Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
11/09/1823

Πεθαίνει ο Βρετανός αστός οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο.

11/09/1922

Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα από τους Ν. Πλαστήρα, Στ. Γονατά και Δ. Φωκά με επίκεντρο τα στρατεύματα που κατέφυγαν στη Χίο και τη Λέσβο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι κινηματίες συγκρότησαν «Επαναστατική Επιτροπή» και πραγματοποιώντας απόβαση στο Λαύριο μπήκαν στην Αθήνα και ανέλαβαν ουσιαστικά την εξουσία (τυπικά σχηματίστηκε πολιτική κυβέρνηση υπό τον Σ. Κροκιδά). Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α’ διέφυγε στην Ιταλία.

11/09/1938

Γεννιέται η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.

11/09/1943

Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου απελευθερώνουν την πόλη των Καλαβρύτων. Στον ΕΛΑΣ προσχωρούν και πολλοί Ιταλοί από τις φρουρές των Καλαβρύτων, της Τρίπολης, του Αιγίου και της Πάτρας.

11/09/1947

Συνέρχεται στις 11-12 Σεπτέμβρη η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, με κύριο θέμα την πολιτικοστρατιωτική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κόμματος γύρω από τη «δημιουργία ελεύθερου εδάφους στην έκταση της Μακεδονίας και την απελευθέρωση ολόκληρης της Μακεδονίας και Θράκης, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη» (Σχέδιο «Λίμνες»).

Προτάσσοντας το σύνθημα «Όλοι στ’ άρματα! Όλα για τη νίκη!», η Ολομέλεια αποφάσισε τη μετατόπιση του κέντρου βάρους όλης της κομματικής δουλειάς στον ένοπλο αγώνα. 

Σχέδιο «Λίμνες»

11/09/1954 

Πέθανε η Μαρίκα Κοτοπούλη, διακεκριμένη Ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 3/5/1887) 

Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη

11/09/1964

Καθιερώνεται η ελεύθερη χρήση της δημοτικής γλώσσας στα σχολεία.

11/09/1971

Πέθανε ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Νικήτας Χρουστσόφ.  

Νικίτα Χρουστσόφ

11/09/1973

Εκδηλώνεται αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή με επικεφαλής το στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος, Σαλβαδόρ Αλιέντε, οχυρώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο και πέφτει νεκρός με το όπλο στο χέρι. Στο πρώτο μήνυμά της, η χούντα ισχυρίζεται ότι η επέμβαση του στρατού έγινε «για να λυτρωθεί η πατρίδα από το μαρξιστικό ζυγό». Την ίδια ώρα, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες» μεταδίδει ότι «το πραξικόπημα υπήρξε έργο του σκληρού, φιλοαμερικανικού πυρήνα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Εκδηλώνεται αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή

11/09/1986

Πεθαίνει ο πολιτικός και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, δύο φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

11/09/1989

Τιμάται με τη μετακομιδή των οστών της σε επιβλητικό μνημείο στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας, η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης, Λέλα Καραγιάννη. 

Λέλα Καραγιάννη

11/09/2001

Επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ με 4 αεροπλάνα που κατελήφθησαν και εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν κατά συγκεκριμένων στόχων στο αμερικανικό έδαφος: δύο συνετρίβησαν στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου («Δίδυμοι Πύργοι»), ένα στο Πεντάγωνο, ενώ ένα κατέπεσε πριν καταλήξει στον στόχο του.

Από τις επιθέσεις αυτές, που αποδόθηκαν στην οργάνωση Αλ-Κάιντα, έχασαν τη ζωή τους 2.996 άνθρωποι, ενώ αποτέλεσαν την αφορμή για την κατοπινή εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. 

 Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

4 σχόλια:

  1. Το «Χέρι της Ερήμου»
    οι στρατοκράτες του Πινοσέτ. Οι δολοφόνοι της αλήθειας. Οι δολοφόνοι της ελευθερίας του λόγου και του ανθρώπου. Εξαφάνισαν όσους και όποιους ήθελαν, δολοφονώντας τους και θάβοντάς τους στην έρημο Ατακάμα. Την σκληρή και ατέλειωτη έρημο Ατακάμα. Την πιο ξερή έρημο της Υδρογείου. Πως να βρεις τους χαμένους; Τους δολοφονημένους; Τους αγαπημένους; Ατέλειωτη η έρημος και ολόιδια παντού.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/09/blog-post_292.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δικτάτορας Πινοσετ έθαβε τους αντιπάλους του και διαφωνούντες, στην έρημο ώστε να μην βρεθούν ποτέ.
      https://gkagkarin.blogspot.com/2022/09/blog-post_292.html

      Διαγραφή
  2. πεθαίνει ο Ντέιβιντ Ρικάρντο. Αγγλος οικονομολόγος, εκπρόσωπος της ιδεολογίας της αγγλικής βιομηχανικής αστικής τάξης στην περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και της πάλης των αστών κατά της αριστοκρατίας των γαιοκτημόνων. Κύριο έργο του ήταν οι «Αρχές πολιτικής οικονομίας και δημοσιονομίας»
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/09/blog-post_946.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 11/9/1877
    Γεννιέται ο Φέλιξ Εντμούντοβιτς Ντζιερζίνσκι (Фе́ликс Эдму́ндович Дзержи́нский), ηγετικό στέλεχος του πολωνικού και του ρωσικού επαναστατικού κινήματος.
    Φέλιξ στα λατινικά σημαίνει ευτυχισμένος κι αν δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς πόσο ευτυχισμένη ήταν σε προσωπικό επίπεδο η ζωή του Φέλιξ Ντζιερζίνσκι, ο “Σιδερένιος Φέλιξ””, όπως ονομάστηκε, το μόνο σίγουρο είναι πως έζησε τη μεγαλύτερη ευτυχία κάθε επαναστάτη, δηλαδή τη νίκη κι εδραίωση της επανάστασης. Η συμβολή του δε στην επικράτηση και κυρίως στην επιβίωσή της τα πρώτα κρίσιμα χρόνια ήταν πραγματικά πολύτιμη, καθώς ηγήθηκε της Τσε Κα (Чека) ή ВЧК (Всероссийская чрезвычайная комиссия - Πανρωσική Έκτακτη Επιτροπή), της πρώτης σοβιετικής μυστικής αστυνομίας.
    Το 1900 έγινε ένας από τους ιδρυτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πολωνίας και Λιθουανίας, ως υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων και μέλος του ηγετικού κύκλου από το 1903. Στο εθνικό ζήτημα η θέση του προσέγγιζε εκείνη της Ρόζας Λούξεμπουργκ, που θεωρούσε ότι το αίτημα για ανεξάρτητο πολωνικό κράτος υπονόμευε τη διεθνιστική διάσταση του αγώνα των εργατών στη Ρωσική Αυτοκρατορία και ενίσχυε τις αναδυόμενες αστικές τάξεις σε βάρος της εργατικής. Ως το 1915 είχε συλληφθεί έξι φορές, ενώ εξορίστηκε και δυο φορές στη Σιβηρία, όπου συνέγραψε ένα αργότερα πολυδιαβασμένο ημερολόγιο εξορία. Συνολικά πέρασε 11 χρόνια ως κρατούμενος φυλακών, όπου αρρώστησε από φυματίωση. Το καλοκαίρι του 1917 έγινε μέλος των μπολσεβίκων και μπήκε στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. Στη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης ηγήθηκε της ένοπλης εξέγερσης των μπολσεβίκων στην Πετρούπολη κατά της προσωρινής κυβέρνησης του Κερένσκι.
    Με εντολή του Λένιν ιδρύει στα τέλη της χρονιάς τη μυστική αστυνομία Τσε Κα, της οποίας ηγήθηκε ως το θάνατό του. H καταστολή των αντεπαναστατών και όσων με τον ένα ή άλλο τρόπο υπονόμευαν την εξουσία των μπολσεβίκων ήταν αμείλικτη, ιδιαίτερα μετά τις 5 Σεπτέμβρη του 1918, όταν σημειώθηκε η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Λένιν από τη Φάνι Καπλάν. Χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόταν το ρόλο του ο Ντζιερζίνσκι είναι όσα αναφέρονται στο βιβλίο του αναρχικού Βικτόρ Σερζ “Αναμνήσεις ενός επαναστάτη”: “Ο Σερζ έτρεχε μαζί με τον Γκόρκι να διορθώσει αδικίες και να σώσει συντρόφους και φίλους του από την εκτέλεση. Προσπάθησε να το κάνει και για τον ποιητή Γκουμίλεφ που ήταν από τους πρωτεργάτες της Κροστάνδης και πέρασε τις νύχτες του στη φυλακή απαγγέλλοντας στίχους του στους τσεκίτες. Ένας φίλος έθεσε στον Ντζιερζίνσκι το ερώτημα: «μπορούμε άραγε να τουφεκίσουμε έναν από τους δυο-τρεις μεγαλύτερους ποιητές της Ρωσίας;» Κι αυτός απάντησε: μπορούμε άραγε να κάνουμε εξαίρεση για έναν ποιητή;”
    Στη διάρκεια του πολωνοσοβιετικού πολέμου από το 1919 ως το 1921 ήταν μέλος του πολεμικού συμβουλίου υπό το Μιχαήλ Τουχατσέφκι και αργότερα της Πολωνικής Επαναστατικής Επιτροπής στο Μπιαλιστόκ, με στόχο να ετοιμάσει το πέρασμά της Πολωνίας στη σοβιετική σφαίρα, κάτι που ματαιώθηκε μετά την ήττα του Κόκκινου Στρατού στη Βαρσοβία το 1920. Μετά το πέρας του πολέμου, ο Ντζιερζίνσκι παρέμεινε σε υψηλόβαθμες θέσεις, διατηρώντας πάντα εκείνη του αρχηγού τη Τσε Κα, που πλέον ονομαζόταν Γκε Πε Ου -OGPU, ενώ υπηρέτησε και ως επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων και συγκοινωνιών. To 1923 ίδρυσε την ιστορική ομάδα “Δυναμό Μόσχας” ενώ ένα χρόνο μετά έγινε προϊστάμενος του Ανώτατου Οικονομικού Σοβιέτ, επιβλέποντας την υλοποίηση φιλόδοξων οικονομικών σχεδίων σε όλη τη σοβιετική επικράτεια. Έφυγε από τη ζωή την 20η Ιούλη 1926 όταν υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου λίγο αφότου είχε εκφωνήσει ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή.
    Με πληροφορίες από "Κατιούσα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου