Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Ουκρανικούς βομβαρδισμούς με 4 νεκρούς καταγγέλλουν οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας


Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση επί του πεδίου στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Χερσώνας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη η ρωσική επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων στην ανατολική όχθη του Δνείπερου και η ουκρανική αντεπίθεση.

Οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας κατηγόρησαν σήμερα τις δυνάμεις του Κιέβου ότι σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους, βομβαρδίζοντας την γέφυρα Αντονόφσκι στον ποταμό Δνείπερο, η οποία χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση κόσμου από την περιοχή.

Η ρωσική διοίκηση της Χερσώνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι το Κίεβο έριξε «12 (ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς) HIMARS σε σημείο διέλευσης αμάχων κοντά στη γέφυρα Αντονόφσκι» και ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 11. Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο και κυκλοφορική συμφόρηση από οχήματα που περίμεναν να διασχίσουν τον ποταμό.

Το Κίεβο από την πλευρά του έχει χαρακτηρίσει «εκτοπισμό» αυτή τη μετακίνηση πληθυσμού, μετά την ανακοίνωση αυτή τη βδομάδα από τις φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας ότι προγραμματίζουν να απομακρύνουν περίπου 50.000-60.000 ανθρώπους τις επόμενες έξι ημέρες.

Χθες, Πέμπτη, ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης της Χερσώνας, είχε δηλώσει ότι 15.000 άνθρωποι πέρασαν τον ποταμό. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την Χερσώνα, την πρώτη σημαντική ουκρανική πόλη που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτη, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής τους στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν χτες μια απόπειρα ουκρανικής προέλασης στη Χερσώνα.

Από την πλευρά τους, η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμούν πως η κατάσταση στη Χερσώνα φαίνεται να είναι τόσο πιεστική για τις ρωσικές δυνάμεις, που ετοιμάζονται να υποχωρήσουν εγκαταλείποντας τις θέσεις τους δυτικά του ποταμού Δνείπερου.

Φορτηγίδες μεταφέρουν κατοίκους της Χερσώνας στην ανατολική όχθη του Δνείπερου 
Φορτηγίδες μεταφέρουν κατοίκους της Χερσώνας στην ανατολική όχθη του Δνείπερου
 
Εκρήξεις σε Χάρκοβο και Ζαπορίζια αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές

Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε σήμερα τις ουκρανικές πόλεις Χάρκοβο και Ζαπορίζια, σύμφωνα με τις αρχές, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τα πυραυλικά τους πλήγματα στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Πύραυλοι έπληξαν βιομηχανική μονάδα στο Χάρκοβο σήμερα, δήλωσε ο δήμαρχός του Ιχόρ Τερέκοφ, προσθέτοντας ότι τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει αν υπάρχουν απώλειες ούτε έχουν αποτιμήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Ωστόσο, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου Όλεχ Σινεγκούμποφ δήλωσε ότι 5 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις που, όπως κατήγγειλε, βάζουν στο στόχαστρο το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε χτες από τους ηγέτες της ΕΕ να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

Ανεβάζει την ένταση η Λευκορωσία

Η Λευκορωσία, που εικάζεται πως ετοιμάζεται για μεγαλύτερη εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, κατήγγειλε χτες ότι οι προσπάθειες παραβίασης του εναέριου χώρου της καθώς και αναγνωριστικές δραστηριότητες από το ουκρανικό έδαφος είναι καθημερινές.

Προηγουμένως, ο επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Ασφάλειας των Συνόρων της Λευκορωσίας κάλεσε το Κίεβο να αποσύρει τους στρατιώτες του από τα σύνορα προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σχεδόν όλες οι συνοριακές γέφυρες (στην ουκρανική πλευρά) ανατινάχτηκαν, οι αυτοκινητόδρομοι και οι σιδηρόδρομοι κοντά στα σύνορα έχουν εξοπλιστεί πλήρως με εκρηκτικά».

Επιπλέον, η Επιτροπή Κρατικής Ασφάλειας της Λευκορωσίας συνέλαβε έναν Ουκρανό κατάσκοπο και δύο Λευκορώσους, με την κατηγορία ότι έστελναν δεδομένα στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ ο Β. Ζελένσκι τόνισε στους ηγέτες της ΕΕ ότι η πρόταση του Κιέβου για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης παρατηρητών στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας γίνεται «πιο επίκαιρη» καθώς αυξάνεται η απειλή για ρωσική επίθεση από το έδαφος της Λευκορωσίας.

(Με πληροφορίες από εφημερίδα «Ριζοσπάστης» και ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου