Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Στρατιωτικά πακέτα δισεκατομμυρίων δολαρίων «ρίχνουν» οι ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη

 
Αποκαλυπτικά είναι τα σχέδια που επεξεργάζεται το Πεντάγωνο ακόμη και για μετά το τέλος του πολέμου

 Με δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και με μακρόπνοα σχέδια για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις μετά το τέλος του πολέμου, οι ΗΠΑ και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για μια σε βάθος χρόνου και διαρκώς κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή.

Αποκαλυπτικά είναι τα σχέδια του αμερικανικού Πενταγώνου για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις ευρύτερες προεκτάσεις του για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Το Πεντάγωνο προετοιμάζει λεπτομερείς αναλύσεις και επεξεργάζεται πώς να υποστηρίξει τον στρατό της Ουκρανίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της Αμυνας, που επικαλείται το CNN.

Οι προσπάθειες καθοδηγούνται από τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μ. Μίλεϊ, και θα βασιστούν στα δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Συνολικά η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία ανέρχεται σε 15,2 δισ. δολάρια από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν, τον Γενάρη του 2021, και σε 14,5 δισ. δολάρια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ τον περασμένο Μάη το Κογκρέσο ενέκρινε πακέτο - μαμούθ ύψους 40 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και την ενίσχυση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και σχεδιασμών στην Ανατολική Ευρώπη, το οποίο χορηγείται σταδιακά.

Το Πεντάγωνο, όπως αναφέρεται, εξετάζει το «μέλλον των ουκρανικών δυνάμεων», ποιοι είναι οι στόχοι στην Ουκρανία και «τι θέλουμε να αρχίσει να έχει η Ουκρανία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα;».

Τα σχέδια των ΗΠΑ είναι σε βάθος χρόνου και πέρα από την τρέχουσα σύγκρουση, η οποία αναμένεται να είναι μακρά, οι ΗΠΑ «κοιτάζουν» τουλάχιστον τα επόμενα 5 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας, εξηγώντας ότι θα υπάρξει ένας σαφής «οδικός χάρτης» για το πώς οι ΗΠΑ θα ήθελαν να αναπτυχθεί ο ουκρανικός στρατός από άποψη εξοπλισμών και εκπαίδευσης.

Εξάλλου, και το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «μακροπρόθεσμα στον τομέα της Αμυνας - Ασφάλειας για να μεταβεί από τα όπλα της σοβιετικής εποχής σε δυνατότητες που ανταποκρίνονται στα πρότυπα του ΝΑΤΟ», υπενθύμισε σε πρόσφατο άρθρο του ο γενικός γραμματέας της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Σε αυτό το φόντο, την περασμένη βδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δύο ακόμη πακέτα στρατιωτικής βοήθειας προς τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, για να στηρίξουν τις αντεπιθέσεις για ανακατάληψη περιοχών στα νότια και ανατολικά από τη Ρωσία.

Η «Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία», στην οποία συμμετέχουν περίπου 40 κράτη με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της στρατιωτικής στήριξης του ευρωατλαντικού μπλοκ και των συμμάχων του προς το Κίεβο, συνεδρίασε την Πέμπτη στην αμερικανική βάση Ramstein στη Γερμανία, με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, να ανακοινώνει νέο στρατιωτικό πακέτο ύψους 675 εκατ. δολαρίων και να κάνει λόγο για συμμαχικές «επιτυχίες» στο «πεδίο της μάχης» με εξοπλισμούς «που όλοι παρείχαμε για να πολεμήσουν και να ανακτήσουν το κυρίαρχο έδαφός τους». Ενδεικτικά, η Ουκρανία έχει πλήξει περισσότερους από 400 ρωσικούς στόχους με τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS, ισχυρίστηκε ο στρατηγός Μίλεϊ.

Δύο δισ. δολάρια σε Ουκρανία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Παράλληλα, οι ΗΠΑ προχωρούν σχέδια παραπέρα ενίσχυσης της «επιρροής» και της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη, απέναντι στη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών εντός του ευρωατλαντικού άξονα.

Την ίδια μέρα με τη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής», ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επισκέφτηκε το Κίεβο, όπου ανακοίνωσε επιπρόσθετη στρατιωτική χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία και σε άλλες 18 χώρες που «κινδυνεύουν από μελλοντική ρωσική επιθετικότητα». Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ελλάδα καθώς και οι Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γεωργία, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Τα χρήματα θα αντληθούν από το πακέτο των 40 δισ. δολαρίων «για την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη» και προορίζονται για την «οικοδόμηση σημερινών και μελλοντικών δυνατοτήτων» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και των άλλων χωρών.

Μπλίνκεν: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για «σημαντικό χρονικό διάστημα»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «είναι πιθανό να συνεχιστεί για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα», εκτίμησε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οπως σημείωσε, «υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Ουκρανία» και ο Ρώσος Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα ρίξει πολλούς ανθρώπους στον πόλεμο, με τεράστιο κόστος για τη Ρωσία και το μέλλον της».

«Η Ρωσία έχει σημαντικούς στρατιωτικούς πόρους» και «οι Ουκρανοί επωμίζονται ένα απίστευτα βαρύ κόστος», ιδιαίτερα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, τη Χερσώνα και τις γύρω περιοχές, είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας πως ο ουκρανικός στρατός έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στην αντεπίθεσή του.

Το Κίεβο ανακοίνωσε πως ο ουκρανικός στρατός προχώρησε 50 χλμ. στην περιοχή του Χαρκόβου, απελευθερώνοντας 20 οικισμούς, ενώ ο φιλορώσος επικεφαλής της στρατιωτικής - πολιτικής διοίκησης της περιφέρειας Kουπιάνσκ δήλωσε ότι οι πληθυσμοί των ελεγχόμενων από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχών του Χαρκόβου εκκενώνονται προς τη Ρωσία και το Λουγκάνσκ λόγω ουκρανικών βομβαρδισμών.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε, την Πέμπτη, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους σε δύο τοποθεσίες στα σύνορα μεταξύ των περιοχών Χερσώνας και Μικολάιφ λόγω μεγάλων απωλειών.

Το ΝΑΤΟ αναμένει ακόμη και «εμφύλιες αναταραχές»

Την κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, υπό την πίεση και της «ενεργειακής κρίσης», επισημαίνει το άρθρο του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε κρίσιμη φάση», σημειώνει ο Στόλτενμπεργκ, προειδοποιώντας για έναν σκληρό χειμώνα τόσο για την Ουκρανία όσο και για τις χώρες του ΝΑΤΟ που την υποστηρίζουν.

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη μας θα δοκιμαστούν σοβαρά, καθώς οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις θα νιώθουν την κρίση από την εκτίναξη των τιμών της Ενέργειας και του κόστους ζωής», με «την απειλή περικοπών Ενέργειας, ταραχών και ίσως ακόμη και εμφύλιων αναταραχών», υπογραμμίζει, αλλά θα πρέπει να διατηρηθεί η πορεία κατά της Ρωσίας, παρά το «τίμημα που πληρώνουμε για την υποστήριξή μας στην Ουκρανία».

Μόσχα: Ο «Ρωσικός Κόσμος» και επίσημα το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής

Από την πλευρά της, η ρωσική αστική τάξη διεκδικεί τη δική της «θέση» στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αμφισβητώντας την «ηγεμονία» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Μετά από μια σειρά αποφάσεων για την Αμυνα και τις προτεραιότητες της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ενέκρινε ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής βασισμένο στην έννοια «Ρωσικός Κόσμος» και στην «ανθρωπιστική βοήθεια» της Μόσχας.

Ο «Ρωσικός Κόσμος», που επισημοποιείται με το εν λόγω διάταγμα, είναι μία από τις βασικές κατευθύνσεις της σημερινής εξωτερικής πολιτικής του ρωσικού αστικού κράτους και αξιοποιείται για επεμβάσεις στο εξωτερικό προς «υποστήριξη» του ρωσόφωνου πληθυσμού, όπως στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Το δόγμα «ανθρωπιστικής πολιτικής» αναφέρει ότι η Ρωσία πρέπει να προστατεύει και να προωθεί τις παραδόσεις και τα ιδνικά του «Ρωσικού Κόσμου», που περιλαμβάνει περιοχές με πληθυσμούς ρωσικής εθνικότητας, μιλούν ρωσικά ή συνδέονται με τη ρωσική κουλτούρα, όπως σε βόρειο Καζακστάν, Λευκορωσία, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, Υπερδνειστερία στη Μολδαβία, Νότια Οσετία και Αμπχαζία στη Γεωργία, χώρες της Βαλτικής, καθώς και Σερβία και Ισραήλ.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει υποστήριξη στους συμπατριώτες της που ζουν στο εξωτερικό, στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους, στη διασφάλιση των συμφερόντων τους και τη διατήρηση της ρωσικής πολιτισμικής τους ταυτότητας», αναφέρεται.

Η καπιταλιστική Ρωσία, καθώς εξελίσσεται σε έναν σημαντικό «παίκτη» στον παγκόσμιο ανταγωνισμό ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, επιδιώκει να διατηρήσει και να αυξήσει την γεωπολιτική της επιρροή στον πρώην σοβιετικό χώρο, από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι την Κεντρική Ασία και το Νότιο Καύκασο.

Το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής προβλέπει ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τα σλαβικά έθνη, την Κίνα και την Ινδία, καθώς και να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική και θα εμβαθύνει τους δεσμούς με την Αμπχαζία και την Ν. Οσετία - δύο αποσχισθείσες επαρχίες της Γεωργίας τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητες μετά τον πόλεμο του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου