Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Οδηγία νέας άγριας «πράσινης» φοροληστείας στην Ενέργεια προωθείται στο Ευρωκοινοβούλιο


Τη στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια και αδυνατούν να πληρώσουν τους εξωφρενικούς λογαριασμούς Ενέργειας και τα καύσιμα, το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει μέσα στο Σεπτέμβριο πρόταση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκτοξεύει στα ύψη τη φορολογία της Ενέργειας και μάλιστα από την 1-1-2023. Ενώ ΕΕ, κυβέρνηση και αστικά κόμματα απογειώνουν την κοροϊδία σε βάρος του λαού μιλώντας για "ευρωπαϊκή λύση" στην ενεργειακή κρίση, την ίδια στιγμή, κυνικά αναθεωρούν την οδηγία δέσμευσης της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αποκαλύπτοντας την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ.

Η οδηγία βάζει φωτιά στα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων, επιβάλλοντας αυξήσεις π.χ. για το φυσικό αέριο από 2,6 ευρώ/ Gigajoule που είναι σήμερα σε 7,17 ευρώ/ Gigajoule, αύξηση δηλαδή κατά 350% το 2023 και κατά 500% έως το 2033, οπότε θα φτάσει στα 10,75 ευρώ/ Gigajoule. Κάνει ακόμη ακριβότερα τα ορυκτά καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κλπ.) με τεράστιες αυξήσεις της φορολογίας τους (πέρα από την τεράστια ήδη επιβάρυνση της τελικής τιμής τους μέσω του συστήματος εμπορίου της ρύπανσης), ευνοώντας τα μονοπώλια της "πράσινης" δήθεν Ενέργειας. Μέσω της άγριας φορολόγησης των ορυκτών καυσίμων πριμοδοτεί την κερδοφορία των ομίλων των λεγόμενων πράσινων μορφών Ενέργειας (ΑΠΕ, υδρογόνο, βιομάζα, βιοκαύσιμα, μη ανθρακούχα καύσιμα κλπ.). Για τη φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας των λαϊκών νοικοκυριών προβλέπει μέχρι και ετήσια "αυτόματη τιμαριθμική αύξησή" της για την επόμενη δεκαετία. Τα κράτη-μέλη μπορούν να απαλλάσσουν από κάθε φορολογία "ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης, προηγμένα βιώσιμα βιοκαύσιμα, βιορευστά, βιοαέριο και προηγμένα βιώσιμα προϊόντα", στηρίζοντας τους αντίστοιχους ομίλους παραγωγής βιοκαυσίμων κλπ., καταστρέφοντας το περιβάλλον και τη φτωχομεσαία αγροτιά, διακινδυνεύοντας την επισιτιστική επάρκεια.

Επιπλέον, η Οδηγία προβλέπει μειωμένη φορολόγηση και "συμβολικούς" συντελεστές για σειρά ομίλων όπως: "Ενεργοβόρες" επιχειρήσεις, εφοπλιστές, αεροπορικούς και σιδηροδρομικούς ομίλους.

Η οδηγία ομολογεί κυνικά ότι "η φορολογία παίζει άμεσο ρόλο στη στήριξη της πράσινης μετάβασης", αποδεικνύοντας με τις ίδιες τις διατάξεις της ότι την κερδοφορία και τις φοροαπαλλαγές των μονοπωλίων θα τις πληρώνει πολλαπλά και με την άγρια, δίχως τέλος φορολόγησή του ο λαός.

Η "πράσινη" καπιταλιστική ανάπτυξη με το χρηματιστήριο Ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, το εμπόριο της ρύπανσης, τη μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ και τη φοροληστεία του λαού με πρόσχημα την "κλιματική αλλαγή" και το περιβάλλον, είναι αυτή που εκτοξεύει την ακρίβεια και τις τιμές της Ενέργειας. Αυτή ήταν μια ακόμα πολυδιαφημισμένη "ευρωπαϊκή λύση" που έγινε θηλιά για τον λαό με ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των άλλων αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) που στηρίζουν την αντιλαϊκή αυτή πολιτική.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και όσους εμφανίζονται σαν επίδοξοι "σωτήρες", ακολουθώντας τις ίδιες αντιλαϊκές ράγες του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος. Ο δικός τους δρόμος είναι να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να οργανώσουν την πάλη και την αλληλεγγύη τους, διεκδικώντας κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια και τα καύσιμα με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών τους. Παλεύοντας για αποφασιστική μείωση τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, στη θέρμανση, στα καύσιμα. Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

Ανακοίνωσή της  Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, σχετικά με την Οδηγία νέας άγριας «πράσινης» φοροληστείας στην Ενέργεια που προωθείται στο Ευρωκοινοβούλιο

1 σχόλιο:

  1. Ο αστός πολιτικός θα σου λέει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος απο το να παγώσεις και να πεινάσεις το 2022 και θα πρέπει να βρείς "εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης" και "εναλλακτικούς τρόπους διατροφής"
    Ο δικαστής θα σου λέει ότι είναι"νόμιμο".
    Ο παπάς θα σου λέει να "κοιτάξεις μέσα σου" και να περιμένεις την άλλη ζωή.
    Ο δημοσιογράφος θα γράφει ότι είσαι "εχθρός της χώρας"αν αντιδράσεις.
    Ο αστυνομικός θα σε δέρνει αν κατέβεις στον δρόμο.
    Πίσω απο αυτούς, ο εργοδότης θα μετράει κέρδη.

    Praxis Review

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου