Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Εκθεση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ


Άνοιξε τις πύλες  της η Έκθεση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (30/12/1922) με τίτλο: «ΕΣΣΔ... κ' είσαι τραγούδι κ' είσαι φως στης εργατιάς το στόμα» (Γ. Ρίτσος).

Η έκθεση, φιλοξενείται στον χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ (Μουσείο ΣΦΕΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας (πλησίον σταθμού Μετρό «Μέγαρο Μουσικής»), περιλαμβάνει πλούσιο υλικό για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και των επιτευγμάτων του κατά την 70χρονη πορεία της ΕΣΣΔ.

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι την Κυριακή 11 Δεκέμβρη  από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ., με δυνατότητα ξενάγησης των επισκεπτών. Επίσης λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ διακινούνται σοβιετικές αφίσες της περιόδου.


Για την έναρξη της έκθεσης ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής, σημείωσε:

«Η πρωτοβουλία της ΚΟ Αττικής εντάσσεται στις πολύμορφες δράσεις ιστορικού - μορφωτικού - πολιτιστικού περιεχομένου που εξελίσσονται όλη αυτή την περίοδο και ενισχύουν το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ παντού, προς την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία. Γιατί η ανάδειξη μεγάλων ιστορικών γεγονότων, όπως αυτό της ίδρυσης της Σοβιετικής Ένωσης 100 χρόνια πριν, που σφράγισε την ιστορία του 20ού αιώνα, προσφέρει πολύτιμα και πλούσια συμπεράσματα για τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά. Μπορούν να γίνουν μεγάλη δύναμη στην ταξική πάλη σήμερα, να συμβάλουν στη διαπαιδαγώγηση, στην έμπνευση και την αντοχή των νέων κομμουνιστριών και κομμουνιστών, να συνεπάρουν ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα και νέους, ώστε να κάνουν το αποφασιστικό βήμα, να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων, να βάλουν με τη δράση τους τη σφραγίδα τους σε αυτές. Αυτό διδάσκει η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και η ιστορία της ΕΣΣΔ, της πρώτης νικηφόρας εφόδου προς τον ουρανό, που για δεκαετίες κατάργησε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η εργατική τάξη μπόρεσε να γυρίσει τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος γιατί πήρε την εξουσία στα χέρια της, έφτιαξε το δικό της κράτος συντρίβοντας το κράτος των εκμεταλλευτών της, μπόρεσε με ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία να απολαμβάνει τα αποτελέσματα του τεράστιου πλούτου που με τον ιδρώτα της έφτιαχνε και να μην της τον κλέβει μια μικρή μειοψηφία παράσιτων - καπιταλιστών.


Το κατάφερε, γιατί είχε ως εμπροσθοφυλακή το δικό της Κόμμα, το Κόμμα των Μπολσεβίκων, που αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τη μαχητική πείρα που απέκτησαν τα μέλη του στις σκληρές ταξικές μάχες ολόκληρης της περιόδου 1905-1917. Αλλά και γιατί οι Μπολσεβίκοι, με ηγέτη τον Λένιν, σε κάθε φάση ανάπτυξης της ταξικής πάλης, επέδειξαν χαρακτηριστική ικανότητα εξυπηρέτησης της στρατηγικής με την ανάλογη πολιτική, με συμμαχίες, συνθήματα, ελιγμούς, καθώς και εύστοχη αντιπαράθεση με τους ταξικούς τους αντιπάλους, όπως και με τους μενσεβίκους και τις υπόλοιπες οπορτουνιστικές δυνάμεις. Η ιστορία της ΕΣΣΔ μας διδάσκει ότι όσο το ΚΚ εκπλήρωνε με επιτυχία τον πρωτοπόρο ρόλο του, υπήρχαν και τα ανάλογα αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικά τα τεράστια επιτεύγματα των εργαζομένων της Σοβιετικής Ένωσης σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, που ακόμα και σήμερα είναι απλησίαστα στις καπιταλιστικές χώρες. Όταν το Κόμμα δεν ανταποκρινόταν στα πρωτόγνωρα καθήκοντα της πρώτης προσπάθειας οικοδόμησης της νέας κοινωνίας και προσπάθησε να λύσει υπαρκτά προβλήματα του σοσιαλισμού αξιοποιώντας κριτήρια και κανόνες του καπιταλισμού, τότε η προσπάθεια αδυνάτισε, αντιστράφηκε. Σημείο καμπής αποτέλεσε η οπορτουνιστική στροφή που πραγματοποιήθηκε  στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956. Αντί η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων να αντιμετωπίσει προωθητικά με την επέκταση και εμβάθυνση των κομμουνιστικών σχέσεων, επιλέχτηκε ο αντίστροφος δρόμος. Το αποτέλεσμα ήταν η ενίσχυση του ατομικού - ομαδικού συμφέροντος έναντι του συλλογικού, που αποτέλεσε και τη βάση για την ανάπτυξη των κοινωνικών δυνάμεων εκείνων που επικράτησαν και μέσα στο ΚΚΣΕ και ηγήθηκαν των αντεπαναστατικών ανατροπών, φέρνοντας ένα τεράστιο ιστορικό πισωγύρισμα για τους λαούς όλου του κόσμου.

Παρά τις αδυναμίες, τις ανωριμότητες και τα λάθη, η 70χρονη πορεία της ΕΣΣΔ απέδειξε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού σε σύγκριση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε. Το ΚΚΕ, από θέση υπεράσπισης του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε στην ΕΣΣΔ κατά τον 20ό αιώνα, μακριά από μηδενισμούς και ωραιοποιήσεις, έχει βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα, ώστε η επόμενη έφοδος στον ουρανό να είναι ανεπίστρεπτα νικηφόρα.  Αυτό αναδεικνύει και το απόσπασμα του μεγάλου Γερμανού επαναστάτη Καρλ Λίμπκνεχτ, που επιλέξαμε να κοσμεί ένα από τα ταμπλό της έκθεσης: «Οι ηττημένοι του σήμερα θα είναι οι νικητές του αύριο. Επειδή η ήττα τους διδάσκει (…) Και μόνο μέσα από αβέβαιες προσπάθειες, μόνο μέσα από λάθη ανωριμότητας, μόνο μέσα από επίπονα πισωγυρίσματα και αποτυχίες μπορούν να αποκτήσουν πρακτική γνώση, που εγγυάται τη μελλοντική επιτυχία. (…) Και μέσα από κάθε ήττα ανοίγεται μπροστά τους ο δρόμος προς τη νίκη».  


 Μεγάλη προσέλευση στην έκθεση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ

Άνθρωποι κάθε ηλικίας επισκέπτονται την Έκθεση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, που είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (30/12/1922), με τίτλο: «ΕΣΣΔ... κ' είσαι τραγούδι κ' είσαι φως στης εργατιάς το στόμα» (Γ. Ρίτσος).

Η έκθεση, που φιλοξενείται στον χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ (Μουσείο ΣΦΕΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας (πλησίον σταθμού Μετρό «Μέγαρο Μουσικής»), περιλαμβάνει πλούσιο υλικό για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και των επιτευγμάτων του κατά την 70χρονη πορεία της ΕΣΣΔ.

Θα λειτουργεί μέχρι την Κυριακή 11 Δεκέμβρη, από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ. με δυνατότητα ξενάγησης των επισκεπτών. Επίσης λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ διακινούνται σοβιετικές αφίσες της περιόδου.

Την Παρασκευή εκτέθηκε στο χώρο της έκθεσης το εκμαγείο του ΛένινΠρόκειται για μάσκα θανάτου του Βλαντιμίρ Ίλιτς που παραχωρήθηκε το 2017 στο Αρχείο του ΚΚΕ από το διακεκριμένο αρχιτέκτονα και ζωγράφο, Δημήτρη Ταλαγάνη, ο οποίος απεβίωσε το 2021.

Η έκθεση θα συνοδευτεί και από πολύμορφες εκδηλώσεις:

Την Παρασκευή το πρόγραμμα είχε προβολή της ταινίας «Το δύσκολο πόστο του επαναστάτη», σε σκηνοθεσία Ι. Βεσαράμποφ.

Το Σάββατο, στις 7 μ.μ. θα δοθεί συναυλία κλασικής μουσικής δωματίου, με έργα Σοβιετικών συνθετών (είσοδος με προσκλήσεις). Συμμετέχουν: Γιαννακάκης Παναγιώτης (πιάνο), Ζιάβρας Παναγιώτης (κρουστά), Κλαβανίδης Σταύρος (τρομπόνι), Κοτζιά Μαριλένα (βιολί), Κούσης Ρενάτο (τρομπόνι), Μαυρόπουλος Αλέκος (τρομπέτα), Μπακούρης Τάσος (κόρνο), Πατρικίδου Νίνα (βιολί), Πραματευτάκη Αναστασία (βιολί), Σαρρή Μαρία (κλαρινέτο), Σαρρής Νίκος (τρομπέτα), Τριανταφύλλου Ντίνος (τούμπα).

Την Κυριακή, στις 12 μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα «100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ: Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ο δρόμος χαράχτηκε...». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου