Άλλο η Τουρκία κι άλλο η Ρωσία είναι η θέση της γερμανικής καγκελαρίας έναντι της θέσης που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση που θεωρεί ότι Άγκυρα και Μόσχα έχουν ίδια επιθετική πολιτική.
Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δηλώνει ότι «οι συνθήκες, κατά την απόψή μας, δεν μπορούν να συγκριθούν και θα συνιστούσα να αποφεύγονται τέτοιες συγκρίσεις», απαντώντας στο ερώτημα ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοιες εδαφικές διεκδικήσεις από την Τουρκία, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας». Η απάντηση του Γερμανού καγκελάριου αντικατοπτρίζει την κοινή θέση των Ευρωατλαντικών πως η Τουρκία είναι πολύτιμη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.
Φυσικά, ο Όλαφ Σολτς, όπως άλλωστε συνιστούν και οι ΗΠΑ, προτρέπει Αθήνα και Άγκυρα να τα βρουν μέσω διαλόγου, λέγοντας πως «τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», ρίχνοντας κι αυτός νερό στο μύλο της επίτευξης ενός οδυνηρού συμβιβασμού για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο όνομα της συνοχής του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα, ζητούμενο κρίσιμο στον ανταγωνισμό με Κίνα και Ρωσία. Και ο Όλαφ Σολτς καταδεικνύει πως έχει χρεοκοπήσει ο ισχυρισμός ότι οι δήθεν σύμμαχοι είναι οι «πλάτες» της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας...
Βέβαια, για να κρατήσει τις ισορροπίες, ο Όλαφ Σολς κάνει και μια γενική αναφορά, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, στο ότι «δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου» και προσθέτει πως «αυτό ισχύει και για περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένες στρατιωτικές απειλές».
Για τις σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας ο Όλαφ Σολτς δηλώνει πως «η συνεργασία μας είναι στενή και πλήρους εμπιστοσύνης, ειδικά σε σχέση με την από κοινού υποστήριξη της Ουκρανίας είναι μάλιστα υποδειγματική». Προσθέτει πως «είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που μπορέσαμε να παράσχουμε από κοινού στις ουκρανικές δυνάμεις το τόσο απαραίτητο στρατιωτικό υλικό. Υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως», αναφερόμενος στα ελληνικά τεθωρακισμένα οχήματα που στάλθηκαν στο Κίεβο.
Για τις πολεμικές επανορθώσεις επαναλαμβάνει την πάγια γερμανική θέση ότι «νομικά και πολιτικά το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει».
Για την Ενέργεια και τις σοβαρές αντιθέσεις εντός της ΕΕ δηλώνει πως
«η Ευρώπη στο σύνολό της υποφέρει από την έλλειψη και τις υψηλές τιμές
του φυσικού αερίου και είμαι πεπεισμένος: Η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί
με αλληλεγγύη». Ωστόσο προσθέτει πως «χρειαζόμαστε λύσεις που να είναι
λειτουργικές και να μην έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον εφοδιασμό της
Ευρώπης με φυσικό αέριο». Η θέση αυτή της Γερμανίας σχετίζεται με την
αντίθεσή της στο πλαφόν, με τον ισχυρισμό ότι θα προκληθεί κερδοσκοπία
και οι προμηθευτές θα στραφούν σε άλλες αγορές για να πουλήσουν το
φυσικό αέριο και κατά συνέπεια θα υπάρξει πρόβλημα με τα ευρωπαϊκά, στην
προκειμένη περίπτωση, τα γερμανικά μονοπώλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου