Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του 1964 αποκαλύπτουν σχέδιο πυρηνικής επίθεσης των ΗΠΑ ενάντια σε ΕΣΣΔ και Κίνα


 Την καταστροφή, μέσω της χρήσης ατομικής βόμβας, των υποδομών και ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Σοβιετικής Ένωσης αλλά και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας φαίνεται πως είχε σχεδιάσει το αμερικανικό υπουργείο άμυνας τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, σχετική έρευνα του Τμήματος Αρχείων Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου George Washington αποκάλυψε σχέδιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, το έτος 1964, όπου εξετάζονταν αναλυτικά η πιθανότητα ενός πυρηνικού χτυπήματος των ΗΠΑ ενάντια σε ΕΣΣΔ και Κίνα με σκοπό τη μετατροπή τους σε «μη βιώσιμες χώρες». Σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο, που συντάχθηκε δύο χρόνια μετά την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα, ανώτατοι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ εξέταζαν το ενδεχόμενο ξαφνικού, «προληπτικού» πυρηνικού χτυπήματος σε σοβιετικό έδαφος και ιδιαίτερα σε βιομηχανικές περιοχές. 

Όπως αναφέρουν τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, οι ΗΠΑ υπολόγιζαν στην καταστροφή του 70% περίπου της βιομηχανικής υποδομής της Σοβιετικής Ένωσης ενώ, αντίστοιχα, στο στόχαστρο του σχεδίου βρίσκονταν 30 μεγάλες πόλεις της Κίνας. Η επίθεση θα στόχευε στην εξαφάνιση του μεγαλύτερου μέρους του κινεζικού πληθυσμού που ζούσε στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του πενταγώνου το 1961, ένα πυρηνικό χτύπημα εκ μέρους των ΗΠΑ έπρεπε να επιφέρει τον αφανισμό το 71% του πληθυσμού της Σοβιετικής Ένωσης που ζούσε στις μεγάλες πόλεις και, αντίστοιχα, το 53% στην Λ.Δ. της Κίνας. Αυτό θα σήμαινε το θάνατο τουλάχιστον 70 εκατομμυρίων σοβιετικών πολιτών. 

Σημειώνεται ότι και σήμερα, το αμερικανικό πεντάγωνο- και ευρύτερα το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ- συνεχίζει να θεωρεί πως μόνο η ύπαρξη της απειλής ενός πυρηνικού πολέμου μπορεί να κρατήσει μακριά τον “κίνδυνο” Ρωσίας και Κίνας, οι οποίες θεωρούνται οι άμεσοι ανταγωνιστές της Ουάσινγκτον. Σε πρόσφατη μάλιστα έκθεση του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ, η Ρωσία αναφέρεται 127 φορές, χαρακτηρίζοντας ως απειλή τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της Μόσχας.

 Russia Today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου