Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 

11/12/1803

 Γεννήθηκε ο Γάλλος συνθέτης, Εκτόρ Μπερλιόζ (Φανταστική Συμφωνία)

11/12/1890

Γεννιέται ο Αργεντινός τραγουδιστής του ταγκό Κάρλος Γκαρντέλ.

11/12/1911

Γεννιέται ο Αιγύπτιος συγγραφέας Ναγκίμπ Μαχφούζ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1988).

11/12/1919

Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Συγκροτείται η Πανουκρανική Επαναστατική Επιτροπή.

11/12/1922

Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το ιδρυτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ). Σε αυτό μετείχαν αντιπρόσωποι των σοσιαλιστικών νεολαιών και ομίλων νέων από την Αθήνα, τον Πειραιά, το Βόλο, τη Χαλκίδα, τη Δράμα, την Πάτρα, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη.

Ιδρυτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ)

11/12/1922

Γεννήθηκε ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης.  

Γρηγόρης Μπιθικώτσης

11/12/1927

Στη Βουλή διεξάγεται συζήτηση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας και τη δίωξη των κομμουνιστών βουλευτών. Η άρση εγκρίνεται και οι κομμουνιστές βουλευτές παραπέμπονται στον ανακριτή με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στις φυλακές Συγγρού. Ξεσπούν λαϊκές αντιδράσεις και έπειτα από τρεις μήνες η κυβέρνηση αναγκάζεται να εκδώσει απαλλακτικό βούλευμα. Οι κομμουνιστές βουλευτές επιστρέφουν στην Βουλή.

11/12/1927

Πραγματοποιείται εξέγερση των εργατών στην Καντώνα της Κίνας με επικεφαλής τους κομμουνιστές. Η «Κομμούνα της Καντώνας», έπειτα από 3 μέρες ηρωικής αντίστασης, καταλύθηκε υπό το βάρος της επίθεσης υπέρτερων αστικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονταν από στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας. Χιλιάδες εργάτες εκτελέστηκαν την επαύριο της ήττας της εξέγερσης. 

Επαναστατική εξέγερση στην Καντόνα

11/12/1929

Στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας εκλέγεται με τη βοήθεια των Φιλελευθέρων ο Αλ. Ζαΐμης, που προερχόταν από τη βασιλική παράταξη.

11/12/1932

Βρετανία, Ιταλία και ΗΠΑ δηλώνουν πως αναγνωρίζουν την αρχή της ισοτιμίας της Γερμανίας στο ζήτημα των εξοπλισμών.

11/12/1941

Γερμανία και Ιταλία κηρύσσουν τον πόλεμο στις ΗΠΑ.

11/12/1944

Με νυχτερινή επίθεση τμήματα του 4ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ προωθήθηκαν μέχρι την Ομόνοια, η οποία είχε περιφραχθεί με συρματόπλεγμα και διέθετε καλά οργανωμένη άμυνα. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε ακόμη την περιοχή γύρω από τις στήλες του Ολυμπίου Διός, καθώς και το Πολυτεχνείο, ενώ κυριεύτηκαν το Δ’ Αστυνομικό Τμήμα και η Τροχαία.

Οι βρετανικές επιθέσεις σε Βατραχονήσι-Παγκράτι και στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»

11/12/1945

Η ΚΕ του ΕΑΜ αίρει την ανοχή και υποστήριξη που είχε δώσει στην κυβέρνηση Σοφούλη, επειδή δεν εκπλήρωσε τις «δημοκρατικές της υποσχέσεις», να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να παύσουν οι διώξεις.

11/12/1946

Ιδρύεται το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF)

11/12/1948

Τη νύχτα της 11 προς 12 Δεκεμβρίου 1948 δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού αποτελούμενες από την 1η Μεραρχία με διοικητή τον Χ. Φλωράκη (Γιώτη) και την 2η Μεραρχία με διοικητή τον Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή) πραγματοποιούν επιχείρηση για την κατάληψη της Καρδίτσας. Στην επιχείρηση πήρε επίσης μέρος η ταξιαρχία ιππικού του ΔΣΕ με διοικητή τον Στ. Μανάκα (Στέφο), που ανήκε στην 1η Μεραρχία. Τη γενική διεύθυνση της επιχείρησης είχε ο Κ. Καραγιώργης, διοικητής του Κλιμακίου Γενικού Αρχηγείου Νοτίου Ελλάδας (ΚΓΑΝΕ).

Επιχείρηση για την κατάληψη της Καρδίτσας

11/12/1951

Αποχωρούν από την ΕΔΑ οι Αριστεροί Φιλελεύθεροι και ο Μιχάλης Κύρκος.

11/12/1961

Η ΕΣΣΔ ανακοινώνει τη διακοπή των σχέσεων με τη ΛΔ Αλβανίας.

11/12/1964

Κουβανοί φυγάδες βάλλουν κατά του κτιρίου του ΟΗΕ με μπαζούκας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τσε Γκεβάρα από το βήμα του διεθνούς Οργανισμού.

11/12/1964

Τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων ειδήσεων αναφέρουν ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Χ. Ουίλσον, διαβεβαίωσε μυστικά τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζόνσον, ότι η χώρα του θα συμμετάσχει, τελικά, στην πολυμερή πυρηνική δύναμη του ΝΑΤΟ, παρά τις δημόσια εκφρασμένες αντιρρήσεις της.

11/12/1973

Οι ηγέτες της Δυτικής Γερμανίας, Βίλι Μπραντ, και της Τσεχοσλοβακίας, Λ. Στρούγκαλ, υπογράφουν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ακυρώνοντας τη Συνθήκη του Μονάχου για το διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας του 1938.

11/12/1974

Μετά την παραίτηση του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη (πτώση της Χούντας), ο δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλος ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

5 σχόλια:

  1. 11 Δεκέμβρη 1964, ο Τσε Γκεβάρα πραγματοποιεί ιστορική ομιλία στον ΟΗΕ ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις ΗΠΑ, μέσα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, στην καρδιά του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
    Η ομιλία του, μνημείο αντι-ιμπεριαλιστικού λόγου και υπεράσπισης των λαών που μάχονται για την ελευθερία τους,έγινε χωρίς την παρουσία του εκπροσώπου των ΗΠΑ (Α.Στίβενσον).
    Άλλωστε,είχαν προηγηθεί οι εχθρικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον ενάντια στην Κούβα, η κρίση των πυραύλων, η απόβαση του Κόλπου των Χοίρων και η επιβολή του απάνθρωπου οικονομικού αποκλεισμού εκ μέρους της κυβέρνησης Κένεντι.
    Ο Γκεβάρα,τότε υπουργός βιομηχανίας της Κούβας, κατήγγειλε ανοιχτά τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού σε όλο τον κόσμο (Κονγκό, Γουινέα, Αγκόλα, Μοζαμβίκη, Καμπότζη, Κολομβία, Λάος, Παναμάς, Πουέρτο Ρίκο, Βρετανική Γουιάνα, Κύπρο, Ροδεσία, Ν.Αφρική, Παλαιστίνη κ.α).
    Όμως, δεν έμεινε εκεί. Μέσα στην καρδιά του καπιταλισμού, έστρεψε τα βέλη του προς το κοινωνικό απαρτχάιντ που επικρατούσε σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ:
    "Πως είναι δυνατό να παριστάνει το φρουρό της ελευθερίας εκείνος που σκοτώνει τα ίδια του τα παιδιά και καθημερινά τα ταπεινώνει για το χρώμα που έχει το δέρμα τους; Πως μπορεί να ποζάρει για φρουρός της ελευθερίας εκείνος που αφήνει ελεύθερους τους δολοφόνους των νέγρων και μάλιστα τους προστατεύει και τιμωρεί το νέγρικο πληθυσμό επειδή απαιτεί να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του ως ελεύθερων ανθρώπων;".
    Έκλεισε την ομιλία με την φράση "Patria o muerte!" (Πατρίδα η θάνατος!).
    Την ώρα που ήταν στο βήμα, έγινε απόπειρα δολοφονίας του, με εκτόξευση ρουκέτας προς το κτίριο του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές,το βλήμα είχε εκτοξευθεί από την περιοχή Κουϊνς της ανατολικής όχθης και έπεσε στη θάλασσα, 200 περίπου μέτρα πριν τις ακτές του Μανχάταν. Ποτέ δεν διευκρινίστηκε ποιός εκτόξευσε τη ρουκέτα απο το μπαζούκας που, σύμφωνα με έρευνες της αστυνομίας, ήταν ιδιοκτησίας του στρατού των ΗΠΑ.
    Μια δεύτερη απόπειρα έγινε-πάλι την ώρα της ομιλίας-απο ισπανόφωνη που συνελήφθη να κατευθύνεται προς το κτίριο του ΟΗΕ κρατώντας μαχαίρι. Σκοπός της, όπως δήλωσε, ήταν να δολοφονήσει τον Γκεβάρα όταν θα έβγαινε απο το κτίριο.
    Σήμερα, που τα εγκλήματα όλων των ιμπεριαλιστών και οργανισμών τύπου ΝΑΤΟ συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο, η ιστορική ομιλία του Γκεβάρα είναι πιο επίκαιρη απο ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιστορική ομιλία του Τσε Γκεβάρα στον ΟΗΕ
      https://gkagkarin.blogspot.com/2020/12/blog-post_286.html

      Διαγραφή
    2. Τι απο όλα αυτά που λέει ο ΤΣΕ ισχύει στην σημερινή Κούβα... ΤΙΠΟΤΑ. Οσο για το Τσίρκο των Αδεσμεύτων και τι ρόλο έπαιξε είναι πεντακάθαρο....
      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. ο Εκτωρ Μπερλιόζ. Γάλλος συνθέτης, από τους σημαντικότερους του 19ου αιώνα.
    Έγραψε όπερες, συμφωνίες, ορατόρια, χορωδιακά έργα και εκκλησιαστική μουσική. Τα γνωστότερα έργα του είναι η Φανταστική Συμφωνία και το Ρέκβιεμ. Ο Μπερλιόζ κατατάσσεται στο ρεύμα του ρομαντισμού και προήγαγε τη συμφωνική μουσική, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος στη συγκρότηση και την αξιοποίηση της συμφωνικής ορχήστρας. 
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/12/blog-post_143.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 11 Δεκέμβρη 1981, το τάγμα "Atlacatl" του στρατού του Σαλβαδόρ, που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ για να ενισχύσει την χούντα της χώρας, μπαίνει στο χωριό Ελ Μοζότε.
    Ο Ρήγκαν είχε αναλάβει την Προεδρία στις αρχές της ίδιας χρονιάς και οι ΗΠΑ στήριζαν τους περισσότερους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αμέσως μετά, ξεκίνησε τρομοκρατικές επιχειρήσεις στην ύπαιθρο, σε συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις της χούντας.
    11 Δεκέμβρη 1981 μπαίνει στο χωριό Ελ Μοζότε. Οι στρατιώτες μαζεύουν τους χωρικούς στην πλατεία και τους αναγκάζουν να ξαπλώσουν με το πρόσωπο στο χώμα. Οι γέροι απομακρύνονται, βασανίζονται για το αν οι γιοι τους είχαν ενταχθεί στο αντάρτικο κι έπειτα δολοφούνται.
    Οι γυναίκες βιάστηκαν κι εκτελέστηκαν. Μερικές που είχαν μωρά, μαζί με τα παιδιά του χωριού, υποχρώθηκαν να μπουν σε μία μονή πίσω από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία του χωριού. Οι στρατιώτες τις πυροβολήσαν και τους έριξαν χειροβομβίδες. Στο τέλος έσφαξαν όλα τα παιδιά (με μαχαίρια, άλλα τα κρέμασαν στα δέντρα κ.α).
    Δολοφόνησαν όλους τους ανθρώπους που συνάντησαν: γηραιούς ενήλικες, άνδρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια, σκότωσαν ζώα, κατέστρεψαν και έκαψαν φυτείες, σπίτια, και κατέστρεψαν οτιδήποτε σχετιζόταν με την κοινότητα. Στην συνέχεια, λεηλάτησαν και άλλα χωριουδάκια της περιοχής στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
    Η σφαγή αποκαλύφθηκε από δημοσιογράφους των New York Times και της Washington Post που έφτασαν στον τόπο του εγκλήματος μαζί με έναν φωτογράφο εβδομάδες μετά τη σφαγή. Πτώματα κείτονταν ακόμη στα καλαμποκοχώραφα και στα λασπόσπιτα, βορά στα όρνεα.
    Η κυβέρνηση Ρήγκαν αρνήθηκε πως τα "συμμαχικά" στρατεύματα του Ελ Σαλβαδόρ διέπραξαν τη σφαγή. Η Αμερικανική Πρεσβεία στο Σαν Σαλβαδόρ πρότεινε πως την ευθύνη είχαν οι αντάρτες! Την ίδια γραμμή ακολούθησε και η χούντα.
    Για πολλά χρόνια, συγγενείς των θυμάτων συναντούσαν την άρνηση των αρχών όχι μόνο για κάθε έρευνα και δίκη αλλά ακόμα και για την ύπαρξη της σφαγής. 30(!) χρόνια μετά, το 2011, η κυβέρνηση και το κράτος του Σαλβαδόρ δημοσίευσε μια "συγνώμη". Κανένας δεν τιμωρήθηκε για την σφαγή και οι διαδικασίες που ξεκίνησαν δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα.
    Δεν υπήρξε ποτέ δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου