Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Επικρατεί ο «κεντροδεξιός» συνασπισμός, πρωτιά για το ακροδεξιό κόμμα


Το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d'Italia, FdI) υπό την Τζόρτζια Μελόνι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία, με τα «κροκοδείλια δάκρυα» για την επιστροφή του νεοφασισμού στην Ευρώπη να περισσεύουν, επιχειρώντας να κρύψουν το γεγονός ότι τόσο το κόμμα της Μελόνι, όσο και ο «κεντροδεξιός» συνασπισμός που θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, θα έχουν ως πυξίδα τους τα συμφέροντα του ιταλικού κεφαλαίου, την ώρα που ο λαός της χώρας θα ζει σε κρύα σπίτια, με απλήρωτους λογαριασμούς, δουλεύοντας σε εργασιακούς χώρους – καρμανιόλες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το FdI βλέπει το ποσοστό του να απογειώνεται από το 4,3% πριν από τέσσερα χρόνια σχεδόν στο 26,4% σήμερα.

Ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) με 19,35%, το κίνημα Πέντε Αστέρων (M5s) με 15%, η Λέγκα του Βορρά με 9%, το Forza Italia του Μπερλουσκόνι με 8,15%, το Δράση Ζωντανή Ιταλία με 7,7% και οι Πράσινοι με 3,6%.

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα ο «κεντροδεξιός» συνασπισμός συγκεντρώνει το 44,48% και 232-252 έδρες στη Βουλή ενώ ο κεντροαριστερός στο 26,46% και 77-97 έδρες.

Το αποτέλεσμα αυτό καταγράφεται δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνον στη Σουηδία, όπου συντηρητική συμμαχία που συμπεριλάμβανε τους Σουηδούς Δημοκράτες (SD), κόμμα που προέκυψε από το νεοναζιστικό κίνημα, σημείωσε εκλογική νίκη, έγινε η μεγαλύτερη παράταξη στη σκανδιναβική χώρα. Το SD και το FdI ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Πυξίδα» τα συμφέροντα του ιταλικού κεφαλαίου

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις εθνικιστικές και αντιμεταναστευτικές κορώνες, στόχος του κόμματος Μελόνι και των άλλων κομμάτων του «κεντροδεξιού» συνασπισμού είναι η ισχυροποίηση των ιταλικών μονοπωλίων σε αυτές τις συνθήκες, μέσα στην ΕΕ, ανακτώντας το «χαμένο έδαφος» σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, εν μέσω αντιθέσεων μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, που οξύνονται από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και τις προβλέψεις για νέα οικονομική κρίση.

Άλλωστε το πρόγραμμα που προσυπέγραψαν οι δύο παρατάξεις της άκρας δεξιάς, τα Αδέλφια της Ιταλίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, καθώς και η δεξιά παράταξη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν αμφισβητεί ούτε κατ’ ελάχιστον τις στρατηγικές επιλογές των ιταλικών μονοπωλίων:

Προβλέπει «τήρηση των δεσμεύσεων» που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του NATO, «υποστήριξη της Ουκρανίας», «προσήλωση» στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, «βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση», αλλά και αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και του σχεδίου ανάκαμψης «βάσει των νέων συνθηκών, αναγκών και προτεραιοτήτων» των ιταλικών μονοπωλίων φυσικά...

 

10 σχόλια:

  1. Επειδή οι συζητήσεις θα περιστραφούν και γύρω από τις εκλογές στην Ιταλία, με τη φασίστρω με προβιά Μελόνι να προηγείται μαζί με τον φασίστα Σαλβίνι και τον μποτοξιασμένο δισεκατομμυριούχο ραμολιμέντο Μπερλουσκόνι (ναι ζει ακόμη), ας έχουμε υπόψη μας το εν λόγω άρθρο:
    ''Εν μέσω αντιθέσεων μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, που οξύνονται από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και τις προβλέψεις για νέα οικονομική κρίση, αλλά και αντιπαράθεσης για το πώς τα ιταλικά μονοπώλια θα ισχυροποιήσουν σε αυτές τις συνθήκες τη θέση τους μέσα στην ΕΕ, ανακτώντας το «χαμένο έδαφος» σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, διεξάγονται την Κυριακή οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία.
    Εξάλλου, και η πτώση της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» του Μ. Ντράγκι - που είχε στόχο ακριβώς να υπηρετήσει «ενιαία» αυτά τα συνολικότερα ζητούμενα του ιταλικού κεφαλαίου - συνδέεται άμεσα με τον γεωπολιτικό «σεισμό» που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη διαρκώς κλιμακούμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, τη στάση απέναντι στη Ρωσία και τις κυρώσεις, αλλά και τις αντιθέσεις μέσα στο ιταλικό κεφάλαιο για το πώς θα μοιραστούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 200 δισ. ευρώ, για την ενεργειακή κρίση και τις κρατικές επιδοτήσεις επιχειρήσεων κ.ά.''
    https://www.rizospastis.gr/page.do?id=18731...
    Costas Perdikaris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους ενοχλαει λεει η Μελονι κι οχι οι Ζελενσκι ,Βοριδης ,Αδωνης,Πλευρης που ναι ηδη
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ !!

    Leonidas Papadimitriou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα σάς σοκάρω λίγο που πλαντάζετε για την Ιταλία, αλλά νεοφιλελευθερισμός και ακροδεξιά το ίδιο μαγαζί ψηφοφόρων είναι.

    Leonidas Papadimitriou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ από χρόνια το λέω: Ο σημερινός Καπιταλισμός δε μπορεί πια χωρίς κάποιο είδος φασισμού. Είναι ο παροξυσμός των αντιθέσεων, που το επιβάλει. Δεν είναι "εκτροπή" από την ...κανονικότητα. Είναι ακριβώς η κανονικότητα!

      Διαγραφή
  4. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΙΤΑΛΙΑ....ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΥΡΩΠΗ !!!
    https://patrinaki.blogspot.com/2022/09/video_26.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, με ρεκόρ αποχής και την ακροδεξιά σε πρώτη δύναμη, το μόνο που προμηνύει είναι τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στη γειτονική χώρα. Οι ανέξοδες ''αντισυστημικές'' κορώνες της επικεφαλής του ακροδεξιού μπλόκ Μελόνι δεν μπορούν να κρύψουν τις διαβεβαιώσεις νομιμοφροσύνης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την ευθυγράμμιση με τα σχέδια τους στον πόλεμο μεταξύ ληστών στην Ουκρανία, καθώς και την επιδίωξη της ιταλικής αστικής τάξης -μέσω και της ανάσυρσης της ακροδεξιάς- να θωρακίσει τα συμφέροντά της τρίτης ισχυρότερης οικονομικής δύναμης στο εντεινόμενο ανταγωνισμό εντός της ΕΕ.

    Η οξυμένη λαϊκή δυσαρέσκεια στην Ιταλία, πριν εγκλωβιστεί στα δίκτυα του ακροδεξιού λαϊκισμού, είχε εκτονωθεί κατ’ επανάληψη στις φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, σε αυτές ''των τεχνοκρατών'' τύπου Ντράγκι, με κοινό παρονομαστή τη διάψευση των λαϊκών προσδοκιών. Η λογική άλλωστε του ''μικρότερου κακού'' αυτών των κυβερνήσεων άνοιξαν το δρόμο για την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ιταλία.

    Πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος, στη Ιταλία, την Ελλάδα και παντού είναι να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και στους εκάστοτε κυβερνητικούς διαχειριστές του. Μόνο με ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα μπορούν να δεχτούν αποφασιστικό χτύπημα οι αντιδραστικές δυνάμεις, η αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου και να αλλάξουν οι συσχετισμοί προς όφελος του λαού.
    Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η διαρκώς κλιμακούμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, τη στάση απέναντι στη Ρωσία και τις κυρώσεις, αλλά και τις αντιθέσεις μέσα στο ιταλικό κεφάλαιο για το πώς θα μοιραστούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 200 δισ. ευρώ, για την ενεργειακή κρίση και τις κρατικές επιδοτήσεις επιχειρήσεων κ.ά.''
    https://www.rizospastis.gr/page.do?id=18731&publDate=24%2F9%2F2022&pageNo=39

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας έρθουμε στους δικούς μας φασίστες.

    Οι απόστρατοι της ΕΑΑΣ επαναφέρουν την αγωγή κατά του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου! Ζητούν 70.000€ (συν τόκους…) και 6μηνη φυλάκιση “ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί”…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο καπιταλισμός δεν μελώ(ο)νε(ι),
    γίνεται φασισμός,
    δηλητηριάζει και σκοτώνει.
    Μάγδα Φωτεινού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου