Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

«Προνόμια στους λίγους χαράτσια στον λαό, δεν βγαίνουν τα έξοδα με 500 ευρώ»


Ένα μαχητικό συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό αλλά και την κρατική βία και καταστολή πραγματοποίησαν σήμερα δεκάδες εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς του κινήματος στη Θεσσαλονίκη, βήμα κλιμάκωσης της πάλης για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και ο λαός.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου, όπου απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από τον Γιάννη Μάντζα, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και τον Χρήστο Ιγνατιάδη, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής του ΑΠΘ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Νάσια Αγοραστού, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Στην πορεία που ακολούθησε, ένωσαν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που παλεύουν για αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τους πλειστηριασμούς και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που ενσωματώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό, εργαζόμενοι και σωματεία που δίνουν μάχη ενάντια στις απολύσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή. Εργαζόμενοι από τη «Μαλαματίνα», από τον κλάδο του Μετάλλου, από το έργο του Μετρό κ.ά., ενώ με το δικό τους μπλοκ συμμετείχαν το σωματείο Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας «Μέγας Αλέξανδρος» και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μακεδονίας που δίνουν μάχη για την ακύρωση των εκδικητικών απολύσεων στην «ESA SECURITY».

Με συνθήματα όπως «λαέ που σε τσακίζουν άλλαξε πορεία, να σπάσει ο τσαμπουκάς στην εργοδοσία», «δουλειά για όλους, στοπ στις απολύσεις για όλους τους ανέργους μαζικές προσλήψεις» και «προνόμια στους λίγους χαράτσια στο λαό, δεν βγαίνουν τα έξοδα με 500 ευρώ» η πορεία κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Περνώντας έξω από το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλθηκε η αξιοποίηση του λιμανιού της πόλης από ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά στρατεύματα στο πλαίσιο της εμπλοκής της χώρας μας στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν «Η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Πηγή: Eurokinissi
 
Να διεκδικήσουμε τις ζωές μας πίσω

Στη συγκέντρωση, ο Γιάννης Μάτζας χαιρέτησε το συλλαλητήριο εκ μέρους της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ». Ακόμα, είπε πως «ο θάνατος του Κώστα Φραγκούλη μετά από πισώπλατο πυροβολισμό από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ έφερε σε όλους βαθιά οδύνη, θλίψη και αναβρασμό και ευχαρίστησε το εργατικό κίνημα και τον λαό που στάθηκε δίπλα στην κοινότητα των Ρομά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Επίσης, σημείωσε πως η λίστα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας και των θανάτων Ρομά δυστυχώς ολοένα και μεγαλώνει, υπενθυμίζοντας πως η κοινότητα θρήνησε πριν από έναν χρόνο τον χαμό του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη που επίσης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα.

Ο ίδιος σημείωσε πως η αστυνομική βία και αυθαιρεσία δημιουργούν ένα ανάχωμα πίσω από το οποίο κρύβονται πολύ καλά τα χρόνια ζητήματα των Ρομά. «Ζητήματα περιθωριοποίησης, φτώχειας, μη ασφαλούς πρόσβασης σε στέγαση, μη ισότιμης πρόσβασης σε δομές υγείας και παιδείας και φυσικά ζητήματα εργασίας».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του τσακίσματος του λαϊκού εισοδήματος που πλήττει ιδιαίτερα και τους Ρομά ενώ επίσης επισήμανε πως χιλιάδες οικογένειες Ρομά βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή των πλειστηριασμών, καθώς τα funds, 20 χρόνια μετά τα δάνεια που έλαβαν οι Ρομά με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου «έρχονται να πάρουν τα σπίτια αυτά και να μετατρέψουν πάλι σε άστεγους χιλιάδες συμπολίτες μας Ρομά. Αυτό πρέπει να το πολεμήσουμε όλοι μαζί ώστε να μη συμβεί και αυξηθούν οι καταυλισμοί Ρομά σε όλη τη χώρα.

Ακόμα, ανέφερε πως οι αυξήσεις στην ενέργεια πλήττουν ιδιαίτερα τους στεγαζόμενους Ρομά, ενώ σε όσους ζουν σε καταυλισμούς, «βασικές ανάγκες, θέρμανση, ύδρευση, ηλεκτρικό, βασικές ανάγκες δηλαδή όλων των ανθρώπων, δεν θεωρούνται για εμάς ούτε δεδομένες, ούτε κατακτημένες».

Και καταλήγοντας τόνισε: «Ήρθε η ώρα όλοι μαζί, εργατικό-λαϊκό κίνημα και η κοινότητα των Ρομά να διεκδικήσουμε τις ζωές μας πίσω! Η «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» είναι εδώ για να στηρίξει και να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο κόντρα στις πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων που μας διαχωρίζουν με τη λογική του «διαίρει και βασίλευε». Είμαστε όλοι μαζί ενάντια στη φτώχεια, ενάντια στην περιθωριοποίηση, τη φτωχοποίηση όλου του λαού!». 

Είναι ώρα κλιμάκωσης των αγώνων!

Η Νάσια Αγοραστού, στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης τόνισε μεταξύ άλλων πως το σημερινό συλλαλητήριο αποτελεί βήμα κλιμάκωσης του αγώνα των εργαζομένων, των συνδικάτων και των φορέων τους. Μετά από το συλλαλητήριο για την υγεία, μετά από τις κινητοποιήσεις για να σωθούν λαϊκά σπίτια από τα κοράκια και πάνω από όλα, μετά το μεγάλο λαϊκό ποτάμι στην απεργία στις 9 του Νοέμβρη, «είμαστε και σήμερα εδώ ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό που ετοιμάζουν για να πλουτίζουν επιχειρηματικοί όμιλοι και να βαθαίνει στην φτώχεια ο λαός. Η απεργία στις 9 του Νοέμβρη αποτελεί παράδειγμα για τη δύναμη που κρύβει η οργανωμένη δράση των εργαζόμενων. Μέρα ανάτασης για όλους τους εργαζόμενους. Μέρα που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε ακόμη πιο μαχητικά».

Στη συνέχεια σημείωσε πως την ίδια στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός φέρνει μεγαλύτερη ακρίβεια, φτώχεια, φορολογική αφαίμαξη σε βάρος του λαού, που θα κληθεί να σφίξει και άλλο το ζωνάρι για να συνεχιστεί η τρελή κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, στη Θεσσαλονίκη:

Κλείνουν πτέρυγες νοσοκομείων από τις ελλείψεις σε προσωπικό, δεκάδες αίθουσες χειρουργείων δεν λειτουργούν.

Μόνο το 2022 περιοχές της πόλης (Τούμπα, Συκιές, Μενεμένη) πλημμύρισαν από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Δεκάδες λεωφορεία του ΟΑΣΘ συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός λειτουργίας, με την αναμονή στις στάσεις να φτάνει μέχρι και τη μία ώρα.

Πέφτουν σοβάδες στα σχολεία όπως και η οροφή σε σχολείο στην Πυλαία, με μόλις 1 στα 6 σχολικά κτίρια να είναι της τελευταίας 20ετίας.

«Αυτοί οι προϋπολογισμοί» σημείωσε, «που μεταθέτουν ευθύνες στους δήμους για να γλιτώνει λεφτά το κράτος είναι που οδηγούν στο έγκλημα στις Σέρρες, εκεί που ένα 11χρονο παιδί έχασε τη ζωή του μέσα στο σχολείο. Αποτελεί δολοφονία το συγκεκριμένο γεγονός, γιατί όλα όσα οδήγησαν στον θάνατο του παιδιού έχουν σαν λογική τη μείωση του κόστους, το να γλιτώσει το κράτος λεφτά για να έχει να δίνει στα μονοπώλια!

(...) Τώρα είναι η ώρα, λοιπόν, να κλιμακώσουμε τη δράση μας, να οργανώσουμε τους επόμενους αγώνες μας. Τα διλήμματα που μας ρίχνουν είναι ακόμα περισσότερα. Θέλουν πάση θυσία να φορτώσουν τα βάρη των δικών τους πολιτικών επιλογών στις πλάτες μας.

Η κυβέρνηση από τη μια και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την άλλη, μαλλιοτραβιούνται αν και συμφωνούν πλήρως στα σημαντικά, για το που θα πρωτοχαρίσουν εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι «δήθεν» μεγάλες τους διαφορές είναι στο ποιος μπορεί καλύτερα να μοιράσει τον πλούτο του λαού στα μονοπώλια.

(...) Τα σωματεία και οι φορείς είναι το αποκούμπι μας, είναι η δύναμή μας για να διεκδικήσουμε, για να απαιτήσουμε, για να οργανώσουμε την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά σε κάθε πρόβλημα που απασχολεί τον λαό.

Μπαίνουμε μπροστά για σχολεία ασφαλή που δεν θα φοβόμαστε μήπως δεν επιστρέψουν τα παιδιά μας. Μπαίνουμε μπροστά για να μην μείνει κανείς παγωμένος, πεινασμένος και χωρίς ρεύμα τον χειμώνα! Μπαίνουμε μπροστά για να μην χαθεί κανένα λαϊκό σπίτι. Μπαίνουμε μπροστά για μέτρα υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς. Δεν θα ματώσουμε άλλο για τα κέρδη τους!

Αυτό χρειάζεται σήμερα ο λαός: αγώνα μαζικό, που να αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους που θα βάζει στο επίκεντρό του την αλληλεγγύη. Αγώνα για να μείνουν στα χαρτιά, ανενεργοί όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί, όπως του Χατζηδάκη. Που θα βάλει φρένο στην προσπάθεια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, του ΕΚΘ, με όχημα αυτούς τους νόμους, να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε κέντρα αλλοίωσης συσχετισμών, με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που μπορεί να γίνονται ακόμη και από τον υπολογιστή του αφεντικού.(...)

Αγώνα που θα χτυπάει τους πραγματικούς ενόχους για αυτή την κατάσταση: το σύνολο των κυβερνήσεων και τους νόμους τους, τα κέρδη των εργοδοτών, τα ιμπεριαλιστικά κράτη που σπέρνουν πολέμους.

Τέτοιους αγώνες φοβούνται κράτος και εργοδοσία και για αυτό κάνουν ότι μπορούν για να βάλουν εμπόδια, αναχώματα, για να μην φτάσει η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου να μετατραπεί σε οργάνωση και δράση. Για αυτό και έχουν αμολήσει όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό ενάντια σε όποιον σηκώνει κεφάλι. Τους το λέμε καθαρά και ξάστερα: Η τρομοκρατία δεν θα τους περάσει! Του λαού η πάλη θα τη σπάσει!» 

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι συμπορεύονται με το εργατικό λαϊκό κίνημα»

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Χρήστος Ιγνατιάδης μεταξύ άλλων τόνισε πως οι φοιτητές γνωρίζουν πολύ καλά πως για μια ακόμη φορά «παίρνουν από τις τσέπες των γονιών και των οικογενειών μας δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία όμως δεν πάνε για τις ανάγκες μας. Και αυτό τη φετινή χρόνια γίνεται ακόμη πιο έντονα αντιληπτό».

Όπως σημείωσε, οι φοιτητές, μετά το απαράδεκτο περιστατικό με την πτώση του φοιτητή από το παράθυρο του 3ου ορόφου επειδή δεν χωρούσε στην αίθουσα να παρακολουθήσει το μάθημα του, τους ανακοινώθηκε πως θα ξεπαγιάσουν κιόλας, λόγω της δήθεν ενεργειακής εξοικονόμησης καθώς η θέρμανση στο ΑΠΘ θα παραμένει ανοιχτή μόνο 8-11 το πρωί και το πολύ πολύ αν έχει κρύο θα ανοίγει και 4-6 το απόγευμα. «Κυνικά μας είπαν πως μπορούμε να κάνουμε μάθημα και με κάνα δεύτερο πουλόβερ ή και με το μπουφάν μας, δεν είναι και τόσο τρομερό. Και όλα αυτά, τη στιγμή που γίνονται μαθήματα από το πρωί μέχρι το βράδυ, με φυσικό επακόλουθο να ξεπαγιάζουμε στα αμφιθέατρα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαρκή μείωση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών, που φτάνει τα τελευταία 13 χρόνια το 70% και τόνισε: «Φτάνει πια! Η υπομονή και η ανοχή μας τελείωσε! Ο συντονισμός 122 φοιτητικών συλλόγων μας δείχνει τον δρόμο!».

 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου