Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ενταγμένες σε επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια


 Στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής - Ιονίου, που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία, συμμετείχε την Τρίτη ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. Η λεγόμενη Πρωτοβουλία ADRION είναι άλλο ένα ευρωατλαντικής κοπής σχήμα στρατιωτικής συνεργασίας και συντονισμού, όπου συμμετέχουν Αλβανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία, για την επιτήρηση της «ασφάλειας» στον σημαντικό δίαυλο στα δυτικά και βορειοδυτικά της χώρας.

Αλλωστε, στην παρέμβασή του, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η ADRION «αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς περιφερειακής συνεργασίας σε τομείς μείζονος προτεραιότητας και σημασίας, όπως η θαλάσσια ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα του Πολεμικού Ναυτικού των κρατών - μελών της Πρωτοβουλίας». Πρόσθεσε πως «μέσω των δραστηριοτήτων της Πρωτοβουλίας, ενισχύονται τα μέσα και οι μηχανισμοί των χωρών της ADRION έναντι κοινών απειλών και η κοινή θαλάσσια επιτήρηση, γεγονός που συμβάλλει στην ασφάλεια στη Μεσόγειο, περιοχή εξόχως σημαντική για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη, το ελεύθερο εμπόριο και την ενεργειακή ασφάλεια», κόντρα φυσικά στη διείσδυση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως οι Κίνα και Ρωσία.

Διόλου τυχαία, υποστήριξε ότι «η ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί το βασικότερο όχημα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή». Στο ίδιο μοτίβο, εξάλλου, η Σύνοδος υιοθέτησε Κοινή Δήλωση, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται η «πολύτιμη συνεισφορά που προσέφερε η Στρατηγική της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής - Ιονίου (EUSAIR) ως εργαλείο για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας σε κύριους τομείς πολιτικής προς όφελος όλης της περιοχής», ενώ ταυτόχρονα «ενθαρρύνονται» οι αρχηγοί Ναυτικού της ADRION «να προωθήσουν και να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές, τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν και τα διδάγματα που αποκόμισαν εντός της ADRION σε φόρουμ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» και παράλληλα «να επιδιώξουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και καλύτερο συντονισμό με επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εντός της Περιοχής Ευθύνης της ADRION».

Θυμίζουμε ότι το Ιόνιο και η Αδριατική έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες το θέατρο θερμών «τετ α τετ» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, με την εμπλοκή και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, με τον ρωσικό στόλο, με φόντο τόσο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις στα Βαλκάνια, που «κρέμονται από μια κλωστή». Ενδεικτική, το περασμένο καλοκαίρι, ήταν η «πρωτόγνωρη» όπως παρουσιάστηκε τότε επιχείρηση πλοίων του ρωσικού στόλου στα ανοιχτά της Ιταλίας για τον αποκλεισμό του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χ. Τρούμαν».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και στο ίδιο ευρωατλαντικό φόντο, την προηγούμενη Παρασκευή διεξήχθη συνεκπαίδευση της πυραυλακάτου «ΡΙΤΣΟΣ» με τη Δύναμη Ναρκαλιευτικών του ΝΑΤΟ SNMCMG2 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κρήτης. «Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο», αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Εξάλλου, στη Σούδα αναμένεται σήμερα το μεγαλύτερο και νεότερο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Ναυτικού, το «USS George H.W. Bush», το οποίο αναπτύχθηκε στη Μεσόγειο στο πλαίσιο επιχειρήσεων προς περικύκλωση της Ρωσίας στην κλιμάκωση του Ουκρανικού. Θα δέσει στον προβλήτα Κ-14, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 10 του μήνα. Εχει πλήρωμα 3.500 άτομα και επιπλέον 2.500 για την αεροπορία, καθώς κουβαλά περισσότερα από 85 μαχητικά F/A-18C Ηοrnet, F/A-18E/F Super Hornet, ηλεκτρονικού Πολέμου EA-18G Growler, ιπτάμενα ραντάρ Ε-2C Hawkeye και ελικόπτερα ΗΗ-60H.

Τέλος, κατά πληροφορίες η κυβέρνηση σύντομα θα προχωρήσει σε προκήρυξη διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το φιλέτο της ΕΑΒ. Η επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης για την προμήθεια μαχητικών F-35 φαίνεται να ...καλάρεσε στην «Lockheed Martin», που ετοιμάζεται να μπει «στρατηγικός» επενδυτής στην ΕΑΒ, και μάλιστα στο καθαρό από βάρη κομμάτι της. Αλλωστε, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη διαίρεση σε «ΕΑΒ Λειτουργιών» (υπό την «αιγίδα» της «Lockheed Martin» σε συνδυασμό με συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου) και την «ΕΑΒ Παγίων», που θα ανήκει 100% στο Ελληνικό Δημόσιο, θα ελέγχει μεν τις κτιριακές εγκαταστάσεις στην Τανάγρα, αλλά θα φορτωθεί και όλα τα χρέη. Οπως λέγεται, η προκήρυξη θα έχει μικρή διάρκεια, ίσως και μόλις 15 ημερών, ώστε το αποτέλεσμα να ανακοινωθεί σύντομα, οι δε όροι και προϋποθέσεις που θα μπουν ουσιαστικά θα είναι φωτογραφικοί, βάζοντας ως μονόδρομο την εκχώρηση του πακέτου στην αμερικανική πολυεθνική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου