Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Απειλεί και με χερσαία εισβολή με κάλυψη από ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσία


Βήμα-βήμα η Τουρκία ξεδιπλώνει το σχέδιο για την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων της αστικής της τάξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με το βλέμμα στραμμένο και σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, έχοντας ουσιαστικά την κάλυψη ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας.

Οι νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που ξεκίνησε η τουρκική κυβέρνηση, με την κωδική ονομασία «Γαμψό Ξίφος», είναι σε εξέλιξη, με την προοπτική και της χερσαίας εισβολής να είναι πλέον εμφανής.

Χθες, ο Tούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι 184 κούρδοι μαχητές «εξουδετερώθηκαν» κατά τη διάρκεια της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης που εξαπολύθηκε από την Τουρκία στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

«Από την έναρξη της επιχείρησης Γαμψό Ξίφος, 184 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν από πυρά (...) οχημάτων και αεροσκαφών», είπε ο κ. Ακάρ, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πάντα σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, στην πρώτη φάση της επιχείρησης καταστράφηκαν 89 στόχοι, ανάμεσά τους κρησφύγετα, οχυρές θέσεις ή/και αποθήκες των Κούρδων μαχητών.

Σε «αποκλιμάκωση» και «αυτοσυγκράτηση» καλούν ΗΠΑ-Ρωσία

Την ίδια ώρα, η στήριξη των τουρκικών σχεδίων από ΗΠΑ-Ρωσία, αποκαλύπτεται από τις χλιαρές τοποθετήσεις ων εκπροσώπων των δύο χωρών,

Σε δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον «εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της ζωής αμάχων στη Συρία και στην Τουρκία» και προτρέπει να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευτεί η ζωή των αμάχων και να υποστηριχθεί ο κοινός σκοπός να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ)».

«Συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική ενέργεια στο Ιράκ που παραβιάζει την (ιρακινή εθνική) κυριαρχία», προστίθεται στο κείμενο.

Από την πλευρά της η Μόσχα θεωρεί ότι η Άγκυρα πρέπει να απόσχει από τη χρήση «υπέρμετρης» στρατιωτικής ισχύος στη Συρία και ότι απαιτείται να αναζητηθεί ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα, δήλωσε ο Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ, ο ειδικός επιτετραμμένος της Ρωσίας για τον πόλεμο στη Συρία, μεταδίδουν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η ρωσική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με εταίρους της για την επίλυση της σύγκρουσης, πρόσθεσε ο Λαυρέντιεφ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu, TASS)

 


ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑ: Καταδικάζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον γειτονικών χωρών

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) καταδικάζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της τουρκικής κυβέρνησης σε εδάφη άλλων χωρών, επισημαίνοντας ότι αυτές πραγματοποιούνται από την Άγκυρα «σε συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό και σύμφωνα με τα συμφέροντα της αστικής τάξης που εκπροσωπεί».

Υπογραμμίζει ότι «η ασφάλεια του λαού μας δεν μπορεί να διαφυλαχθεί με τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος γειτονικών χωρών, με το πρόσχημα της άμυνας». Προσθέτει δε ότι η τουρκική κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια «άνοιξε τα σύνορα της χώρας μας σε τζιχαντιστικές συμμορίες, με σκοπό να επιτεθεί σε γειτονικές χώρες» και «σχημάτισε "στρατούς" από τζιχαντιστικές συμμορίες στις περιοχές που ελέγχει στα εδάφη γειτονικών χωρών».

«Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του AKP είναι ίδια με την εσωτερική της», τονίζει το TKP, προσθέτοντας ότι «η αστική αντιπολίτευση δεν μπορεί να προτείνει εναλλακτικές έξω από το πλαίσιο που διαμορφώνει το ΑΚΡ».

Σημειώνει ότι πηγή του προβλήματος «ασφάλειας της χώρας μας» αποτελεί «η κοινωνική τάξη πραγμάτων στην οποία ζούμε. Εκείνοι που διενεργούν πράξεις τυφλής βίας, εκείνοι που διατάσσουν επιχειρήσεις σε εδάφη γειτονικών χωρών και εκείνοι που αντλούν οφέλη από όλα αυτά, έχουν κοινή αφετηρία». Και καταλήγει: «Για τον λαό μας μία είναι η διέξοδος: Να αντισταθούμε το συντομότερο δυνατόν και να βάλουμε τέλος σε αυτή την αιματηρή κοινωνική τάξη πραγμάτων!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου