Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Στον αγώνα με το ΚΚΕ για την άνοιξη των δικαιωμάτων μας!


 ΝΕΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

 Το 48ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» με τη συγκλονιστική συμμετοχή νεολαίας ολοκληρώθηκε το Σάββατο και παίρνει τη θέση του στη μοναδική ιστορία του θεσμού, προετοιμάζοντας τη μεγάλη γιορτή για τα 50χρονα του Φεστιβάλ.

Χαρίζοντας αισιοδοξία και χαμόγελο στα χιλιάδες μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, όσους «βάζουν όλες τις δυνάμεις τους σε έναν κοινό στόχο - κι αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα του Φεστιβάλ», όπως έλεγε ο Κώστας Καζάκος, που ήταν παρών μέσα από την τέχνη του, το έργο και την κληρονομιά του στις φετινές εκδηλώσεις. 

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο ξεκίνημα σε μια χρονιά που κυοφορεί μεγάλα γεγονότα!

Με χιλιάδες νέους να πλημμυρίζουν τις κόκκινες πολιτείες και να στέλνουν μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης και μαχητικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ για να αναμετρηθούμε με τη βαρυχειμωνιά της καπιταλιστικής κρίσης και της ενεργειακής φτώχειας, με την κρεατομηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της χώρας μας, που παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις και φέρνει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό και τη νεολαία.

Με εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους να παίρνουν αυτές τις μέρες την απόφαση να οργανωθούν στην ΚΝΕ και να παλέψουν για όλα αυτά τα μεγάλα, ωραία και συγκλονιστικά που είναι μπροστά μας! Συντροφιά με το πολιτικό βιβλίο, τη νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον «Οδηγητή» και τον «Ριζοσπάστη», την ΚΟΜΕΠ, που είναι τα δικά μας ακατανίκητα όπλα στη μάχη για να κερδίσουμε περισσότερες νεανικές συνειδήσεις στην πάλη για τον σοσιαλισμό!

Με εκατοντάδες που γνώρισαν για πρώτη φορά την ΚΝΕ, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη δράση μας και θέλουμε άμεσα να ξανασυναντηθούμε μαζί τους στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, για να πάρουν κι αυτοί τη θέση τους στο σωματείο, στον σύλλογο, στη μαθητική κοινότητα, να εμπιστευτούν τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και να δώσουν τρόπο στην οργή που νιώθουν μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση για όλα όσα έχουν ανάγκη.

Ολοι αυτοί οι νέοι είναι μια τεράστια δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα μέσα σε χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, να συντρίψει το κλίμα αναμονής και μοιρολατρίας που καλλιεργούν όλα τα αστικά κόμματα και οι μηχανισμοί του συστήματος. Να πολλαπλασιάσει τις εστίες αντίστασης και αγώνα απέναντι στη σταθερή πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και οδηγεί σε μόνιμη βαρυχειμωνιά τον λαό.

Τα αγωνιστικά καύσιμα του Φεστιβάλ είναι ανεξάντλητα για όλες τις Οργανώσεις της ΚΝΕ και είναι στο χέρι μας να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οργανώνοντας ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα στη νεολαία με τις θέσεις του ΚΚΕ και πρωτοστατώντας σε κάθε αγωνιστικό σκίρτημα όπως αυτό που είναι σε εξέλιξη στα πανεπιστήμια.

Τα δικαιώματα των φοιτητών στον πάγο - η επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων στο κόκκινο!

Η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς βρίσκει χιλιάδες φοιτητές να αγανακτούν με τα εμπόδια στις σπουδές τους και πολλούς να αγωνίζονται ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και την κρατική καταστολή που τη συνοδεύει. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για «νέους ορίζοντες» στα ΑΕΙ καταρρέουν, αφού με το «καλημέρα» οι φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι:

  • Με την εμπορευματοποίηση της στέγασης, τις παρατημένες και λιγοστές εστίες που παραδίδονται σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, τα ακριβά νοίκια, συνολικά το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών και ζωής.
  • Με τις διακοπές ρεύματος, τους πλειστηριασμούς, τους φουσκωμένους λογαριασμούς που ωθούν χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών να εργάζονται για να σπουδάσουν ή και να παρατάνε τις σπουδές.
  • Με τους κόφτες στη χρηματοδότηση για τις ανάγκες των φοιτητών, τη φοιτητική μέριμνα, τα δωρεάν συγγράμματα, τη σίτιση, με τον κίνδυνο τα αμφιθέατρα και οι εστίες να γίνουν ψυγεία τον χειμώνα, την ίδια ώρα που ξοδεύονται 600 εκατομμύρια ευρώ για την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ.
  • Με την εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο, που συμπληρώνει αυτούς των προηγούμενων κυβερνήσεων και διευρύνει τη μεγάλη αγορά πτυχίων και προσόντων, με τους φοιτητές - πελάτες δεξιοτήτων με ημερομηνία λήξης. Πρώτο θύμα η παιδαγωγική επάρκεια που αποσπάται από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών.
  • Με τους ΝΑΤΟικούς μακελάρηδες να σουλατσάρουν στα Ιδρύματα και να παραγγέλνουν έρευνες για τα δολοφονικά τους σχέδια ενάντια στους λαούς.
  • Με την αποτυχημένη απόπειρα της κυβέρνησης να εγκαταστήσει, κυριολεκτικά μες στη νύχτα, την πανεπιστημιακή αστυνομία σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και ΑΠΘ για να προστατέψει το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο από τις διεκδικήσεις των φοιτητών και των εργαζομένων.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Οσο οξύνεται η αντιλαϊκή επίθεση, όσο φουντώνει η νεανική δυσαρέσκεια, τόσο θα δυναμώνει και η κρατική καταστολή για να βάλει τον λαό και τα δικαιώματά του «στον γύψο». Το ζήσαμε με ένταση στην προηγούμενη καπιταλιστική κρίση και την ψήφιση των 3 μνημονίων από όλων των ειδών τις κυβερνήσεις, στην πανδημία, στις μεγάλες απεργιακές μάχες όπως στην COSCO, στη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» κ.α.

Γι' αυτό και η καλύτερη απάντηση στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία είναι να γίνει πράξη αυτό που φοβούνται, ο μαζικός και οργανωμένος αγώνας για σπουδές, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, η σύγκρουση με τον συμβιβασμό και τη βία της ανασφάλειας, της ανεργίας, της ανέχειας, της αμάθειας, που γεννά καθημερινά το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Αγώνας που δεν «προσαρμόζεται» στον κυνισμό των κυβερνώντων και τις «αντοχές της οικονομίας», ούτε περιμένει κάποιον «σωτήρα» να δώσει τη λύση, αφού όσοι το υποσχέθηκαν, έρχονται καβάλα στις αστυνομικές αύρες που οι ίδιοι αγόρασαν (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ), δίνουν όρκους πίστης στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στο κεφάλαιο και χείρα βοηθείας στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική. Οπως ο κ. Τσίπρας, που κάλεσε τους φοιτητές από τη ΔΕΘ να σταματήσουν την πάλη ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και να περιμένουν τις εκλογές, όταν με αυτές τις κινητοποιήσεις τους έχουν καταφέρει να αποτρέψουν την είσοδο των ΟΠΠΙ.

Εγγύηση για τους αγώνες της νεολαίας είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και πιο μαζική ΚΝΕ μέσα στις σχολές, που μπορεί να αντιπαλεύει τον αρνητικό συσχετισμό, να εμπνέει και να ωθεί στη συλλογική διεκδίκηση, με πλαίσιο πάλης που θέτει στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες των νέων και με γραμμή συσπείρωσης που απαντά στο κύριο: Ποιοι και γιατί στερούν τα δικαιώματα της νέας γενιάς, πώς και με ποιους μπορεί να τα κατακτήσει.

Υποδεχόμαστε αγωνιστικά το άνοιγμα των σχολών, αναβαθμίζουμε τη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων!

Η ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής» σε πρώτη δύναμη σε 118 φοιτητικούς συλλόγους και 12 συλλόγους οικότροφων πανελλαδικά γεννά νέες δυνατότητες και ευθύνες στην παρέμβαση των μελών της ΚΝΕ για την αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος. Το βήμα που έκαναν χιλιάδες φοιτητές να μας εμπιστευτούν στις αρχαιρεσίες των συλλόγων είναι το γόνιμο έδαφος, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης, να ενωθούν οι επιμέρους διεκδικήσεις σε ένα μεγάλο ποτάμι και να συναντηθούν με το εργατικό κίνημα που προετοιμάζει την απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Γι' αυτό στρέφουμε την προσοχή μας στη ζωντανή λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων, στη μαζικοποίηση των διαδικασιών τους, στην πολύμορφη δράση τους για όλα όσα απασχολούν σήμερα τον φοιτητή. Για συλλόγους μαχητικούς, που θα πρωτοστατούν στην οργάνωση της αλληλεγγύης σε όσους φοιτητές έχουν ανάγκη και δεν θα αφήσουν κανέναν μόνο του στον δύσκολο χειμώνα που φέρνουν. Για συλλόγους ενεργούς, που θα αγκαλιάσουν από την πρώτη μέρα τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, οι οποίοι μπορούν με τη συμμετοχή τους να δώσουν νέα δυναμική στον αγώνα! Ηδη δεκάδες σύλλογοι παίρνουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, προετοιμάζοντας εκδηλώσεις υποδοχής των πρωτοετών, συναυλίες, μια πολύμορφη πολιτιστική, αθλητική, εκπαιδευτική δραστηριότητα των φοιτητικών συλλόγων μαζί με τις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές με το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», με σχέδιο, πείσμα και ώθηση από την επιτυχία του Φεστιβάλ ριχνόμαστε στη μάχη! Στα σκοτάδια που απλώνει το σύστημα της αδικίας, να αστράψει το φως της συλλογικής διεκδίκησης και της ελπίδας. Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό!


Του
Θοδωρή ΚΩΤΣΑΝΤΗ*
*Ο Θοδωρής Κωτσαντής είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου