Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Να σταματήσει η προσπάθεια συγκάλυψης


 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ 16ΧΡΟΝΟ

Σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκε ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ ο οποίος πυροβόλησε εν ψυχρώ στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ καύσιμα.

Σε βάρος του αστυνομικού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης. Το πρωί της Παρασκευής ο 34χρονος αστυνομικός μεταφέρθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης στα δικαστήρια, προκειμένου να απολογηθεί. Η μεταφορά του έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα και με δρακόντεια αστυνομικά μέτρα. Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για την προφυλάκισή του ή όχι, οπότε του επιβλήθηκε κατ' οίκον περιορισμός, μέχρι να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προκειμένου να εκδώσει απόφαση.

Από νωρίς έξω από τα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν συγγενείς και φίλοι του 16χρονου, απαιτώντας να σταματήσει η προσπάθεια συγκάλυψης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους μηχανισμούς του κράτους, ενώ με τα συνθήματά τους ανέδειξαν ότι πίσω από τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του 16χρονου Κώστα, που χαροπαλεύει στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, βρίσκονται ρατσιστικά κίνητρα.

«Δεν ήταν η βενζίνη, δεν ήταν τα λεφτά, οι μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήτανε Ρομά», φώναζαν και ζητούσαν «δικαιοσύνη». Μάλιστα, σε μια κίνηση συμβολισμού, έβαλαν φωτιά σε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, προβάλλοντας ότι δεν ήταν τα 20 ευρώ καύσιμα που δεν πλήρωσε ο 16χρονος ο λόγος που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ, ότι δεν γίνεται ανεκτό να πυροβολείται ένας πολίτης για 20 ευρώ.

Η απόφαση για κατ' οίκον περιορισμό δεν ικανοποίησε τους συγκεντρωμένους, που απαιτούσαν την προφυλάκιση του αστυνομικού. Και «οι γονείς δεν δέχτηκαν πολύ θετικά την απόφαση», είπε ο πρόεδρος των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σαμπάνης και εξέφρασε την ευχή «η απόφαση του Συμβουλίου να δικαιώσει την οικογένεια. Να μην επιχειρηθεί συγκάλυψη, όπως έγινε και με τον Νίκο Σαμπάνη».

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος, είπε ότι «θα πρέπει η κοινότητα των Ελλήνων Τσιγγάνων να διατηρήσει την ψυχραιμία της (...) Σεβόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη. Η υπόθεση αυτή έχει συνέχεια, θα υπάρχουν δικαστήρια, εφετεία, Αρειος Πάγος και μπορεί να χρειαστεί να πάει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είμαστε στο πλευρό της οικογένειας».

Στο μεταξύ παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και οδηγούν στην πλήρη διάψευση των ισχυρισμών της ΕΛ.ΑΣ. για τον πυροβολισμό του 16χρονου, αφού όπως προκύπτει από διαλόγους που βγήκαν στη δημοσιότητα, αλλά και από στοιχεία της προανάκρισης, οι αστυνομικοί δεν ανέφεραν προς το Κέντρο ότι πυροβόλησαν, ούτε ότι υπήρξε απόπειρα εμβολισμού, όπως ισχυρίστηκε το κεντρικό ανακοινωθέν της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό έγινε μισή ώρα μετά τη στιγμή της πρόσκρουσης του οχήματος που οδηγούσε ο 16χρονος, που ήταν και η τελική πράξη της καταδίωξης. Και μάλιστα η ενημέρωση δεν έγινε από τους άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, αλλά από άνδρες της ΟΠΚΕ.


Στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις σε σπίτια και καταυλισμούς

Τις τελευταίες μέρες συνεχίστηκαν στην Αττική και σε άλλες περιοχές οι διαμαρτυρίες των Ρομά, με μπλόκα, φωτιές και πυροβολισμούς από κάποιους λίγους που οδήγησαν στον τραυματισμό αστυνομικών. Με αφορμή αυτό η κυβέρνηση κλιμάκωσε την επιχείρηση τρομοκράτησης, με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με πολυβόλα και αύρες σε καταυλισμούς στο Μενίδι, στο Ζεφύρι, στα Ανω Λιόσια και στον Ασπρόπυργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου