Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Ολοταχώς στη βαρβαρότητα το... μέλλον της «πράσινης μετάβασης»


 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΔΥΣΚΟΛΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ

 «Οποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», λέει με πρωτοφανή ωμότητα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, την ώρα που τα νοικοκυριά ψάχνουν τρόπο να ζεσταθούν


Μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά, εξαιτίας της έκρηξης στις τιμές της Ενέργειας, με την τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει αυξηθεί κατά 250% και του φυσικού αερίου κατά 1.000% σε σχέση με πέρυσι.

Το γεγονός ότι τα μέτρα που εξαγγέλλονται και υλοποιούνται από την κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της ενεργειακής φτώχειας αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας και «ποτίζουν» όλες τις αιτίες που την τροφοδοτεί, αποτυπώνεται και στις κυνικές δηλώσεις, χτες, διά στόματος αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στ. Πέτσα, ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», δηλαδή, όποιος δεν υποτάσσεται στους όρους που θέτουν η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και η «πράσινη μετάβαση», όποιος δεν κάνει τη μία έκπτωση μετά την άλλη στις βασικές του ανάγκες, δεν έχει καμία τύχη.

Οι ωμές αυτές δηλώσεις έγιναν με φόντο τα καλέσματα της κυβέρνησης σε χιλιάδες νοικοκυριά που δαπάνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια υπέρογκα ποσά για τη μετάβαση στο φυσικό αέριο (1.500 - 3.500 ευρώ ή και παραπάνω), να αλλάξουν ξανά καύσιμο και να επιστρέψουν στο πετρέλαιο πληρώνοντας άλλα τόσα για να αντεπεξέλθουν όπως όπως στις τιμές - φωτιά στο φυσικό αέριο.

Αυτό μάλιστα και ενώ σε ισχύ βρίσκεται ο νόμος για την απαγόρευση των καυστήρων πετρελαίου που έχει ψηφιστεί πριν από τρεις μήνες για να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 17 του λεγόμενου «κλιματικού νόμου», που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 2 Ιούνη, από την 1ηΓενάρη 2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Πρόκειται για διάταξη που ήρθε να προστεθεί στο σύνολο των μέτρων που λήφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) για τη μετάβαση στο - υποτίθεται - πιο «καθαρό» φυσικό αέριο, μέτρα που υποστηρίχθηκαν με τεράστια ποσά από κοινοτικά και κρατικά κονδύλια μέσω συνεχόμενων προγραμμάτων «εξοικονομώ», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά να καταθέσουν τις οικονομίες τους, ακόμη και να χρεωθούν στις τράπεζες για να αποκτήσουν μια «πιο φτηνή θέρμανση». Πλέον αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να δώσουν ξανά μερικές χιλιάδες ευρώ για να επιστρέψουν στο πετρέλαιο ως καύσιμο θέρμανσης, και αν δεν τα διαθέτουν τον λόγο αναλαμβάνει ο... κοινωνικός δαρβινισμός της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας.

Νέος τρόπος χρέωσης

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να καθιερώσει από τις αρχές Οκτώβρη νέο τρόπο χρέωσης στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή την τσέπη του λαού) προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, που συγκρατούσαν σε έναν βαθμό το συνολικό κόστος που κατέβαλλαν τα νοικοκυριά στους προμηθευτές, σταματούν.

Ετσι, η πολυδιαφημιζόμενη ρύθμιση για την «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής» που ενσωματώθηκε στις χρεώσεις, είχε μόλις δύο μήνες ζωής, ίσα ίσα για να εκτοξευθούν κι άλλο οι τιμές και στη συνέχεια... να καταργηθούν οι επιδοτήσεις.

Η όποια επιδότηση πλέον θα γίνεται με κριτήριο την κατανάλωση. Δηλαδή, όσο περισσότερο ...παγώνεις, τόσο περισσότερη επιδότηση θα παίρνεις. Το είπε άλλωστε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, χτες: «Οσο πιο χαμηλή κατανάλωση έχει κάποιος, θα έχει μεγαλύτερη επιδότηση».

Συγκεκριμένα, τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

1. Να χορηγείται χαμηλότερο ύψος επιδότησης σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και επιπλέον ενίσχυση σε όσους καταναλωτές πετύχουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης της κατανάλωσης.

2. Να παρέχεται ενίσχυση στους λογαριασμούς, η οποία θα κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή, όσο πιο χαμηλή είναι η κατανάλωση, τόσο υψηλότερη θα είναι και η επιδότηση.

3. Η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος να δίνεται μόνο σε όσους πετυχαίνουν τη μείωση της κατανάλωσης κατά συγκεκριμένους στόχους.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εισάγει ουσιαστικά μία άλλη εκδοχή της «ατομικής ευθύνης» και λέει στις λαϊκές οικογένειες πως «η κυβέρνηση ό,τι έδωσε έδωσε» - κι αυτά στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας βέβαια -, τώρα τα λαϊκά νοικοκυριά ας κόψουν τον λαιμό τους. `Η κόβουν από τις ανάγκες τους σε φως, θέρμανση και λειτουργία συσκευών για να γλιτώσουν μερικά ευρώ ή πληρώνουν «τα μαλλιά της κεφαλής τους» στους επιχειρηματικούς ομίλους για Ενέργεια ή για τα πανάκριβα «πράσινα» προϊόντα. Στην ουσία, αυτό ακριβώς που είπε χτες ο Στ. Πέτσας.

Εκτός αυτών, πολλά νοικοκυριά στρέφονται στα καυσόξυλα, αφού το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο έχουν εκτοξευθεί. Ομως, το κόστος έχει εκτοξευθεί και αυξάνεται από βδομάδα σε βδομάδα. Αυτήν τη στιγμή, για ένα κυβικό ξύλα πρέπει να πληρώσει κάποιος ακόμα και 130 ευρώ, με αύξηση 30 - 40% σε σχέση με πέρυσι!

Σήμερα οι ανακοινώσεις της Κομισιόν

Εξάλλου, εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στα διεθνή ΜΜΕ, η Επιτροπή αναμένεται να θέσει υποχρεωτικά τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού κατά 3 - 4 ώρες ημερησίως, αφήνοντας στη... διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών να επιλέξουν τις ώρες που θα το πράξουν.

Το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg», αναφερόμενο στο ζήτημα αυτό, μετέδωσε χτες πως η ΕΕ εξετάζει τη φορολόγηση των εσόδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των πυρηνικών σταθμών. Η έκτακτη φορολόγηση θα είναι προσωρινή και θα «βαραίνει» όσες εταιρείες των κλάδων πετρελαίου, αερίου, άνθρακα και διύλισης εμφανίζουν προ φόρων κέρδη, τα οποία είναι κατά 20% υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας (2019 - 2021).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου