Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

«Οδικός χάρτης» για την προστασία των ομίλων της Ενέργειας


 ...στο ναρκοπέδιο των ανταγωνισμών που φουντώνουν

Με τις αντιθέσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη να είναι κραυγαλέες σχετικά και με τη διαχείριση του ενεργειακού ζητήματος, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την ανακοίνωση ενός «οδικού χάρτη» μέτρων, για τον οποίο η μόνη συμφωνία ανάμεσα στα κράτη - μέλη είναι ότι οι λαοί θα συνεχίσουν να βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια για να θωρακίζονται τα κέρδη των μονοπωλίων της Ενέργειας.

«Ο γαλλογερμανικός κινητήρας δεν τραβάει»

Οπως αποτυπώνεται και στην - επί της ουσίας - αδυναμία για να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις, οι αντιθέσεις ακουμπάνε για τα καλά τον «πυρήνα» της ιμπεριαλιστικής ένωσης, και ιδιαίτερα τη σχέση Γερμανίας - Γαλλίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, συμμετείχε στη Σύνοδο με τη θέση της κυβέρνησής του ενάντια στην επιβολή ευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, την ώρα που στο στόχαστρο των υπόλοιπων κρατών - μελών βρίσκεται η απόφαση για τη θωράκιση της γερμανικής οικονομίας με 200 δισ. ευρώ, που μεγαλώνει κι άλλο την «ψαλίδα» της ανταγωνιστικότητας με τις υπόλοιπες καπιταλιστικές οικονομίες. Απαντώντας σχετικά με τις κατηγορίες περί «έλλειψης αλληλεγγύης» ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι «εμείς είμαστε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ευρώπης. Πληρώνουμε το 26% του προϋπολογισμού της».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, σημείωσε ότι η Γερμανία κινδυνεύει να απομονωθεί, ενώ χαρακτηριστική του κλίματος των ημερών είναι η αναβολή της κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων της Γαλλίας και της Γερμανίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα στο Παρίσι αλλά τελικά αναβλήθηκε για τον Γενάρη, αφού, όπως γράφτηκε σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, «Γαλλία και Γερμανία δεν μπορούν να συνεννοηθούν σε βασικούς τομείς, όπως η Ενέργεια και η άμυνα».

Οι αναφορές αυτές αφορούν - πέρα από το προαναφερόμενο γερμανικό πακέτο μέτρων - και τις γερμανικές ενστάσεις για την ενίσχυση των «αυτοτελών» στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, από την οποία ενίσχυση προσδοκά πολλά η Γαλλία, κι ενώ μέσα στη βδομάδα που πέρασε Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία προχώρησαν σε συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο και «πράσινο» υδρογόνο παραμερίζοντας τα πρόσφατα σχέδια της Γερμανίας για «αναβίωση» του σχεδίου για τον αγωγό «MidCat» (ο οποίος θα μετέφερε στη Γερμανία διά μέσου της Γαλλίας επαναεριοποιημένο LNG).

Τη διάσταση απόψεων παραδέχθηκε άλλωστε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λε Μερ, σχολιάζοντας την αναβολή του Γαλλογερμανικού Συμβουλίου. «Οι σχέσεις Παρισιού - Βερολίνου βρίσκονται σε δύσκολη θέση, κυρίως επειδή η Γερμανία με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει στραφεί προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Γαλλία πιέζει για "ευρωπαϊκή κυριαρχία"». Πρόσθεσε ακόμη ότι η διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει θέσει υπό αμφισβήτηση το γερμανικό ενεργειακό μοντέλο, ενώ η Γαλλία έχει επικεντρωθεί στην πυρηνική ενέργεια. Δίνοντας το εύρος και βάθος των ζητημάτων όπου απλώνονται οι διαφωνίες είπε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ζήτημα του φυσικού αερίου και της Ενέργειας, αλλά και η πολιτική έναντι της Κίνας, μας οδηγούν σε έναν στρατηγικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεών μας».

Η δε γαλλική εφημερίδα «Le Monde» έγραψε: «Η γαλλο-γερμανική σχέση περνάει μια δύσκολη φάση. Προφανώς, ο κινητήρας δεν τραβάει»! Ανάλογο σχόλιο έκανε η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel»: «Τίποτα δεν λειτουργεί πια μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού. Ο γαλλογερμανικός κινητήρας που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ενωση μπροστά για δεκαετίες, έχει σταματήσει».

Τα συμπεράσματα της Συνόδου

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ενέργεια επήλθε μια επί της αρχής συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη» μέτρων για τις τιμές της Ενέργειας, που όμως αφήνει ορθάνοιχτα πολλά ζητήματα, σηματοδοτώντας τη συνέχιση των παζαριών και των σφοδρών αντιθέσεων. Αλλωστε, τα ίδια τα κράτη - μέλη προαναγγέλλουν «δύσκολες» διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα, για την αποσαφήνιση των συμπερασμάτων και των κατευθύνσεων της Συνόδου στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε κινείται σε 3 άξονες: Στη μείωση ζήτησης, στην ασφάλεια εφοδιασμού και στη μείωση των τιμών Ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Εχουμε πλέον πολύ καλό "οδικό χάρτη"», υποστήριξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μίλησε περί «συμφωνίας για πακέτο μέτρων», που όμως μένει ακόμη να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειές τους. Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, δήλωσε με σαφήνεια ότι εάν οι υπουργοί Ενέργειας δεν μπορέσουν να συνεννοηθούν για την τελική εκδοχή του σχεδίου, θα χρειαστεί νέα Σύνοδος Κορυφής για το ζήτημα. Κατά τον Εμανουέλ Μακρόν, οι μηχανισμοί που περιγράφονται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή «τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου».

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι αφήνουν προφανώς άθιχτες και ενισχύουν τις αιτίες της ενεργειακής φτώχειας για τους λαούς, δηλαδή την «απελευθέρωση» της αγοράς και τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», η οποία μάλιστα θα επιταχυνθεί με νέα κίνητρα στα «πράσινα» αρπακτικά. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις ρωσικές κυρώσεις, την πριμοδότηση του ακόμη πιο ακριβού LNG στο όνομα της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, τους διάφορους «κόφτες» στην κατανάλωση Ενέργειας από τα νοικοκυριά και βέβαια το ενδεχόμενο να διακοπεί η «κάνουλα» από τη Ρωσία, κάθε άλλο παρά μπορούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των λαών για ενεργειακή βαρυχειμωνιά.

Να αναφέρουμε ότι στο κείμενο συμπερασμάτων (αυτό από το οποίο προκύπτει, σύμφωνα με τα αστικά μέσα ενημέρωσης, «λευκός καπνός») αναφέρεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το ίδιο το Συμβούλιο και την Επιτροπή να υποβάλουν επειγόντως συγκεκριμένες αποφάσεις για τα ακόλουθα μέτρα:

α) Εθελοντική κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, εκτός από τη δεσμευτική συγκέντρωση ζήτησης για ποσότητα που ισοδυναμεί με το 15% των αναγκών πλήρωσης των αποθηκευτικών υποδομών, σύμφωνα με τις εθνικές ανάγκες, και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με αξιόπιστους εταίρους για την αναζήτηση αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων με την εκμετάλλευση του βάρους της συλλογικής αγοράς της Ενωσης και με πλήρη χρήση της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ, η οποία είναι ανοικτή επίσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και τους τρεις συνδεδεμένους Ανατολικούς Εταίρους.

β) Νέο συμπληρωματικό σημείο αναφοράς έως τις αρχές του 2023 που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου.

γ) Προσωρινός δυναμικός διάδρομος τιμών για τις συναλλαγές φυσικού αερίου για τον άμεσο περιορισμό των "επεισοδίων" υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου.

δ) Προσωρινό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με ανάλυση κόστους και οφέλους, χωρίς τροποποίηση της αξιολογικής κατάταξης, αποτρέποντας παράλληλα την αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις χρηματοδότησης και διανομής και τις επιπτώσεις του στις ροές πέρα από τα σύνορα της ΕΕ.

ε) Βελτιώσεις στη λειτουργία των αγορών Ενέργειας για την αύξηση της διαφάνειας της αγοράς, την άμβλυνση της κρίσης ρευστότητας και την εξάλειψη των παραγόντων που ενισχύουν τη μεταβλητότητα των τιμών του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

στ) Ταχεία παρακολούθηση της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων έκτακτης ανάγκης.

ζ) Μέτρα ενεργειακής αλληλεγγύης σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε εθνικό, περιφερειακό ή ενωσιακό επίπεδο, ελλείψει διμερών συμφωνιών αλληλεγγύης.

η) Αυξημένες προσπάθειες για εξοικονόμηση Ενέργειας.

θ) Κινητοποίηση συναφών εργαλείων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο».

Ολα τα παραπάνω περιγράφουν με ακρίβεια μία και μοναδική στρατηγική κατεύθυνση: Την εμβάθυνση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης» και τη διαχείριση της κατάστασης με γνώμονα να μη διαταραχθούν όλες οι αιτίες που έχουν προκαλέσει την ενεργειακή φτώχεια και τη δυστυχία στους λαούς της ΕΕ. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα κέρδη των μονοπωλίων ή να περιορίσουν τη χασούρα τους.

Αλλωστε, λίγο παρακάτω στο κείμενο συμπερασμάτων γράφουν: «Η διατήρηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ενωσης είναι σημαντική. Θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλα τα σχετικά εργαλεία σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας, διατηρώντας παράλληλα την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και διατηρώντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς (...) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ανάγκη να ενταθούν οι επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, στις έτοιμες για το μέλλον ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων, της αποθήκευσης και των καινοτόμων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Σε δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την «επί της αρχής» - όπως την χαρακτήρισε - συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παραπέμποντας σε παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν για να κρατηθούν τάχα πιο χαμηλά οι τιμές της Ενέργειας. Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε ότι ήδη οι πολίτες στην Ελλάδα βλέπουν χαμηλότερες τιμές στα τιμολόγια λόγω των κυβερνητικών μέτρων, όταν η «θηλιά» σφίγγει καθημερινά στον λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών λόγω της γενικευμένης καλπάζουσας ακρίβειας, ενώ τα μέτρα που ούτε κατά διάνοια καλύπτουν τις ανάγκες, τα πληρώνει ο λαός τρίδιπλα από την άλλη τσέπη. Αλλωστε, «ψαλιδίζοντας» και τις όποιες προσδοκίες για μέτρα ανακούφισης και προτάσσοντας τη «δημοσιονομική σταθερότητα», για την οποία ματώνει ο λαός για να θωρακιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου, έσπευσε να πει ότι «κάθε ευρώ είναι μετρημένο», «η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν λαϊκισμούς και πλειοδοσίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου