Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

«Το ταξίδι συνεχίζεται»


  Δύο συγκινητικά ντοκουμέντα του σκηνοθέτη Γ. Κατωμερή για τον Μίκη Θεοδωράκη

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, ο σκηνοθέτης Γιάννης Κατωμερής αποτίει το δικό του φόρο τιμής στον Μίκη δημοσιεύοντας δύο ιδιαίτερα βίντεο από την ταινία του «Μίκης Θεοδωράκης - Το χρώμα της Ελευθερίας».

Στο πρώτο βίντεο κυριαρχεί ο λόγος του ίδιου του Μίκη. «Τα έργα τα συμφωνικά που έκανα, όπως αυτά που έκανα στην Μακρόνησο είναι για όλο το λαό, να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού» σημειώνει ο Μίκης, ενώ αναφερόμενος ο ίδιος στην μουσική του αλλά και την σχέση που έχει η δημιουργία του με τη συμμετοχή στην ίδια την ταξική πάλη σημειώνει: «Μπορούσα να προχωρήσω λίγο πιο πολύ στη μουσική. Νομίζω τα έργα που έγραφα το 1945 είναι πολύ πιο προχωρημένα σε σχέση με τα μετέπειτα, γιατί τότε ήμουν πολύ ενθουσιασμένος στη μουσική Ήμουν και στον ΕΛΑΣ έκανα και βόλτες εδώ με την Μυρτώ.. Δεν ήταν μόνο η μουσική ήταν και το όραμα για έναν νέο κόσμο. Ένας λόγος που είμαι ευχαριστημένος είναι ότι επέζησα και μαρτύρησα. Είμαι "μάρτυρας" και "μάρτυρας" μιας περιόδου αγνώστου που - θέλουν δεν θέλουν-  βγαίνει στην επιφάνεια» (δείτε εδώ το βίντεο).

Στο δεύτερο βίντεο με τίτλο «Η εξόδος» σμίγουν το τελευταίο ταξίδι του Μίκη από τον Πειραιά στο Γαλατά Χανιών με παλιότερες στιγμές του Μίκη στον Γαλατά. Με την κάμερά του ο Γ. Κατωμερής κατέγραψε τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Μίκη, την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του. Εκεί οι φωνές των τραγουδιστών και του κόσμου που αποχαιρετάει τον Μίκη τραγουδώντας το «Στο περιγιάλι το κρυφό» (σε ποίηση του Γ. Σεφέρη) συναντιούνται με τα απλωμένα χέρια του Μίκη που διευθύνει το ίδιο τραγούδι σε παλιότερη συναυλία του (δείτε εδώ το βίντεο).

Στα βίντεο ακούγονται αποσπάσματα από τα εξής έργα του Μίκη Θεοδωράκη:

- Adagio for Soprano, Saxophone, Percussion and Strings

- Τρίτη Συμφωνία

- Λιποτάκτες (ποίηση: Γιάννης Θεοδωράκης)

- Νύχτα Μαγικιά (ποίηση: Γιάννης Θεοδωράκης)

- Symphonietta

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιάννη Κατωμερής

Οργάνωση: Μαίρη Οικονομίδου

Επιμέλεια: Ελένη Κατωμερή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου