Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Καλή χρονιά, αγωνιστικά με το κεφάλι ψηλά ΠΑΝΤΟΥ!


Η χαρά και η ξεκούραση που προσφέρουν οι μέρες των γιορτών είναι πάντα μία ανάσα μπροστά στις μάχες που δίνει κάθε νέος και νέα τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Φέτος δυστυχώς οι δυσκολίες είναι πιο μεγάλες. Ακόμη πιο πολύ βαραίνουν για τους νέους εργατικής - λαϊκής καταγωγής που υπηρετούν τη θητεία τους στον Στρατό Ξηράς, στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία. Τα όσα περιγράφουν οι νέοι στρατευμένοι σε επιστολές που δημοσιεύονται στον «Ριζοσπάστη», στον «Οδηγητή» και στο «alt.gr» «μιλούν από μόνα τους» για την ανέχεια, τις άθλιες υποδομές στις περισσότερες μονάδες, τα μεγάλα βιοποριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Είναι κοινό μυστικό ότι χρειάζεται να δαπανήσουν μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον από τους λογαριασμούς - φωτιά, τα ακριβά ενοίκια, την ακρίβεια που σαρώνει όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Και επιπλέον, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία που φουντώνει, με την κυβέρνηση να υλοποιεί κατά γράμμα όλο τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό για τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, παίζοντας με τη φωτιά, θέτει σε μεγάλους κινδύνους τις ζωές των νέων στρατευμένων.

Τι μπορεί να δώσει ανάσα ανακούφισης και πολύ περισσότερο ελπίδα και προοπτική; Ο αγώνας που δεν σταματά στις πύλες των στρατοπέδων, για θητεία με δικαιώματα. Τα μέτρα που έχει προτείνει ξανά και ξανά το ΚΚΕ για τους φαντάρους και έχουν απορρίψει τα άλλα κόμματα στη Βουλή. Συνολικότερα η πολιτική του Κόμματος για να βαδίσει ο ελληνικός λαός τον δρόμο της απεμπλοκής από τον πόλεμο, από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που συμμετέχει η χώρα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

ΚΝΕ δυνατή παντού!

Βρισκόμαστε δυόμισι μήνες μετά τη δημοσίευση, με τον «Οδηγητή», των Θέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, που σηματοδότησε την έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας για το 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης.

Χιλιάδες νέοι και νέες έχουν προμηθευτεί και έχουν διαβάσει τις Θέσεις, με πολλούς από αυτούς να έχουν κάνει ήδη ερωτήσεις, να έχουν ήδη πει την πολύτιμη γνώμη τους γι' αυτό το κείμενο των 62 σελίδων που αφορά κάθε πτυχή του παρόντος αλλά και του μέλλοντος της ζωής της νεολαίας της χώρας μας. Ολοι αυτοί οι νέοι και οι νέες έρχονται σε επαφή με τον προβληματισμό που τέθηκε από το ΚΣ της ΚΝΕ, για το πώς η Οργάνωση ισχυροποιείται ολόπλευρα, ως Νεολαία του ΚΚΕ, και αποκτά την ικανότητα να παίζει τον πρωτοπόρο ρόλο της για να συμβάλει με νεανικές δυνάμεις στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην αλλαγή συσχετισμών, στην πάλη για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, για τον σοσιαλισμό.

Εξαίρεση δεν αποτελούν και αρκετοί στρατευμένοι που μέσα και έξω από τις μονάδες τους έρχονται σε επαφή, συζητούν, προβληματίζονται πάνω στις Θέσεις της Νεολαίας του ΚΚΕ. Εκτός από τη θέση 35 που περιγράφει συμπυκνωμένα τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο να κατοχυρωθούν στην πράξη τα δικαιώματα των στρατευμένων και να στηριχθούν οι διεκδικήσεις τους, βρίσκουν - όπως οι ίδιοι λένε - απαντήσεις πάνω στα καίρια ζητήματα που τους απασχολούσαν πριν μπουν στον στρατό, αλλά και στα πιεστικά προβλήματα του «αύριο» (εργασία, εκπαίδευση κ.λπ.), στις αιτίες τους αλλά και στην πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Το σύνθημα του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ: «Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών. Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ ΚΝΕ ΔΥΝΑΤΗ ΠΑΝΤΟΥ» δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μπορεί να αποτελέσει βάση για προβληματισμό για τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών που υπηρετούν αυτή την περίοδο τη θητεία τους. Και δεν είναι τυχαίο ότι και το ένα αντίτυπο των Θέσεων που μπορεί να μπει σε έναν λόχο ή σε ένα φυλάκιο, γρήγορα πηγαίνει από χέρι σε χέρι, διαβάζεται, φουντώνει τη συζήτηση ανάμεσα στους στρατευμένους. Κι αυτό γιατί:

-- Οι νέοι και οι νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών αναγνωρίζουν από την πρόσφατη πείρα τους ότι η ΚΝΕ σε μια πρωτόγνωρη περίοδο που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, αναδείχθηκε στην κύρια δύναμη οργάνωσης των αγώνων της νεολαίας. Δεν έλειψε, αντίθετα ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης, χωρίς βήμα πίσω από τις ανάγκες της νεολαίας εκεί που χτυπούσε η καρδιά της: Στο Σύνταγμα την Πρωτομαγιά του 2020, στην αμερικάνικη πρεσβεία στην επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 2020 κάνοντας τις κρατικές απαγορεύσεις κουρελόχαρτο, στους αγώνες στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ και τόσους ακόμα, μέσα στις μάζες των χιλιάδων μαθητών και φοιτητών που πάλεψαν για να ανοίξουν τα σχολεία και οι σχολές τους με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας τους, στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία, στις μεγάλες νεανικές γιορτές των Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη τη χώρα. Τα παιδιά που υπηρετούν σήμερα, και τα ξέρουν, και πολλά από αυτά τα έχουν ζήσει, και γι' αυτό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, καθόλου τυχαία, έχουν αυξημένο κύρος και σε αυτές τις ηλικίες.

-- Πολλά από τα παιδιά που υπηρετούν τη θητεία τους σήμερα, αναγνωρίζουν τα μέλη της ΚΝΕ ως πρωτοπόρους των ιδεών, εκτός από πρωτοπόρους της δράσης. Τους έχουν δει με ένα βιβλίο στο χέρι, ή στη διαρκή προσπάθεια στο αμφιθέατρο, στη γειτονιά, να διακινήσουν τον «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή» σε άλλους νέους. Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν ιδέες και υψηλοί σκοποί και ιδανικά που κινητοποιούν την καθημερινή δράση, κατανοούν ότι καταβάλλουν με οργανωμένο τρόπο μια μεγάλη προσπάθεια που τελικά διαπαιδαγωγεί αγωνιστικά, εμπνέει, διδάσκει ώστε να γίνονται πιο ικανοί στη μάχη των ιδεών, κόντρα στις σάπιες ιδέες του συστήματος.

-- Αρκετοί από τους στρατευμένους αναγνωρίζουν στα μέλη της ΚΝΕ ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή, όπως άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας, δεν χάνουν το κουράγιο τους, έχουν αισιοδοξία και στέκονται μπροστά στις προκλήσεις της εποχής - και μέσα στα στρατόπεδα - με παλικαρίσια στάση. Και ίσως το πιο σημαντικό, αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κάνουν οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες να πείσουν χιλιάδες νέους ότι ο τροχός της κοινωνικής εξέλιξης δεν θα σταματήσει να γυρνά κολλώντας για πάντα μέσα στον σημερινό βάλτο της σήψης του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά πασχίζουν ώστε να επιδρούν στις εξελίξεις, στους τριγμούς, στις καμπές, για να ενισχύεται η πάλη για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ολα τα παραπάνω είναι αναντικατάστατα! Είναι μία πολύ καλή βάση για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας ώστε να καταφέρουμε να αγκαλιάζουν περισσότερους νέους και νέες οι επαναστατικές ιδέες, η πρόταση του ΚΚΕ, κυριολεκτικά παντού.

Φαντάροι, έχετε δίπλα σας το ΚΚΕ! Εμπιστευτείτε το!

Στη χρονιά που μπαίνει, οι νέοι και οι νέες κυριολεκτικά «θα ακούσουν τα πάντα» από τα κόμματα του συστήματος ώστε να μην κάνουν αυτό που θα πονέσει το σύστημα. Ολα τα κόμματα που διαμόρφωσαν τη σημερινή «μαυρίλα» για τη νεολαία είτε ως κυβερνήσεις είτε ψηφίζοντας ως αντιπολίτευση υπέρ αντιλαϊκών νόμων, δηλαδή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, θα απευθυνθούν στη νεολαία με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» μπροστά στις εκλογές, για να κλέψουν την ψήφο της. Ηδη θέτουν ψευδεπίγραφα διλήμματα: «Σταθερότητα» ο ένας, «δικαιοσύνη» ο άλλος.

Ο ελληνικός λαός και ειδικά η νεολαία μπορούν να κάψουν τα σενάρια του συστήματος, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ. Αντικειμενικά, άλλωστε, αυτό που κρίνεται στις εκλογές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες είναι εάν θα είναι δυνατό το ΚΚΕ που παλεύει καθημερινά για τα δικαιώματα της νεολαίας ή εάν θα υπάρξει ισχυρή αντιλαϊκή κυβέρνηση, ενός η περισσότερων κομμάτων, που θα τα τσακίζει.

Αυτό που κρίνεται στις επερχόμενες εκλογές για τους φαντάρους είναι:

-- Αν θα ενισχυθεί το ΚΚΕ ώστε με μεγαλύτερη δύναμη να παλέψει για πραγματική αύξηση του μισθού του φαντάρου και για δωρεάν μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας, ή θα ενισχυθούν τα κόμματα που καθήλωσαν τον μισθό - κοροϊδία στα 8,62 ευρώ τον μήνα και αναγκάζουν τους φαντάρους να πληρώνουν 3.000 - 4.000 ευρώ για να βγάλουν τη θητεία τους.

-- Αν θα ενισχυθεί το ΚΚΕ ώστε περισσότεροι βουλευτές να λείπουν από τα έδρανα όταν χαιρετίζουν στη Βουλή ο Ζελένσκι και το ναζιστικό Τάγμα του Αζόφ ή θα ενισχυθούν τα κόμματα - πατερίτσες του ΝΑΤΟ που δίνουν πάνω από 7 δισ. ευρώ (ή 600 ευρώ ανά κάτοικο της χώρας) στο ΝΑΤΟ και γεμίζουν όλη την Ελλάδα με ΝΑΤΟικές βάσεις - ορμητήρια πολέμου, την ώρα που αδειάζουν από στρατιωτικό οπλισμό τα στρατόπεδα για να τον στείλουν στο Κίεβο.

-- Αν θα ενισχυθεί το ΚΚΕ που στηρίζει το σύνθημα «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά, έξω από τα σύνορα δεν έχουν δουλειά» ή θα ενισχυθούν τα κόμματα που περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των στρατευμένων, που με βάση το νομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει τιμωρούνται φαντάροι γιατί χαιρέτισαν μία κινητοποίηση ή έστειλαν μία επιστολή εκφράζοντας τη γνώμη τους, όπως έχουν κάθε δικαίωμα.

Για να είναι όντως λοιπόν μια καλή χρονιά, οι φαντάροι και συνολικότερα η νεολαία πρέπει να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους, να εμπιστευτούν και να στηρίξουν το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες...

 Του Νίκου Αμπατιέλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

2 σχόλια:

  1. "Μήπως είχε δίκηο ο Μάρξ;"

    Πρωτοσέλιδο του αυριανού "Καθρέφτη" ("Der Spiegel").

    Nα μου θυμηθείτε, θα θέλουν Επανάσταση οι ...δισεκατομμυριούχοι, και θα αντιδρούν οι ...προλετάριοι!
    Καλή Χρονιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου