με τα 60 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του νέου υπερμνημονίου που πληρώνει ο λαός.

Ο ένοχος για την ενεργειακή φτώχεια δεν μπορεί να κρυφτεί.

Είναι η πολιτική της δήθεν "πράσινης ανάπτυξης", που ανοίγει νέους δρόμους κερδοφορίας για τα μονοπώλια με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το πανάκριβο LNG αέριο, την απολιγνιτοποίηση. Πράσινα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, μαύρη η ζωή των εργαζομένων, που καλούνται να κρυώνουν μέσα στα σπίτια και στους χώρους δουλειάς, να κάνουν θυσίες για να θησαυρίζουν οι πολυεθνικές στον κλάδο της Ενέργειας.

Το αέριο, το πετρέλαιο, ακόμα και τα καυσόξυλα πωλούνται σαν είδη πολυτελείας, και την ίδια ώρα οι μισθοί έχουν μείνει καθηλωμένοι στα επίπεδα προ 12ετίας, όπου με τα σημερινά δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πραγματικούς μισθούς πείνας.

Ένοχες είναι μαζί όλες οι κυβερνήσεις που έβαλαν το χέρι τους ώστε ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι ως αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και όλο αυτό με αρχή την "παραγωγικότητα", την "ανταγωνιστικότητα", τις "αντοχές της οικονομίας". Τρεις κυβερνήσεις άλλαξαν από το 2011 και ο μέσος μεικτός μισθός από τα 1.409 ευρώ γκρεμίστηκε στα 1.072. Όλοι έρχονταν σαν σωτήρες για τον λαό.

Μαζί διατήρησαν και επέκτειναν όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφήνει σχεδόν το 90% των εργαζομένων εκτός οποιασδήποτε ΣΣΕ.

Μαζί ρήμαξαν τον εργάσιμο χρόνο. Όπως ο νόμος Χατζηδάκη, που απογείωσε τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, χτίζοντας πάνω στους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε 32 Κυριακές δουλειά για το Εμπόριο και άλλους κλάδους. Άλλωστε, τα λένε και οι ίδιοι. Η ΝΔ δεν αλλάζει τον νόμο για την κυριακάτικη εργασία, γιατί όπως αναφέρουν υπουργοί της, μια χαρά τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ένοχος για το ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε "πεδίο βολής φτηνό" δεν μπορεί να κρυφτεί:

Μαζί συναινούν στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο παρά τους όποιους αστερίσκους.

Μαζί παρουσιάζουν σαν στόχο ευημερίας και για τους εργαζόμενους τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας.

Μαζί γέμισαν την πατρίδα μας ΝΑΤΟικές βάσεις, αξιοποιούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τα βρώμικα σχέδιά τους.

Όλοι μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ΠΑΣΟΚ, χειροκροτούσαν στη Βουλή τους ναζιστές εγκληματίες του τάγματος Αζόφ.

Κανένας δεν πρέπει να πιστέψει στα ψέματα των κυβερνήσεων, ότι οι ΝΑΤΟικές δαπάνες είναι για την ασφάλεια της χώρας. Απόδειξη είναι ότι αέρα στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας δίνει πρώτα απ’ όλα το ίδιο το ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα και που αναγνωρίζει την Τουρκία ως βασικό παίχτη της περιοχής και στρατηγικό εταίρο.

Μας λένε πως πολεμάει η δημοκρατία με την απολυταρχία. Πριν 6 χρόνια είχαν τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τη Ρωσία. Στις αρχές της χρονιάς, δεν έβγαλαν κουβέντα όταν η Ρωσία αιματοκυλούσε τις λαϊκές εξεγέρσεις στο Καζακστάν. Τότε ήταν δημοκρατική χώρα; Τώρα ξέπεσε;;

Δημοκρατικά είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που τιμώνται στη φετινή ΔΕΘ; Μια χώρα που δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα, δικαίωμα εκλογής έχουν 7.000 άτομα από τα δέκα εκατομμύρια. Και ο λαός πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο ανάμεσα σε όλους αυτούς τους… δημοκράτες…

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Και από αυτό εδώ το βήμα θέλουμε να χαιρετίσουμε τον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της "Μαλαματίνα", την απεργιακή μάχη που δίνουν πάνω από ένα μήνα για να παρθούν πίσω 15 απολυμένοι εργαζόμενοι και να υπογράψουν ΣΣΕ.

Είναι ένας αγώνας που αποδεικνύει ότι η μειοψηφία στην κοινωνία, όπως και στο εργοστάσιο της "Μαλαματίνα", είναι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών, για αυτό και δεν μπορούν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, γιατί είναι μια χούφτα παράσιτα.

Σε τέτοιες μειοψηφίες το κράτος τα δίνει όλα. Όπως χάρισε και στην "Μαλαματίνα" για το κέρδος των επενδυτών πάνω από το 90% των χρεών της. Για τέτοιες μειοψηφίες φτιάχνουν διαχρονικά νόμους οι κυβερνήσεις για ελευθερία απολύσεων, αλλαγές συμβάσεων, για καταστολή των αγώνων των εργαζομένων.

Για αυτούς κινητοποιούν εκατοντάδες από τις δυνάμεις καταστολής, για να σπάσουν την απεργία καθ’ υπόδειξη των εργοδοτών. Έχουν μετατρέψει τα ΜΑΤ σε σεκιουριτάδες των χώρων δουλειάς, αφού κάθε μέρα βρίσκεται στο εργοστάσιο και μια - δυο διμοιρίες, για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της επιχείρησης.

Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη του 2022 κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές από μια μπόρα, δεν βρέθηκαν λίγες χιλιάδες ευρώ για να ξεβουλώσουν τα φρεάτια της πόλης. Ενας συνάδελφος ντελιβεράς παρασύρθηκε σε κεντρικό δρόμο από το ποτάμι της βροχής. Γιατί για τις ανάγκες των πολλών ποτέ δεν αντέχει η οικονομία!!

Για αυτό και δεν βρέθηκαν λεφτά για να έχουν σπίτι να μείνουν οι χιλιάδες φοιτητές που προσπαθούν να σπουδάσουν, δεν βρέθηκαν λεφτά για να μην είναι γιαπιά οι ήδη υπάρχουσες φοιτητικές εστίες, αλλά δόθηκαν 50 εκατ. για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Οι εργαζόμενοι, τα ταξικά συνδικάτα στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα των φοιτητών, κάνουμε άλλη μια φορά πράξη το σύνθημα: ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΑ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ.

Για τους πολλούς, για την πλειοψηφία, για τους εργάτες δηλαδή, ΜΑΤ - απολύσεις - φτώχεια.

Ο αγώνας στην COSCO, στα ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ και τα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, όλα τα φωτεινά παραδείγματα των εργαζομένων στους χώρους που δίνουν μαθήματα αγώνα και αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, αποδεικνύουν ότι:

Κανένας επίδοξος σωτήρας δεν μπορεί να μας σώσει, παρά μόνο να μας ματώσει για την κερδοφορία τους.

Μονάχα ο ίδιος ο λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει το δίκιο του, τα αιτήματά του. Ο ίδιος ο λαός, μέσα από την πάλη του, την οργάνωσή του, μέσα από τα σωματεία του, μπορεί να διεξάγει νικηφόρους αγώνες απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος, γιατί πάνω από όλα έχει το δίκιο με το μέρος του.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Καμία αναμονή.

Τώρα είναι η ώρα οι εργάτες ενωμένοι να απορρίψουν ψεύτικα διλήμματα, να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Όλα αυτά τα χρόνια στη ΔΕΘ έχουμε ακούσει πολλά.

Το 2019 που ο πρωθυπουργός έλεγε εδώ στη Θεσσαλονίκη για "Ανάπτυξη για όλους". Το 2021 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε για "κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη" με τη γνωστή στάση που είχαν στη Βουλή ψηφίζοντας τα μισά άρθρα.

Τώρα θα ακούσουμε περισσότερα από τα ξύλινα τα λόγια τα μεγάλα, λόγω και της προεκλογικής περιόδου. Όπως τα πανηγύρια της ΝΔ περί τέλους της μεταμνημονιακής εποπτείας. Τα ίδια "πανηγύρια" άλλωστε ζήσαμε και το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν "βγήκαμε από τα μνημόνια" και "η χώρα επέστρεφε στην κανονικότητα". Βέβαια, την "κανονικότητα" αυτή τη ζούμε στο πετσί μας.

Ήρθε, λένε, ο πρωθυπουργός με καλάθι μέτρων στήριξης. Από τη μια, δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, φοροαπαλλαγές, προκλητικά προνόμια. Από την άλλη, αύξηση λέει του κατώτατου μισθού και pass για τον λαό. Από τη μια λεφτά με τη σέσουλα για το κεφάλαιο και από την άλλη για όλους εμάς μισό ντεπόζιτο βενζίνη και μια σακούλα σούπερ μάρκετ. Αυτή είναι στην πράξη "η ανάπτυξη για όλους" που πανηγυρίζουν ότι έφτασε το 7,5%.

Θα ακούσουμε πολλά από αυτά τα κόμματα και την ηγεσία της ΓΣΕΕ, για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης ώστε μαζί εργοδότες και εργαζόμενοι να ζήσουν καλύτερα, όπως λένε. Αυτός λένε είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για τους εργαζόμενους.

Αυτό τον δρόμο όμως τον βιώνουν οι εργάτες στα Μεταλλεία Χαλκιδικής. Από τη μια ο χρυσός έφτασε τα 60 χιλιάδες δολάρια το κιλό και από την άλλη, μόλις προχτές, η "Ελληνικός Χρυσός" διέκοψε τη σύμβαση με την εργολαβική Eldimac, πέταξε στον δρόμο 100 μεταλλωρύχους, γιατί λέει… ζορίζεται!!! Και αυτά από μια επιχείρηση που εξορύσσει χρυσάφι!!!

Αυτή είναι η "ανάπτυξη για όλους" και στον κλάδο του Τουρισμού. Ρεκόρ κερδών που βασίζονται στην απλόχερη κρατική στήριξη για να κάνουν ανακαινίσεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές τα μεγάλα ξενοδοχεία. Με ζεστό χρήμα όπως το 2021, που δόθηκαν πάνω από 800 εκατ. ευρώ στους "πολύπαθους" μεγαλοξενοδόχους. Στον άλλο πόλο, αυτόν των εργαζομένων του κλάδου, των 14 εργασιακών σχέσεων, των μισθών που είναι μικρότεροι και από αυτούς πριν 10 χρόνια, αποτυπώνεται το τουριστικό θαύμα.

Για αυτή την ανάπτυξη ξεπουλάνε και σημαντικές υποδομές, όπως πρόσφατα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η εξυγίανσή τους προβλέπει τη γνωστή συνταγή: απολύσεις, αλλαγές εργασιακών σχέσεων, διαγραφή χρεών και πλήθος προνομίων ώστε να μπορεί και ο καημένος επενδυτής να βγάλει το κατιτίς του. Τόσο πολύ διαφωνούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που χτες μαζί, χέρι χέρι, ψήφισαν από κοινού το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Για αυτόν τον δρόμο θρηνεί η εργατική τάξη στην πόλη μας 3 νεκρούς εργαζόμενους το τελευταίο δίμηνο και αμέτρητους σακατεμένους από τα δήθεν ατυχήματα στους χώρους δουλειάς.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης ήθελε τον 17χρονο συνάδελφό μας στον Ωρωπό να δουλεύει και να σπουδάζει, να τρέχει σαν τρελός για να προλάβει τις παραγγελίες, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του στον δρόμο.

Αυτό προϋποθέτει η ανάπτυξή τους. Φθηνότερους, σακατεμένους εργάτες για να πλουτίζουν οι λίγοι.

Για αυτό και δεν χωράει καμία καθυστέρηση στην οργάνωση της πάλης μας.

Γιατί η ζωή μας δεν χωράει σε ψίχουλα σαν αυτά που έρχεται να δώσει ο πρωθυπουργός με βάση τις "αντοχές της οικονομίας", που σημαίνει με βάση το να μην χάσουν ευρώ από τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.

Η φημολογούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 από το 2023, τι σημαίνει στην πράξη; Σημαίνει να φτάσει ο μισθός στα επίπεδα του 2010, ενώ οι τιμές σε όλα έχουν αυξηθεί στα ουράνια.

Καμιά αναμονή ότι μια κυβερνητική εναλλαγή σε αυτά τα πλαίσια θα δώσει λύση στα προβλήματά μας.

Δοκιμάσαμε κάθε είδους: αυτοδύναμες κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, δήθεν αριστερές, εθνικής ενότητας, με δύο και τρία κόμματα, τεχνοκρατών. Τα αποτελέσματα γνωστά. Τότε μας έλεγαν έχουμε κρίση. Τώρα το τροπάρι αλλάζει λέγοντας ότι έχουμε έκτακτες συνθήκες. Όλα αυτά ώστε να μπει πάγος στις διεκδικήσεις. Όσες φορές ο λαός πόνταρε στο μικρότερο κακό, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Απογοήτευση, μοιρολατρία, αναμονή.

Καμιά ελπίδα από χρεοκοπημένες δυνάμεις στο εργατικό κίνημα όπως οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Πέρυσι μιλούσαν για ετήσια μνημόσυνα μπροστά στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ. Έχουν κάνει επίσημη γραμμή τους πως οι απεργίες έφαγαν τα ψωμιά τους. Λένε στους εργαζόμενους πως μπορεί να είναι και το αφεντικό βουτηγμένο στα πλούτη και ο εργαζόμενος με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό, και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς.

Τώρα είναι η ώρα να μπουν οι διεκδικήσεις μας και οι ανάγκες μας στην πρώτη γραμμή. Αυτό είναι το νέο και το ελπιδοφόρο.

  • Δεν θα δεχτούμε τις απολύσεις, την απληρωσιά, τους μισθούς πείνας σαν της μοίρας μας γραφτό.

  • Δεν θα περιμένουμε "διάφορους σωτήρες" να μας λύσουν τα προβλήματά μας.

  • Δεν κρατάμε στάση αναμονής μήπως μια άλλη κυβέρνηση, ένας άλλος υπουργός να μας βοηθήσει

  • Δεν σκύβουμε το κεφάλι στο τι είναι νόμιμο για το κράτος και τους εργοδότες.

Κλιμακώνουμε την πάλη μας:

  • Για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας. Για γενναία μείωση τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, στη θέρμανση, στα καύσιμα. Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.
  • Γιατί σήμερα δεν μπορούμε να παρακολουθούμε με ουδετερότητα τα πολεμικά σφαγεία που δυναμώνουν στην Ουκρανία, ούτε να παίρνουμε θέση με τον έναν ή τον άλλο ληστή στην αρπαγή του πλούτου των λαών.
  • Γιατί δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ως τετελεσμένο γεγονός την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας, να παρακολουθούμε τις αντεργατικές ανατροπές να διαδέχονται η μία την άλλη, να βλέπουμε τα εργατικά δικαιώματα να συρρικνώνονται.
  • Γιατί είναι ανάγκη σήμερα να δυναμώσει ο αγώνας στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, να δυναμώσει η αντεπίθεση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, να ριζώσει η οργανωμένη εργατική απάντηση παντού!

Κάνουμε τη νύχτα μέρα να έρθουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες και διεκδικήσεις.

Η εργατική τάξη ξέρει και μπορεί να οργανώσει νέους πιο μαζικούς και μαχητικούς αγώνες. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να απαντήσουμε στο θράσος της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, όπως της αρμόζει.

Αυτό είναι το πραγματικό καρφί στο μάτι εργοδοσίας και κυβερνήσεων.

Προετοιμάζουμε την πανελλαδική απεργιακή απάντησή μας στις αρχές Νοέμβρη.

Όλες οι δυνάμεις στη μάχη. Μόνο η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της μπορεί να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων, να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα της ακρίβειας, της φτώχειας, της ανεργίας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και όλων όσα την βασανίζουν.

Γιατί μόνο αυτός ο δρόμος διασφαλίζει τα δικαιώματά μας.

Γιατί χωρίς εμάς τίποτα δεν κινείται και έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου